ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ενεργειακή κρίση: Κοινές προμήθειες αερίου και «φρένο» στην τιμή του LNG – Στο επίκεντρο της Κομισιόν το «δυναμικό πλαφόν»

17/10/2022

Με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. να λαμβάνει χώρα την επόμενη Πέμπτη και τα ενεργειακά να είναι στην πραγματικότητα το ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης, η Κομισιόν αναμένεται αύριο να αποκαλύψει λεπτομερέστερα την πρότασή για μια κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση με επιπρόσθετα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Στο «μπουκέτο» επιλογών και κινήσεων που παρουσιάστηκε χθες στους Ευρωπαίους επιτρόπους και σε άλλους ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους περιλαμβάνεται μια κοινή πλατφόρμα για την προμήθεια αερίου, όπως έγινε με τα εμβόλια, ενώ βασικό θέμα συζήτησης θα είναι και το περίφημο «δυναμικό πλαφόν» που ζητούν η Ελλάδα και αρκετές άλλες χώρες της Ένωσης.

Η Αθήνα, άλλωστε, είναι εκ των βασικών θιασωτών μιας τέτοιας επιλογής. Πριν από μερικές μέρες, άλλωστε, και η Ολλανδία εντάχθηκε στην ομάδα των χωρών που ζητούν μια πιο συνολική παρέμβαση με ένα «δυναμικό πλαφόν», το οποίο και δεν θα «τρομάζει» τους προμηθευτές και θα μειώνει το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 10 μέρες, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο απέστειλαν επιστολή στην Κομισιόν με τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτού του κυμαινόμενου πλαφόν, επί του οποίου, όμως, εξακολουθεί να έχει θεμελιώδεις ενστάσεις η Γερμανία.

Το πλαφόν

Το ζήτημα του πλαφόν εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως σύνθετο. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η Κομισιόν εμφανίζεται να συζητά το πλαφόν ως ύστατο μέτρο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. μερικούς μήνες, σε περίπτωση ακραίων διακυμάνσεων στην αγορά.

Με βάση, όμως, και τις πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η Κομισιόν επεξεργάζεται έναν μηχανισμό που θα επιβάλλει εν τοις πράγμασι ένα δυναμικό πλαφόν στις ημερήσιες συναλλαγές του ΤΤF που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην ήπειρο. Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί μια «μέση οδό» για την Κομισιόν, η οποία επιμένει να αποφεύγει τη λογική του οριζόντιου πλαφόν, έστω με μια διακύμανση που προτείνουν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνεται την ανάγκη παρέμβασης σε έναν στρεβλό, πλέον, δείκτη. Κατά την ελληνική οπτική, πάντως, η παρέμβαση μόνο στον δείκτη TTF δεν λύνει το πρόβλημα.

Αν, πάντως, κάτι εμφανίζεται διατεθειμένη να «πλαφονάρει» με έναν τρόπο η Ευρώπη είναι η «αλμυρή» τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Ο τρόπος ακόμα δεν είναι σαφής, μια παρέμβαση στην τιμή του υγροποιημένου αερίου, όμως, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει με έναν τρόπο και τον χρηματιστηριακό δείκτη του TTF.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Βροχερό σκηνικό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

xristiana

Καλοκαιρινές τροφές που χαρίζουν υγεία και ενέργεια

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στις Μεγάλες Πόλεις Για Την Στήριξη Της Ουκρανίας

xristiana