ΚεντρικήΠεριβάλλον

Παγετώνας στην ανατολική Ανταρκτική λιώνει με ρυθμό 70,8 δισ. τόνους ετησίως λόγω του ζεστού θαλασσινού νερού

15/10/2022

Πρόκειται για τον παγετώνα, Denman ο οποίος κρατάει τέτοιο όγκο πάγου που ισοδυναμεί με αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1,5 μέτρα αν ποτέ λιώσει στο σύνολό του.

Οπαγετώνας Denman στην ανατολική Ανταρκτική λιώνει με ρυθμό 70,8 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, σύμφωνα με ερευνητές της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας, λόγω της εισροής θερμού θαλάσσιου νερού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ανώτερη επιστήμονα Esmee van Wijk, δήλωσαν ότι οι παρατηρήσεις τους υποδηλώνουν πως ο παγετώνας Denman κινδυνεύει δυνητικά με ασταθή υποχώρηση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian. Ο παγετώνας, στην απομακρυσμένη ανατολική Ανταρκτική, βρίσκεται πάνω από το βαθύτερο χερσαίο φαράγγι στη Γη και κρατάει τέτοιο όγκο πάγου που ισοδυναμεί με αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1,5 μέτρα αν ποτέ λιώσει στο σύνολό του.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, θεωρούνταν ότι η ανατολική Ανταρκτική δεν θα είχε την ίδια ταχεία απώλεια πάγου όπως συμβαίνει στα δυτικά. Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ζεστό νερό φτάνει και σε αυτό το τμήμα της παγωμένης ηπείρου.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες προέβησαν σε ειδικές μετρήσεις για να διαπιστώσουν πόσο ζεστό νερό φτάνει στη βαθιά κοιλάδα που εκτείνεται κάτω από τον παγετώνα. Αρχικά, σκόπευαν να μελετήσουν έναν άλλο παγετώνα – τον Totten – αλλά όταν ο πλωτήρας απομακρύνθηκε, πλησίασαν το Denman.

Ένα πλωτό μέσο συνέλεγε στοιχεία κάθε πέντε ημέρες επί τέσσερις μήνες από τον Δεκέμβριο του 2020. Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες εκτίμησαν πόσο γρήγορα το ζεστό νερό προκαλεί το λιώσιμο του μπροστινού τμήματος του παγετώνα που επιπλέει στη θάλασσα. 

Το λιώσιμο του πλωτού τμήματος δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Όμως ο Stephen Rintoul, συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι καθώς ο παγετώνας γίνεται λεπτότερος παρέχει λιγότερη αντίσταση στη ροή του πάγου από την Ανταρκτική προς τον ωκεανό.

«Ο πάγος που ρέει από την Ανταρκτική προς τον ωκεανό είναι που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας», είπε. Ο Rintoul πρόσθεσε ότι η κλίση κάτω από τον παγετώνα Denman τον καθιστά δυνητικά ασταθή και κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη υποχώρηση.

Είπε ότι τα δεδομένα – τα πρώτα που χρησιμοποιούν μετρήσεις που λαμβάνονται από τον ωκεανό – συνέβαλαν σε ένα αυξανόμενο σύνολο επιστημονικών εργασιών που υποδηλώνουν ότι η ανατολική Ανταρκτική «είναι πιθανό να συμβάλει περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι πιστεύαμε».

Άλλη πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη συνεκτίμηση της χιονόπτωσης, το Denman είχε ακόμη χάσει περίπου 268 δισεκατομμύρια τόνους πάγου – περίπου 7 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως – μεταξύ 1979 και 2017.

Πηγή: https://www.skai.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πασχαλινά Bazaars Από “Το Χαμόγελο Του Παιδιού” Στη Θεσσαλονίκη

xristiana

Ποια η σχέση της ψωρίασης και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

xristiana

Πραγματοποίηση Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στον Πολυχώρο Των Αγίων 12 Αποστόλων

xristiana