ΚεντρικήΥγεία

Άσκηση: Πόσο μειώνει την ανάγκη χαπιών για την αϋπνία

26/11/2022

Μελέτη σε περισσότερους από 30.000 μεσήλικες διαπίστωσε ότι όσοι ανέβαζαν τακτικά τους παλμούς της καρδιάς τους, ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χάπια για να κοιμηθούν.

Νορβηγοί ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία και συνταγές φαρμάκων των εθελοντών.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα».

Οι πιο γυμνασμένοι συμμετέχοντες είχαν έως και 15% λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν ισχυρά φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες, τα οποία λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν όσους έχουν προβλήματα ύπνου να ασκούνται.

Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ, ήθελε να διαπιστώσει εάν η σωματική υγεία επηρέαζε την πιθανότητα κάποιος να αναζητήσει υπνωτικά χάπια.

Εξέτασαν 34.357 άτομα ηλικίας 52 ετών, κατά μέσο όρο.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν δεδομένα από εθνική μελέτη υγείας, η οποία μέτρησε τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας, την περίμετρο της μέσης και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας που ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με τη νορβηγική βάση δεδομένων φαρμακευτικών συνταγών, η οποία περιέχει δεδομένα για όλα τα φάρμακα που έχουν χορηγηθεί από τα φαρμακεία.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι 5.800 εθελοντές αναζήτησαν φάρμακα για τον ύπνο κατά τη διάρκεια της 14χρονης μελέτης.

Αυτά περιελάμβαναν ζολπιδέμη, ζοπικλόνη, βενζοδιαζεπίνες και μελατονίνη — τα οποία διατίθενται με ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση της αϋπνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 17% των προβλημάτων ύπνου των συμμετεχόντων, ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να απαιτούν συνταγογράφηση υπνωτικών από γιατρό.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση και ασκούνταν, χρησιμοποίησαν λιγότερα από αυτά τα συνταγογραφούμενα υπνωτικά φάρμακα.

Ωστόσο, η ισχύς αυτού του ευρήματος διέφερε μεταξύ των ομάδων.

Οι δραστήριοι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν υπνωτικά χάπια, κάτι που υποδηλώνει ότι ωφελήθηκαν περισσότερο από την άσκηση.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι άντρες με την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν φάρμακα για τα προβλήματα ύπνου.

Δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες, στις πιο δραστήριες εκ των οποίων η πρόσληψη υπνωτικών δεν μειώθηκε τόσο (12%).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν θα αποκομίσουν τα οφέλη της άσκησης για τον ύπνο.

Η συγγραφέας της μελέτης Linda Ernstsen, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιας υγείας και νοσηλευτικής στο πανεπιστήμιο είπε: «Παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάρουν συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια».

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η φυσική κατάσταση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Το αντίστοιχο ποσοστό κινδύνου για τις πιο δραστήριες γυναίκες ήταν πολύ χαμηλότερο. Αλλά οι γυναίκες που δυσκολεύονται στον ύπνο μπορούν να επωφεληθούν βάζοντας την άσκηση στη ζωή τους».

Επειδή η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για πάνω από μια δεκαετία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις συμβουλές ύπνου που δίνουν στους ασθενείς τους.

Οι ασκήσεις με αντιστάσεις, η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο ή το κολύμπι, πιστεύεται ότι βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν την ανάγκη για υπνωτικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η επίδραση της άσκησης οφείλεται στις αλλαγές θερμοκρασίας στον πυρήνα του σώματος.

Όταν κάποιος ασκείται, η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται και στη συνέχεια, μόλις τελειώσει η προπόνηση, πέφτει.

Η πτώση της θερμοκρασίας μιμείται την αλλαγή της θερμοκρασίας που συμβαίνει όταν πέφτει κάποιος για ύπνο, κάτι που ξεγελάει τον εγκέφαλο, ώστε να πιστεύει ότι είναι ώρα για ύπνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 1997.

Η αϋπνία συχνά συμβαδίζει με το άγχος και την κατάθλιψη, επειδή οι ανήσυχες σκέψεις και το στρες μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνία ενισχύοντας την ψυχική υγεία μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση βοηθά στην αϋπνία είναι επειδή ρυθμίζει το ρολόι του σώματος.

Ορισμένες μορφές άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, ενισχύουν τη σεροτονίνη, μια ορμόνη που εμπλέκεται στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Αυτή η ορμόνη θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.

Τα προβλήματα ύπνου έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η άνοια και η υπέρταση.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Mayo Clinic Proceedings.

Πηγή: onmed.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 27/11

xristiana

Κόκκινο κραγιόν: Η ιστορία του ως σύμβολο αυτοπεποίθησης και tips εφαρμογής

xristiana

Αντικουνουπικά: Ποιο να επιλέξεις

xristiana