3/10/2022
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ολοένα και περισσότερο «κατακτούν» τις θάλασσες, με την εξέλιξη της τεχνολογίας να μειώνει σημαντικά το υψηλό επενδυτικό κόστος.
Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρα στην εκμετάλλευση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με τις βόρειες χώρες να οδηγούν την κούρσα, σε μια περίοδο που λόγω της ενεργειακής κρίσης και της γεωπολιτικής έκρηξης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την αναγκαία «πράσινη» στροφή λόγω κλιματικής κρίσης, ο «χάρτης» ξαναγράφεται και οι ΑΠΕ αποκτούν στρατηγική προτεραιότητα.
Ασφαλώς, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα μάλιστα με τον επείγοντα χαρακτήρα που επιβάλλει το ενεργειακό «διαζύγιο» με τη Μόσχα, εξακολουθεί να αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα.
Σε αυτή τη «μάχη», κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που λόγω μεγέθους και δυναμικότητας είναι σε θέση να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ορισμένων εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Τα 10 μεγαλύτερα στον κόσμο
Μόλις στις 31 Αυγούστου μπήκε σε πλήρη λειτουργία το Hornsea 2, ισχύος 1,3 GW, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό στον κόσμο, το οποίο αναπτύχθηκε από τον δανέζικο κολοσσό Ørsted, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Περιλαμβάνει 165 ανεμογεννήτριες, που βρίσκονται 89 χιλιόμετρα από την ακτή του Γιορκσάιρ, οι οποίες θα τροφοδοτούν πάνω από 1,4 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλού κόστους, καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια.
Το αιολικό πάρκο βρίσκεται δίπλα στο «αδελφό» του Hornsea 1, των 1,2 GW, με 174 ανεμογεννήτριες. Μαζί τα δύο πάρκα μπορούν να τροφοδοτήσουν 2,5 εκατ. σπίτια, συμβάλλοντας σημαντικά στο στόχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει 50 GW υπεράκτια αιολική ενέργεια σε λειτουργία μέχρι το 2030.
Στη ζώνη Hornsea, μια περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που καλύπτει περισσότερα από 2.000 km2, πρόκειται επίσης να αναπτυχθεί το Hornsea 3, ισχύος 2,8 GW.
Τα Hornsea 1 και 2 αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε λειτουργία και είναι εφοδιασμένα με ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa.
Ακολουθεί Moray East, πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι ισχύος 950 MW, τέθηκε σε λειτουργία φέτος και περιλαμβάνει 100 ανεμογεννήτριες της Vestas.
Στην τέταρτη θέση από πλευράς ισχύος βρίσκεται το Triton Knoll, των 857 GW, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που μπήκε σε λειτουργία το 2021 και περιλαμβάνει 90 ανεμογεννήτριες της Vestas.
Ακολουθεί το Borssale 1&2 στην Ολλανδία, με ισχύ 752 MW από 94 ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa, που τέθηκε σε λειτουργία το 2020, και στη συνέχεια το «αδελφάκι» του Borssale 3&4, -επίσης στην Ολλανδία-, με ισχύ 731,5 MW και με 77 ανεμογεννήτριες Vestas, το οποίο μπήκε σε λειτουργία το 2021.
Ακολουθεί στο East Anglia One, που όπως μαρτυρεί και ο όνομά του βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπήκε στην «πρίζα» το 2020. Έχει ισχύ 714 MW και είναι εφοδιασμένο με 102 ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa.
Στη συνέχεια κατατάσσεται το Walney Extension, στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι ισχύος 659 MW, τέθηκε σε λειτουργία το 2018 και περιλαμβάνει 40 ανεμογεννήτριες της Vestas και 47 της Siemens Gamesa.
Το London Aray, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχύος 630 MW, και το παλαιότερο από αυτά τα μεγάλα πάρκα καθώς τέθηκε σε λειτουργία το 2013. Είναι εφοδιασμένο με 175 ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa.
Τη λίστα των 10 μεγαλύτερων υπεράκτιων αιολικών πάρκων κλείνει το Kriegers Flak, των 605 MW στη Δανία, που μπήκε σε λειτουργία το 2021 και περιλαμβάνει 72 ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa.
Οι «νικητές»
Όπως προκύπτει από αυτή την καταγραφή, το Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύεται η πιο ώριμη αγορά για τα offshore αιολικά πάρκα, καθώς εκεί βρίσκονται τα 6,41 GW, εκ των 8,5 GW της λίστας, ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με 1,48 GW και η Δανία με 605 MW.
Σε επίπεδο κατασκευαστών, η Siemens Gamesa κατέχει σαφές προβάδισμα με 829 ανεμογεννήτριες επί συνόλου 1.136, με την Vestas να ακολουθεί με 307.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com