ΚεντρικήΥγεία

Έντονο πρήξιμο μετά τον τοκετό: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

17/11/2022

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το έντονο οίδημα σε χέρια, πόδια και πρόσωπο μετά τον τοκετό;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έγκυος βιώνει πολλές σωματικές και όχι μόνο αλλαγές. Μετά τον τοκετό, ακολουθεί μία περίοδος ανάρρωσης, κατά την οποία νέα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τουw. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η περίοδος αυτή λέγεται και τέταρτο τρίμηνο εγκυμοσύνης.

Ένα από τα συμπτώματα που πολλές γυναίκες έχουν μετά τον τοκετό είναι το έντονο πρήξιμο σε κοιλιά, πόδια και πρόσωπο.

Τι είναι το πρήξιμο μετά τον τοκετό;

Το οίδημα μετά τον τοκετό είναι μία κατάσταση κατά την οποία η νέα μαμά μπορεί να παρουσιάσει έντονο πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου, των ποδιών και της κοιλιάς.

Τι προκαλεί το οίδημα μετά τον τοκετό;

Ορμόνες

Την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και να οδηγήσει σε έντονο φούσκωμα.

Οροί που χορηγούνται στον τοκετό με καισαρική

Οι οροί χορηγούνται στη νέα μητέρα συνήθως σε περιπτώσεις καισαρικής τομής, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έντονο πρήξιμο, στο πόδια, την κοιλιά ή ακόμα και το πρόσωπο.

Υποθερμία και αναιμία

Η υποθερμία είναι μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης στο σώμα. Αντίστοιχα, αναιμία είναι όταν υπάρχει έλλειψη σε ερυθρά αιμοσφαίρια.

Υπέρταση

Παθήσεις όπως η χρόνια υπέρταση ή ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσουν οίδημα μετά τον τοκετό.

Συμπτώματα

Κάποια από τα συμπτώματα που ίσως παρατηρήσετε είναι τα εξής:

  • Πρησμένα χέρια και πόδια
  • Αύξηση βάρους
  • Πρησμένοι αστράγαλοι

Υποχωρεί το πρήξιμο μόνο του;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος μετά τον τοκετό υποχωρεί από μόνο του σε διάστημα δύο, τριών εβδομάδων.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το πρήξιμο σε πόδια, χέρια, κοιλιά και πρόσωπο είναι σύνηθες μετά τον τοκετό και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κι εσείς για να βελτιώσετε την κατάσταση:

Μασάζ. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από πρήξιμο και πόνους.

Άσκηση. Η γυμναστική θα σας δώσει ενέργεια, θα σας βάλει ξανά σε φόρμα και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το πρήξιμο στα διάφορα σημεία του σώματος.

Πίνετε πολύ νερό. Η κατανάλωση νερού και η συχνή ούρηση βοηθούν στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί ότι δηλαδή το νερό επιδεινώνει το φούσκωμα.

Εντάξτε τα φρούτα στη διατροφή σας. Τα φρούτα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η κατανάλωσή τους ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στην ανάρρωση μετά τον τοκετό.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Η έλλειψη πρωτεΐνης είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως είναι το αυγό, το κοτόπουλο και τα όσπρια.

Σηκώνετε τα χέρια και τα πόδια σας συχνά. Σηκώνετε τα χέρια και τα πόδια σας συχνά για να ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσετε σταδιακά το πρήξιμο.

Βάλτε τα πόδια σας σε ζεστό νερό με λίγο θαλασσινό αλάτι ή άλλα άλατα. Ο πόνος θα μειωθεί και το ίδιο και το πρήξιμο.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αϊ μου Γιώργη! (Επί τη εορτή της κγ’ Απριλίου)

xristiana

Υπέρταση: Τι σχέση έχει με τον διαβήτη και άλλες ενδοκρινικές παθήσεις

xristiana

Δ. Θηβαίων: Επιμορφωτικό Σεμινάριο Για Την Αντισεισμική Προστασία Των Σχολείων

xristiana