News ΑΜΕΑΚεντρική

H πρώτη πεζοπορική διαδρομή για ΑμεΑ

31/10/2022

Από το 2021 ο Δήμος Σκιάθου αποφάσισε να αναδιοργανώσει το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, με τη βοήθεια της «Paths of Greece», ενώ τέσσερις δημοφιλείς παραλίες διαθέτουν σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ενα νησί περίπου 5.500 κατοίκων – σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Απογραφής του 2021 – και με μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, εδώ και δύο χρόνια έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην προσβασιμότητα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Πρόσφατη απόδειξη; Η Σκιάθος δημιούργησε την πρώτη πεζοπορική διαδρομή για ΑμεΑ. Από το 2021 ο Δήμος Σκιάθου αποφάσισε να αναδιοργανώσει το δίκτυο μονοπατιών του νησιού. Το συνολικό πρότζεκτ, το οποίο υλοποίησε με τη βοήθεια της «Paths of Greece» («Μονοπάτια της Ελλάδας») που ανέλαβε την έρευνα και τον σχεδιασμό του δικτύου, έχει μήκος 100 χλμ. και είναι χωρισμένο σε 15 διαδρομές, που διασκορπίζονται σε όλη την έκταση του νησιού, καλύπτοντας τα κύρια σημεία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Αλλωστε, το μήκος κάθε διαδρομής κυμαίνεται μεταξύ 700 μέτρων και 13 χιλιομέτρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πεζοπόρους να διαλέξουν τη διαδρομή που θέλουν ή μπορούν να ακολουθήσουν με βάση την απόσταση.Θεσσαλονίκη: Τον γνώρισε μέσω Facebook και την βίαζε επί 24 ώρες

2,7 χλμ. στον υγρότοπο

Η 15η διαδρομή είναι κι αυτή που έκανε για ακόμη μία φορά πριν από μερικές ημέρες να δεχθεί το νησί τα… φώτα της δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που διαδρομή προσβάσιμη σε ΑμεΑ αλλά και άτομα με μειωμένη κινητικότητα – είτε είναι γονείς με μικρά παιδιά και καρότσια είτε ηλικιωμένοι – θα αποτελεί μέρος επίσημου δικτύου μονοπατιών.

Πρόκειται για τη διαδρομή «Γλυκό και Αλμυρό Νερό», όπως την έχουν ονομάσει, κι αυτό συνδυάζει τον υγρότοπο της Στροφυλιάς με τη διάσημη παραλία του νησιού, τις Κουκουναριές. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, πρόκειται για μια πολύ ήπια πεζοπορία, μήκους 2,7 χλμ., στον υγρότοπο της Στροφυλιάς, που συνδυάζει το μοναδικής ομορφιάς Αισθητικό Δάσος της Κουκουναριάς, την παραλία, τον εντυπωσιακό υγρότοπο, όπου μπορεί να κάνει κανείς ακόμη και ορνιθοπαρατήρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υγρότοπος περιλαμβάνεται εντός περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και εντός Καταφυγίου Αγριας Ζωής, όπου απαγορεύεται το κυνήγι. «Στο κομμάτι της παραλίας είχαμε κάνει ενέργειες και ήταν προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε για τους ανθρώπους αυτούς και το υπόλοιπο στον υγρότοπο, με σύγχρονο σύστημα σήμανσης και ανακυκλώσιμο υλικό στο έδαφος».

Μάλιστα, η πρωτιά αυτή ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μονοπατιών που διοργανώθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη στη Σκιάθο, με την παρουσία 36 ομιλητών και 200 συμμετεχόντων. Είναι χαρακτηριστικό πως βασική ομιλήτρια του Συνεδρίου ήταν η καναδή παραολυμπιονίκης και ανθρωπίστρια Tracy Schmitt, τετραπλά ακρωτηριασμένη εκ γενετής, η οποία έχει κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο αλπικό σκι στους Παρααθλητικούς Αγώνες του Οντάριο.

Αυτόνομη πρόσβαση στις παραλίες

Δεν είναι, βέβαια, η μοναδική δράση που ο δήμος έχει υλοποιήσει για ίση πρόσβαση. Το νησί από το 2021 έχει τοποθετήσει σε τέσσερις δημοφιλείς παραλίες σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (seatrac) για άτομα με κινητικά προβλήματα. Μάλιστα, πρόσφατα ο δήμος του Τελ Αβίβ ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου Σκιάθου για να εγκαταστήσει το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στην πόλη του.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες που εξασφαλίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα και κάνουν τη Σκιάθο προσβάσιμη σε όλους. Σαφώς είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν, αλλά είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που οι επισκέπτες με κινητικά προβλήματα μπορούν ισότιμα να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας», επισημαίνει ο κ. Τζούμας.

Σημαντικές πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χρηστάκη, χορευτή σε αμαξίδιο, χορογράφο και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, είναι εξαιρετικά σημαντικές οι πρωτοβουλίες για προσβασιμότητα για όλους ιδίως στην περιφέρεια, κι αυτό γιατί όσες και όποιες πιλοτικές δράσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στις μεγάλες πόλεις. «Μεγάλο ποσοστό ατόμων με εργαλεία αξιοπρέπειας, όπως τα αποκαλούμε εμείς, μπορεί να θέλουν να επισκεφθούν ένα μέρος στη χώρα μας, ένα νησί, αλλά επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν οι υποδομές αποκλείονται», εξηγεί στα «ΝΕΑ».

Δυστυχώς, οι ελληνικές πόλεις – όπως σημειώνει – είναι σε γενικές γραμμές από τις πιο εχθρικές παγκοσμίως για τα ΑμεΑ και όσους χρειάζονται διευκόλυνση στις μετακινήσεις τους. «Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις, με πόλεις όπως τα Τρίκαλα και η Κομοτηνή που βρίσκονται σε ένα καλό σημείο προσβασιμότητας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε την προσβασιμότητα ενός ατόμου σαν μια αλυσίδα, από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι του και διέρχεται απ’ όλα τα σημεία που θέλει να επισκεφθεί μέχρι την επιστροφή του και πάλι στο σπίτι. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, οι όποιες παρεμβάσεις για ίση προσβασιμότητα να εξαντλούνται μόνο στα σημεία που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα».

Πηγή: https://www.tanea.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποια τρόφιμα βοηθούν τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη αλλά και την εμμηνόπαυση;

xristiana

Φωτιά στην Πεντέλη: «Μην εγκαταλείπετε τα ζώα σας» – Πού μπορείτε να τα πάτε

xristiana

Ο Γιώργος Μαργαρίτης στο Χαϊδάρι

xristiana