ΚεντρικήΚοινωνικάΠεριβάλλον

Θεσσαλονίκη: Έκθεση και καλλιτεχνικό εργαστήρι με έργα από επαναχρησιμοποιημένα ανακυκλώσιμα υλικά

2/10/2022

Πρωτότυπη έκθεση με έργα από επαναχρησιμοποιημένα ανακυκλώσιμα υλικά του εικαστικού Γιώργου Κοσμίδη, ο οποίος κατοικεί και δημιουργεί στο Ωραιόκαστρο συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, η Αντιδημαρχία Καθημερινότητας και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Στο χώρο της έκθεσης με τίτλο: «Χτίζουμε ένα μέλλον βιώσιμο και πράσινο – Ανακυκλώνουμε, δημιουργούμε, μαθαίνουμε» θα λειτουργεί και καλλιτεχνικό εργαστήρι, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και με την καθοδήγηση του κ. Κοσμίδη να δημιουργήσουν έργα τέχνης, αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Η έκθεση και το καλλιτεχνικό εργαστήρι θα φιλοξενούνται στην Αίθουσα Τέχνης της ΔΗ.ΚΕ.Ω., στην οδό Γαβρά 22 στο Ωραιόκαστρο, από τις 3 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022, (Δευτέρα έως Παρασκευή), με ώρες λειτουργίας από 10.00 έως 13.00 και από 17.00 έως 20.00.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι μπορούν να καλούν για πληροφορίες και διευκρινίσεις στο τηλέφωνο 2313304090 όσο διαρκεί η έκθεση από τις 10.00 έως τις 13.00.

«Διοργανώνουμε έκθεση με έργα του συνδημότη μας Γιώργου Κοσμίδη, θέλοντας να τιμήσουμε τον καλλιτέχνη που κατοικεί και δημιουργεί στο Ωραιόκαστρο και έχει διακριθεί για το σημαντικό έργο του. Ως διοίκηση στο Δήμο Ωραιοκάστρου προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τους ανθρώπους που προσφέρουν στον τόπο μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξή του μέσα από τα έργα τους», αναφέρει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

«Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι εντυπωσιακά. Καλούμε τους πολίτες να την επισκεφθούν και να δουν από κοντά με ποιο τρόπο αντικείμενα που θεωρούμε άχρηστα μπορούν να μετατραπούν σε έργα τέχνης. Παράλληλα, συνδημότες μας κάθε ηλικίας και κυρίως μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι που θα λειτουργεί στο χώρο της έκθεσης και με τις οδηγίες του κ. Κοσμίδη να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη ”ζωή” σε υλικά που χρησιμοποιήσαμε και επρόκειτο να καταλήξουν στην ανακύκλωση», αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, Χριστίνα Ζάπρα.

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Κοσμίδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Φοιτώντας ακόμη στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου «Ελληνικό Κολέγιο» παίρνει τον πρώτο επίσημο έπαινο ζωγραφικής των εκπαιδευτηρίων το 1967.

Το Νοέμβριο του 1971 το Αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια» τίμησε τη δουλειά του, παρουσιάζοντας έργα του από πυρογραφίες, σχέδια, σινική μελάνη, ελαιογραφίες και άλλα υλικά.

Το 1972 διακρίνεται σε έκθεση της ΧΑΝΘ με μια πυρογραφία του.

Το 1977 στη γκαλερί «Terra Mosaico» παρουσιάζει ατομική έκθεση με έργα της περιόδου εκείνης, 21 ακουαρέλες και λάδια, με εντυπώσεις του από Χαλκιδική, Νάουσα και Σκιάθο. Την ίδια χρονιά συμμετέχει σε ομαδική έκθεση στην γκαλερί «Αρσα».

Το 1979 εκθέτει με τους Νέους Μακεδόνες ζωγράφους στην «Αίθουσα Τέχνης».

Το 1987 ενεργοποιείται επαγγελματικά στην προσωπική του γκαλερί «Μικρή Γκαλερί», εκθέτοντας τέμπερες και ακουαρέλες. Εδώ πλέον, έχοντας τον παλμό της πολιτιστικής εμβέλειας της Θεσσαλονίκης δημιουργεί με αποδέκτες των έργων του Θεσσαλονικιούς συλλέκτες και φίλους.

Το 1987 ο πολιτιστικός σύλλογος «Γλώσσα» της Σκοπέλου σε συνεργασία με την κοινότητα του γεωργικού και αλιευτικού συνεταιρισμού, το σύλλογο γονέων σχολείου «Γλώσσας» και στο πλαίσιο της πολιτιστικής εβδομάδας «Γλώσσα 87» πραγματοποιούν μεγάλη ατομική έκθεσή του με τέμπερες και ακουαρέλες.

Το 1988 ακολουθεί η συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του εργαστηρίου «Ψαράκη».

Το 1997 πραγματοποιεί ατομική έκθεση με ακουαρέλες αφιερωμένη στο δάσκαλο που τον μύησε στην τέχνη της ζωγραφικής, Δημήτρη Παρούτη.

Το 1998 οι κατασκευές του με καράβια παίρνουν σάρκα και οστά στην επίσημη πρώτη τους στο «Μύλο», υπό την αιγίδα του «Μύλου» και της σχολής παραδοσιακής μουσικής «Εν χορδαίς». Το θέμα της ατομικής του έκθεσης ήταν «Μέταλλο δένημαι».

Το 2002 οι ανησυχίες του για το περιβάλλον τον ωθούν να λειτουργήσει διδακτικά για τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου μέσω των κατασκευών «άχρηστα υλικά».

Το 2005 στο διαγωνισμό του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ για την καλύτερη βιτρίνα διακρίνεται με έπαινο για τη βιτρίνα του «Ηλακατη».

Στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, στις κατασκηνώσεις του ΑΠΘ, ήταν υπεύθυνος καλλιτεχνικών τμημάτων.

Στη Ναυτική Εβδομάδα συμμετείχε σε έκθεση ανακύκλωσης με τα έργα του καράβια στη Ναυτική Διοίκηση και στο Μακεδονία Παλλάς.

Συμμετείχε σε προγράμματα Erasmus, παρουσίασε έργα του σε έκθεση στο Κιλκίς και συμμετείχε σε εργαστήρια με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης (με μαθητές δημοτικών σχολείων).

Συμμετείχε σε εκθέσεις και εργαστήρια που έγιναν στα γυάλινα περίπτερα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στη ΔΕΘ μετά από πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε έκθεση με επαναχρησιμοποιημένα καράβια στο Τελλόγλειο, σε Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ, σε έκθεση στη Σιάτιστα και σε εργαστήρια σε σχολεία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος έκθεσης: «Χτίζουμε ένα μέλλον βιώσιμο και πράσινο – Ανακυκλώνουμε, δημιουργούμε, μαθαίνουμε.

Τοποθεσία: Αίθουσα Τέχνης ΔΗ.ΚΕ.Ω., Γαβρά 22, Ωραιόκαστρο.

Διάρκεια: 3 – 21 Οκτωβρίου 2022 (Δευτέρα έως Παρασκευή).

Ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 και 17.00-20.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313304090

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: http://www.thestival.gr

Related posts

Δυσκοιλιότητα και κατάθλιψη: Μαρτυρούν τον κίνδυνο αυτή της αυτοάνοσης πάθησης

xristiana

Συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι – Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας

xristiana

Πυρκαγιά στη Δαδιά: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Εθνικό Πάρκο

xristiana