ΚεντρικήΥγεία

Το εκχύλισμα ροδιού ίσως βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου

9/11/2022

Μια ουσία στα ρόδια θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική στη δημιουργία μιας νέας θεραπείας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως οι περισσότεροι καρκίνοι, έτσι κι εκείνος του παχέος εντέρου γίνεται πολύ πιο θανατηφόρος όσο περαιτέρω εξελίσσεται χωρίς θεραπεία. Η σχετική έρευνα έχει σημειώσει απίστευτη πρόοδο όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση και την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν προβλήματα ανοχής αυτών των θεραπειών λόγω των σοβαρών παρενεργειών τους.

Τώρα, Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια πιθανή θεραπεία που χρησιμοποιεί την ουρολιθίνη Α (ένας μεταβολίτης στο ρόδι) προκειμένου να ενισχύσει την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και να καταπολεμήσει τους όγκους.

Το πού στοχεύει κάθε φορά το ανοσοποιητικό έχει γίνει το επίκεντρο πολλών ερευνών στη θεραπεία του καρκίνου, επειδή συχνά δεν προκαλούνται τόσες επιβλαβείς παρενέργειες, όπως από την χημειοθεραπεία. Είναι επίσης σημαντικό να διερευνήθούν αυτές τις επιλογές περισσότερο επειδή η έρευνα δείχνει συνεχώς ότι ο καρκίνος αναστέλλει την λειτουργία των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αυτός είναι ο λόγος που οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να τους παρακάμψουν και να αναπτυχθούν με τέτοιο… απείθαρχο τρόπο.

Ο καθηγητής Florian Greten και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους έχουν πολλές πιθανότητες να φέρουν τους επιστήμονες πολύ πιο κοντά στην εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου επίλυσης αυτού του μειονεκτήματος του καρκίνου. Μέσα από την εργασία τους, έδειξαν ότι η ουρολιθίνη Α επηρεάζει την ανακύκλωση και την αποκατάσταση των μιτοχονδρίων μέσω της μιτοφαγίας. Τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια στα Τ-κύτταρα αποδομούνται και αντικαθίστανται από υγιή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αυτή η αλλαγή βοηθά στην αλλαγή της γενετικής των Τ-κυττάρων που ευνοούν τις αρχικές ιδιότητες καταπολέμησης του όγκου.

Πώς μπορούν οι μεταβολίτες στο ρόδι να βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους:

  • ως τροφή σε προκλινικά μοντέλα για την αναστολή της ανάπτυξης όγκου και
  • μέσω in vitro θεραπείας που «αναζωογονεί» τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού

“Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά, επειδή η εστίαση δεν είναι στο καρκινικό κύτταρο αλλά στο ανοσοποιητικό σύστημα, την φυσική άμυνα κατά του καρκίνου. Προς το παρόν εακολουθούν να λείπουν γενικώς αξιόπιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην πραγματικότητα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Βελτιώνοντας πιθανώς τη συνδυαστική θεραπεία με υπάρχουσες ανοσοθεραπείες, η εν λόγω μελέτη ανοίγει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω εφαρμογή σε κλινικό επίπεδο. Ελπίζουμε να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων καρκίνων”, λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Dominic Denk, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εσπερίδα για την ισότιμη αντιμετώπιση των ΑμΕΑ στην Ιεράπετρα

xristiana

Κροκέτες με κοτόπουλο που λατρεύουν τα παιδιά

xristiana

Παζάρι Ανταλλαγής Προϊόντων Και Μάλιστα Με «Δώρο»!

xristiana