ΚεντρικήΥγεία

Έμφραγμα: Ο παράγοντας που μειώνει πάνω από 30% τον κίνδυνο ενός δεύτερου επεισοδίου

15/11/2022

Όσο λιγότερο κάνουμε καθιστική ζωή, τόσο περισσότερο θωρακίζεται η καρδιά μας, ενώ η σωματική δραστηριότητα φαίνεται ότι μπορεί να προφυλάξει τους εμφραγματίες από ένα δεύτερο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε υψηλό ποσοστό

Συνήθως, όσο περνούν τα χρόνια και οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αρχίζουν να γίνονται πιο αδρανείς. Σταματούν τη δουλειά, δεν έχουν ενδιαφέροντα, δεν βγαίνουν έξω με την ίδια συχνότητα και αποκτούν μια ολοένα και εντονότερη καθιστική ζωή. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται ο ούτως ή άλλως αυξημένος κίνδυνος διάφορων προβλημάτων υγείας, που διατρέχουν λόγω προχωρημένης ηλικίας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι επιστήμονες τονίζουν εδώ και χρόνια ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών προσβολών και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, λίγες μελέτες είχαν εξετάσει έως τώρα εάν η άσκηση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στην πρόληψη ενός δεύτερου επεισοδίου, εφόσον κάποιος υποστεί καρδιακή προσβολή.

Θέλοντας να μελετήσει αυτή τη συσχέτιση, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε τα δεδομένα 1.115 ενηλίκων από 4 περιοχές των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή κάποια στιγμή μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1990 και του τέλους του 2018. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 73 ετών τη στιγμή της καρδιακής προσβολής.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την ενασχόληση με αθλήματα, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με διάφορες εργασίες, όπως οι δουλειές του σπιτιού, οι μελετητές συνέλεξαν πληροφορίες που τους έδωσαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αναφορικά με τις συνήθειες άσκησης που είχαν σε δύο χρονικά σημεία πριν από το έμφραγμα.

Ακολούθησε μια επαναληπτική παρακολούθηση και στη συνέχεια οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: Εκείνους που χαρακτηρίζονταν από υψηλή φυσική δραστηριότητα και όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Μελετώντας τα στοιχεία τους, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της ομάδας υψηλής φυσικής δραστηριότητας αντιμετώπιζαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα «μαρτυρούσαν» ότι η επαρκής σωματική δραστηριότητα λειτουργούσε προστατευτικά ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, αφού ο κίνδυνος να υπάρξει άλλο ένα ήταν 63% χαμηλότερος από ό,τι για εκείνους που ασκούνταν λιγότερο ή καθόλου. Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους μετά το έμφραγμα, επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 39% χαμηλότερος για τους πιο δραστήριους ανθρώπους.

«Η μελέτη μας παρέχει πρόσθετα στοιχεία για την αξία της διατήρησης υψηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας στη μέση ηλικία, καθώς μπορεί να συμβάλει σε καλύτερες συνθήκες υγείας μετά από ένα έμφραγμα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και επιστημονική συνεργάτις στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health της Βαλτιμόρης, Yejin Mok. «Το μήνυμα είναι απλώς να κινείς το σώμα σου. Περισσότερη δραστηριότητα είναι καλή, αλλά ακόμη και λίγη είναι σημαντική για τη διαχείριση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες σωματικής άσκησης, οι ενήλικες συνίσταται να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας ή έναν συνδυασμό και των δύο σε εβδομαδιαία βάση. Συνιστώνται επίσης ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα, ενώ η δρ. Mok ανέφερε σαν περιοριστικό παράγοντα της μελέτης το γεγονός ότι βασίστηκαν σε αυτοαναφορά των συμμετεχόντων. Ο Michael LaMonte, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo συμπλήρωσε, επίσης, ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες μετά το πρώτο έμφραγμα, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων δραστηριότητας, των φαρμάκων, των καρδιακών διαδικασιών και άλλων θεραπευτικών αλλαγών στον τρόπο ζωής. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ακόμα κι έτσι η μελέτη υιοθέτησε «μια έξυπνη προσέγγιση, για να καταλάβει πόσο ισχυρό είναι το καρδιαγγειακό όφελος που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα, σε σχέση με την ικανότητα κάποιου να αντέχει ένα ισχυρό σωματικό σοκ, όπως η καρδιακή προσβολή».

Οι ειδικοί καλούν σε μελλοντική έρευνα, που θα περιλαμβάνει και έξυπνες συσκευές καταγραφής δραστηριότητας, που θα δώσουν πιο αντικειμενικά αποτελέσματα, τονίζοντας πάντως πως, σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να τηρούν τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας. Ενθαρρύνουν, επίσης, να τηρούμε πάντα τη φράση «Κάτσε λιγότερο, κινήσου περισσότερο».

«Ακόμη και το να στέκεστε περιοδικά ή να περπατάτε μερικά λεπτά στη δουλειά ή στο σπίτι θα ενεργοποιήσει τους σκελετικούς μύες, την καρδιά και τον μεταβολισμό, κάτι που πιστεύουμε ότι αντισταθμίζει ορισμένες από τις επιζήμιες συνέπειες της παρατεταμένης καθιστικής ζωής, που είναι τόσο συνηθισμένο μοτίβο στη σύγχρονη εποχή», είπε ο LaMonte.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ε.Σ.Α.μεΑ: Επανάληψη αιτήματος στην ΕΤΑΔ για δωρεάν είσοδο ατόμων με αναπηρία στην πλαζ Βουλιαγμένης

xristiana

Κορονοϊός: Καλύτερα προστατευμένοι οι παχύσαρκοι που έχουν νοσήσει

xristiana

Παιδικό Φεστιβαλάκι Αγάπης Και Αλληλεγγύης

xristiana