ΚεντρικήΚοινωνικά

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής CanSat in Greece επιστρέφει!

17/10/2022

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν.

Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια ομάδα προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον ESA.

Η Αποστολή

Η αποστολή του CanSat in Greece είναι να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν όλα τα στάδια ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος.

Οι ομάδες αναλαμβάνουν την ευθύνη να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν το δορυφόρο τους, να πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς, να τον κατασκευάσουν, να τον δοκιμάσουν, να τον εκτοξεύσουν, να αναλύσουν και να παρουσιάσουν τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες:

  • Επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.
  • Έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές.
  • Αποκτούν πρακτική εμπειρία σε τομείς που σχετίζονται με τις διαστημικές τεχνολογίες.
  • Εξοικειώνονται με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η έρευνα.
  • Μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται ένα ολόκληρο έργο.
  • Ασκούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Η ομάδα πρέπει να αποτελείται από 4 έως το πολύ 6 άτομα, από 14 έως 25 ετών, με έναν υπεύθυνο ομάδας.
Η πλειονότητα των μελών πρέπει να κατέχει ελληνική υπηκοότητα.

Η Διαδικασία

Μετά την υποβολή αιτήσεων για την υλοποίηση μιας διαστημικής αποστολής τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, 10 ομάδες από κάθε κατηγορία προκρίνονται, εκπαιδεύονται και προχωρούν στη φάση υλοποίησης του δορυφόρου τους. Κάθε ομάδα αποτελείται από 4-6 συμμετέχοντες και έναν αρχηγό ομάδας.

Το The Launch Event του CanSat in Greece είναι το κύριο γεγονός του διαγωνισμού και πραγματοποιείται τον Απρίλιο. Το The Launch Event είναι το τετραήμερο event στο οποίο όλες οι ομάδες εκτοξεύουν τους δορυφόρους τους και παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Ο διαγωνισμός σε όλες τις φάσεις του είναι Open Source και Open Hardware και διατηρεί ένα αποθετήριο γνώσης για όσους ενδιαφέρονται.

Συμμετοχή στον Διαγωνισμό

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ανοικτές! Διαβάστε τον Ενημερωτικό Οδηγό και τις Οδηγίες Συμμετοχής και υποβάλετε την Αίτησή σας μέχρι την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωσμό θα βρείτε εδώ.

Πηγή: https://www.eduguide.gr

Related posts

Πατάτες στον φούρνο με μπέικον

xristiana

Πλεύρης: Αισιόδοξη η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα

xristiana

Νένα Χρονοπούλου για Blue Horizon: Σε αυτή τη χώρα “πνίγουμε” τα παιδιά ΑμεΑ

xristiana