30/10/2022
Μία από τις 30 δράσεις για χρηματοδότηση του 5ου κύκλου του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” απέσπασε το καλοκαίρι ο “Σπόρος” των Βασίλη Πουλόπουλου (επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και Ηλία Καλφακάκου (οικονομολόγου), θέτοντας επί τάπητος το project “Καλαμάτα για όλους”.
Η ιδέα του φορέα υλοποίησης της ΑΜΚΕ σε συνεργασία με τον Σύλλογο “ΔιαφοροΖΩ” είναι η δημιουργία διαδρομών μέσα στην πόλη για ανθρώπους με αναπηρία και η δημιουργία 3D μοντέλων αντικειμένων για ανθρώπους με τυφλότητα.
Το πρόγραμμα “Καλαμάτα για όλους”, όπως είπε στην “Ε” ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών του “Σπόρου” Βασίλης Πουλόπουλος, είναι μία δράση που υλοποιείται με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί. «Επειδή όμως το πρόγραμμα έχει σαν μότο “Μικρές δωρεές, μεγάλες ιδέες”, θέλουμε πραγματικά και αυτή η ιδέα μας να μεγαλώσει πολύ και να αγκαλιαστεί από πολλούς φορείς της πόλης. Το έργο έχει επισήμως αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα το κάνουμε μαζί με τον Σύλλογο “ΔιαφοροΖΩ”, έχοντας κάνει ήδη συναντήσεις, ενώ έχουμε ξεκινήσει να στέλνουμε και επιστολές σε φορείς, με στόχο μια ευρύτερη συνεργασία που να περιλαμβάνει το Δήμο Καλαμάτας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Ωδείο Καλαμάτας και την ΕΡΑ για εκφωνήσεις, ώστε να γίνει σαφές πως η Καλαμάτα είναι μια πόλη προσβάσιμη με δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση για κάθε άνθρωπο» ανέφερε.
Στο κλίμα αυτό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Τα μέλη του Σπόρου και του “ΔιαφοροΖΩ” συζήτησαν με τα στελέχη του Επιμελητηρίου τον τρόπο συνεργασίας στα πλαίσια του προγράμματος. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα καταιγισμό ιδεών και αποφασίστηκε να επαναληφθεί, με σκοπό να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα διευρύνει το πρόγραμμα “Καλαμάτα για όλους” και θα διαδώσει τα μηνύματα που πρεσβεύει.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fosporoskalamata%2Fposts%2Fpfbid07PNZYYSy2YR2ioARzTtfSFDEfvSz1MH9xwEqCiAaQ6RRSM7Y9VwJryJBpcssJH63l&show_text=false&width=500
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΑμεΑ
Σύμφωνα με τον Βασίλη Πουλόπουλο, η ιδέα γύρω απ’ το πρόγραμμα είναι ο σχεδιασμός θεματικών διαδρομών για ΑμεΑ. «Αυτό που θα δούμε, θα είναι διαδρομές. Ειδικότερα, θα δούμε σε ένα χάρτη της πόλης τι διαδρομή μπορεί να ακολουθήσει ένας άνθρωπος με αναπηρία ή με κινητικά προβλήματα, ένας ηλικιωμένος που έχει προβλήματα προσβασιμότητας ή γονείς με καροτσάκια, διαπιστώνοντας ποιες θεματικές διαδρομές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν» σημείωσε. Και συμπλήρωσε πως “Σπόρος” και “ΔιαφοροΖΩ” θα περιδιαβούν την Καλαμάτα, κρίνοντας τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, ώστε να διαπιστώσουν τις δυνατότητες του καθενός και να τις καταγράψουν.
«Το τελικό συμπέρασμα μπορεί να είναι κακό, αλλά σε κάθε περίπτωση η όποια εξέλιξη θα είναι ένας μοχλός πίεσης, μιας και για παράδειγμα, για τα άτομα με προβλήματα όρασης σοβαρές οδεύσεις υφίστανται μόνο στην Αριστομένους και σε ένα κομμάτι της Φαρών. Παράλληλα στο σκέλος των αναπλάσεων, στο καινούργιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου δεν υπήρξε καν μέριμνα για τυφλούς» επισήμανε.
ONLINE ΧΑΡΤΕΣ
Αναφορικά με τη διάθεση των χαρτών αυτών στους ενδιαφερόμενους με κινητικά προβλήματα, ο κ. Πουλόπουλος εξήγησε πως θα είναι online, όπου θα φαίνονται οι διαδρομές άνετα μέσα από το κινητό ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν. «Γι’ αυτό το λόγο θα περπατήσουμε μαζί με τους ανθρώπους αυτούς, για να διαπιστώσουμε στην ουσία πού μπορούν να πάνε. Ωστόσο, έχουμε πει εξ αρχής πως είναι πιθανό το αποτέλεσμα που θα βγάλουμε να είναι… αστείο για τα δεδομένα μιας ευρωπαϊκής πόλης, καθώς μπορεί να μην προκύψουν διαφορετικά είδη διαδρομών» είπε, συμπληρώνοντας πως μέριμνα του προγράμματος είναι να βρεθεί μια λύση, ώστε και τα τυφλά άτομα να ενημερωθούν για τους χάρτες και να κινηθούν ανάλογα μέσα στην πόλη.
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα είδη ανά διαδρομή, ο ίδιος μας είπε πως ο προγραμματισμός περιλαμβάνει μια Διαδρομή Πρασίνου μέσα στο Πάρκο του ΟΣΕ -όραμα με πολλές δυσκολίες, όπως σχολίασε-, μια Διαδρομή Γαλάζιου, που θα αφορά τη Ναυαρίνου, μια Εμπορική Διαδρομή για προσβάσιμα καταστήματα, εστιάζοντας ενδεχομένως σε αλουμινένιες ράμπες ελαφράς κατασκευής, καθώς και μια Διαδρομή Πολιτισμού, που θα εστιάσει στο αν και πώς μπορούν ΑμεΑ να κινηθούν στο Ιστορικό Κέντρο, καθώς στα στενά του υπάρχουν ιστορίες που συνδέονται με το παρελθόν και τον πολιτισμό. «Θέλουμε να δούμε επιπλέον αν μπορούμε να εντάξουμε στην τελευταία κατηγορία χώρους που συνδέονται με το θέατρο, όπως το Μέγαρο Χορού, με την προϋπόθεση πως κάποιος μπορεί να φτάσει εκεί μόνος του, χωρίς βοήθεια» σχολίασε, ενημερώνοντας πως ίσως κάποια από αυτές τις κατηγορίες να μεταβληθεί ή να βρεθεί νέα.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvassileiospoulopoulos%2Fposts%2Fpfbid036YLGYvaL8SxonG9fFmquVNobBn1GWVPq2F1KtmTfQhX9i1p6nUTuTauawfoKprhsl&show_text=true&width=500
ΕΙΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ
Σε ρεπορτάζ της “Ε” τον περασμένο Μάιο για το πρόγραμμα των fake news, ο Βασίλης Πουλόπουλος είχε κάνει γνωστό πως πρόθεση του “Σπόρου” ήταν η δημιουργία αντικειμένων πολιτισμού τυπώνοντάς τα σε εκτυπωτές 3D, με ένα τυφλό άτομο να παίρνει έτσι στα χέρια του πρακτικά ένα τρισδιάστατο αντικείμενο, αντίγραφο του κανονικού και με τα χέρια του να το περιεργάζεται, καταλαβαίνοντας τι είναι ακριβώς αυτό που έχει μπροστά του. «Εχουμε προμηθευτεί ήδη εξοπλισμό και θέλουμε να σκανάρουμε αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου για να τα εκτυπώσουμε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, ούτως ώστε άτομα με προβλήματα όρασης φτάνοντας στο μουσείο να έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν κάποιο ηχητικό απόσπασμα με πληροφορίες και εν συνεχεία να πάρουν στα χέρια τους αντικείμενα πολιτισμού τα οποία θα είναι εκτυπωμένα τρισδιάστατα, για να μπορούν να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται» υπογράμμισε. Ενώ σχολίασε πως το πλάνο τείνει σε έναν ικανοποιητικό αριθμό ως προς την ποσότητα των αντικειμένων, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να τα πάρουν μαζί τους. «Για τα πρώτα αντικείμενα πιστεύουμε πως θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία στο τέλος του Γενάρη, ενώ το πλάνο μας για τους χάρτες εστιάζει ως προς την ετοιμότητά τους το Δεκέμβριο» εκτίμησε, με στόχο αυτοί στη συνέχεια να τροποποιηθούν αν χρειαστεί.
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Δεδομένου πως θα “χαραχτούν” διαδρομές μέσα στην πόλη, σύμφωνα με τον κ. Πουλόπουλο, ο Δήμος Καλαμάτας θα ήταν καλό να είναι ενήμερος για την ύπαρξή τους και ενδεχομένως και αυτός απ’ την πλευρά του να κάνει κάποιες ενέργειες. «Κατά τη γνώμη μου μπορεί να κάνει ενέργειες προβολής, εφόσον θεωρεί πως οι διαδρομές αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της πόλης και ενέργειες διόρθωσης, αν στο τέλος αποδειχθεί πως άτομα με προβλήματα κινητικότητας μπορούν να πάνε μόνο σε πέντε σημεία της πόλης» δήλωσε, τονίζοντας πως ο συνδυασμός και των δύο ενεργειών ίσως να είναι η ιδανική λύση.
FAKE NEWS: ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟ 2023
Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα «Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ “Ο Σπόρος”, ο Βασίλης Πουλόπουλος ενημέρωσε πως μπορεί να παρουσιαστεί στα σχολεία της Μεσσηνίας κατόπιν πρόσκλησης, καθώς για πρωτοβουλία επίσκεψης του “Σπόρου” σε αυτά χρειάζεται πιστοποίηση, για την οποία θα γίνει αίτηση το 2023, ούτως ώστε να εγκριθεί γρήγορα το πρόγραμμα. «Λόγω καθυστερημένης υποβολής φέτος το πρωτόκολλο ήταν έτσι κι αλλιώς πιεσμένο, οπότε στη σκέψη να ρισκάρουμε να πάρουμε έγκριση φερ’ ειπείν τον Απρίλιο, όπου η σχολική χρονιά βρίσκεται στο τέλος της, προχωρήσαμε στην απόσυρση της υποβολής μας, με στόχο την αίτηση στις αρχές του νέου έτους» κατέληξε.
Πηγή: https://eleftheriaonline.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com