ΚεντρικήΥγεία

Παιδική παχυσαρκία: Οι λέξεις που «πληγώνουν» όταν μιλάμε στα παιδιά για το βάρος τους

22/11/2022

Αυτά που λέτε όμως στα παιδιά σας, μπορεί να τα εκλάβουν ως προκλητικά, με αποτέλεσμα να είναι αντιπαραγωγικά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Το σωματικό βάρος είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για αυτό έχει σημασία», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Διατροφικής Πολιτικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rebecca Puhl.

«Θέλουμε πραγματικά να προσδιορίσουμε τη γλώσσα με την οποία οι έφηβοι αισθάνονται πιο άνετα στις συνομιλίες τους, ότι δεν αισθάνονται στιγματισμένοι, ότι δεν αισθάνονται υπεύθυνοι ή ντροπιασμένοι», σημείωσε η Puhl.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα έρευνας του 2021 για περισσότερα από 2.000 παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών και πάνω από 1.900 γονείς. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για 27 όρους και φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν το σωματικό βάρος.

Οι έφηβοι ένιωσαν τα πιο αρνητικά συναισθήματα για όρους όπως «υπέρβαρος», «χοντρός» και «υπερβολικά παχύσαρκος», διαπίστωσε η μελέτη. Πάνω από το ένα τρίτο των νέων ανέφεραν ότι ένιωσαν αμηχανία, ντροπή και θλίψη όταν οι γονείς τους χρησιμοποίησαν αυτές τις λέξεις.

Αν έχετε κόρη, οι ερευνητές συμβουλεύουν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα κορίτσια ανέφεραν ότι αισθάνονται περισσότερα αρνητικά συναισθήματα όταν χρησιμοποιούνταν λέξεις για το βάρος από ότι τα αγόρια.

Το αν το νεαρό άτομο ήταν παχύσαρκο ή όχι, δεν επηρέαζε το πώς ένιωθαν για τις λέξεις.

«Πιστεύω ότι πολλοί γονείς έχουν θετικές προθέσεις όταν μιλάνε για το βάρος του παιδιού τους. Θέλουν το παιδί τους να είναι υγιές. Θέλουν ο έφηβος να αισθάνεται καλά με το σώμα του, αλλά μερικές φορές γίνονται επικριτικοί όταν επικοινωνούν με τα παιδιά τους και τα κάνουν να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους», είπε η Puhl.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι όροι που προτιμούσαν περισσότερο ήταν «υγιές βάρος» και «κανονικό βάρος».

«Πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν στίγμα για το βάρος τους. Αντιμετωπίζουν πειράγματα, στερεότυπα, θυματοποίηση λόγω του σωματικού τους βάρους ή του μεγέθους τους. Και, στην πραγματικότητα, μέρος αυτού του στιγματισμού για το βάρος τους συμβαίνει στο σπίτι από τους γονείς», είπε η Puhl.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική δυσφορία, αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

«Γνωρίζουμε από τη βιβλιογραφία ότι όταν ένα άτομο στιγματίζεται για το βάρος του, αυτό μπορεί πραγματικά να είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία του», είπε η Puhl.

Τουλάχιστον τα μισά από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δεν θέλουν οι γονείς τους να μιλούν για βάρος. Είναι πιο πρόθυμα να μιλήσουν όταν θίξουν τα ίδια το θέμα ή αν οι γονείς τους ζητήσουν την άδειά τους για να το συζητήσουν, είπε η Puhl.

Περίπου το 20% των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η Puhl συνιστά στους γονείς να στρέφουν τη συζήτηση στην υγεία και όχι στο σωματικό βάρος.

Ακόμα καλύτερο από το να μιλάμε, είναι να ακολουθούμε υγιεινές συμπεριφορές και να τρώμε υγιεινά στο σπίτι.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικά Pediatrics.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ για παράταση της μίσθωσης μέχρι το 2028

xristiana

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

xristiana

Γιατρός η Καθαρεύουσα και ο Χωριάτης!

xristiana