ΚεντρικήΟμορφιά

Skincare: Αποκωδικοποιώντας τα συστατικά της κρέμας – Ποια σου ταιριάζει;

11/10/2022

Το skincare αποτελεί μια αγαπημένη ιεροτελεστία των γυναικών.

Και έτσι κυρίως το βράδυ όταν γυρίζουμε από μια κουραστική μέρα (εγώ έχω ταυτίσει την κρέμα νυκτός με τον ύπνο) σίγουρα και η φροντίδα του προσώπου αποτελεί μια χαλαρωτική στιγμή!

Πόσο χαλαρωτική όμως είναι στα αλήθεια όταν στην αγορά κυκλοφορούν πληθώρα προϊόντων (έχουμε φροντίσει να τα πάρουμε όλα) μπερδευόμαστε με τη σειρά που μπαίνουν όλα αυτά και κυρίως με τα συστατικά που περιέχουν!

Το χτίσιμο μιας beauty ρουτίνας και η εισαγωγή στην περιποίηση του προσώπου μας των άπειρων συστατικών που αναγράφονται στα προϊόντα, μας δημιουργούν πονοκέφαλο!

Πολλές φορές δεν ξέρουμε τι ακριβώς μας προσφέρουν αλλά και πως να τα συνδυάσουμε.

Προσπάθησα λοιπόν να κατηγοριοποιήσω κάποια από τα συστατικά που τα βρίσκομαι σχεδόν σε όλα τα skincare προϊόντα για να μάθεις την ακριβή τους δράση.

Κάποια παλιά γνώριμα και κάποια entries των τελευταίων χρόνων που έχουν γίνει τα απόλυτα beauty trends.

AHA
Ας αρχίσουμε με τα AHA που είναι η συντομογραφία στ’ αγγλικά των Άλφα Υδροξυλικών Οξέων με ευρέως γνωστά το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ.

Αυτά τα οξέα υπόσχονται την ανανέωση της επιδερμίδας μας και κάνουν ένα ήπιο χημικό peeling απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας.

Προσοχή τα AHA δεν πάνε παρέα με τον ήλιο γι’ αυτό καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε στη βραδινή μας ρουτίνα.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΡΕΤΙΝΟΛΗ

Οι βιταμίνες είναι πασίγνωστες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες εδώ και χρόνια, προσφέροντας προστασία της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ άλλων (βιταμίνη C), καταπραΰνοντας φλεγμονές (βιταμίνη D) ή δίνοντας αντιοξειδωτική ασπίδα στην επιδερμίδα (βιταμίνη Ε).

Οι βιταμίνες όμως που έχουν μπει σούπερ δυναμικά στο οπλοστάσιο της φροντίδας του προσώπου είναι η βιταμίνη Α γνωστή και ως ρετινόλη και η βιταμίνη Β3 ή αλλιώς νιασιναμίδη.

Η ρετινόλη είναι ένα πολυεργαλείο που έχει αντιγηραντικές ιδιότητες αφού επιταχύνει την κυτταρική ανάπλαση και ενισχύει το κολλαγόνο.

Η χρήση της όμως συνδέεται και με παρενέργειες οπότε θέλει αρχικά ιδιαίτερη προσοχή.(θα κάνω θέμα ειδικά γι’ αυτήν).

Η νιασιναμίδη αφήνει την επιδερμίδα βελούδινη αφού έχει έντονες ενυδατικές και αντιγηραντικές δράσεις.

Είναι αναμενόμενο να θεωρείται το απόλυτο beauty trend αφού ως αντιοξειδωτικό καταπολεμά τους στρεσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος. Θέλει όμως και αυτή προσοχή καθώς εχθρός της είναι ο ήλιος.

CERAMIDES

Τα Ceramides που σωστά σαν θυμίζουν τη λέξη “κεραμίδια” λειτουργούν έτσι ακριβώς δηλαδή κρατούν ενωμένα τα κύτταρα του δέρματος για να μην υπάρχει διαρροή της φυσικής υγρασίας. Είναι ο απόλυτος σύμμαχος στα ευαίσθητα, ερεθισμένα δέρματα.

ΠΕΠΤΙΔΙΑ

Last but not least τα πεπτίδια, αυτοί οι μικροσκοπικοί ήρωες που διαγράφουν την εντολή της γήρανσης διεισδύοντας στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος στέλνοντας μήνυμα για άμεση επιδιόρθωση του δέρματος.

Μην ξεχνάς ότι όλα τα παραπάνω συστατικά δρουν πάντα καλύτερα συνδυαστικά και με τη σύμφωνη γνώμη ενός δερματολόγου που θα αναλύσει και θα βρει ακριβώς τις ανάγκες του κάθε προσώπου.

Πηγή: https://www.faysbook.gr

Πηγή φωτογραφιών: Unsplush

Related posts

Γιατί να επιλέξω φυτικά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών & DIY μάσκα θρέψης!

xristiana

Φούσκωμα: Έξι πράγματα που κάνει ένας γαστρεντερολόγος για να το καταπολεμήσει

xristiana

Τριήμερη Ανθοκομική Έκθεση Στο Επαρχείο

xristiana