ΚεντρικήΥγεία

Πονόδοντος, αιμορραγία ούλων: Τι να κάνετε μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

1/9/2022

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου σώματος, αλλά σε αυτή συμβαίνει το 5% όλων των σωματικών μικροτραυματισμών των ενηλίκων και το 17% των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Η καλή, προληπτική στοματική υγιεινή, η οποία συνίσταται σε καθαρισμό κάθε εξάμηνο από τον οδοντίατρο, καθημερινό βούρτσισμα και καθαρισμό με οδοντικό νήμα, βοηθά στη διατήρηση της οδοντικής υγείας.

Τα απρόοπτα που μπορούν να συμβούν όμως στο στόμα μας είναι πολλά.

Πώς αντιδρούμε στο καθένα από αυτά μέχρι να φτάσουμε στον οδοντίατρο;

Δείτε παρακάτω κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Πονόδοντος

Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα. Αν αυτό δεν βοηθήσει, κάνετε στοματοπλύσεις με χλιαρό νερό. Απομακρύνετε επίσης τα υπολείμματα της τροφής από την περιοχή που πονάει και πάρτε κάποιο αναλγητικό. Είναι όμως απαραίτητο να κλείσετε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Συνήθης αιτία του πονόδοντου είναι η φλεγμονή του νεύρου ή η νέκρωσή του εξαιτίας προβλημάτων όπως η τερηδόνα.

Ευαισθησία

Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια και ούλα και μαλακή οδοντόβουρτσα και αποφεύγετε την κατανάλωση κρύων ροφημάτων και τροφών. Η κατανάλωση κρύων ροφημάτων και τροφών μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησίες σε δόντια στα οποία τα ούλα έχουν υποστεί υφιζήσεις (υποχώρηση). Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί έντονη ευαισθησία σε δόντια με αποτριβές (είναι η απώλεια οδοντικής ουσίας στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, στα όρια των ούλων) εξαιτίας του κακού βουρτσίσματος.

Αιμορραγία των ούλων

Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε επιμελώς τα δόντια με μαλακή οδοντόβουρτσα και να χρησιμοποιείτε νήμα χωρίς να τραυματίζετε τα ούλα. Κάνετε στοματοπλύσεις με αλατόνερο, μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Η αιμορραγία των ούλων είναι συνήθως αποτέλεσμα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις υποκρύπτει σοβαρότερη συστηματική νόσο, που θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.

oula-pou-matonoun.jpg

Αιμορραγία μετά από εξαγωγή

Χρησιμοποιήστε καθαρή γάζα για να κλείσετε την περιοχή. Διπλώστε την γάζα δημιουργώντας ένα «κουβαράκι» αρκετά παχύ ώστε όταν το τοποθετήσετε στο σημείο της εξαγωγής και κλείσετε τα πάνω με τα κάτω δόντια να ασκεί πίεση στην περιοχή της εξαγωγής. Διατηρήστε τη γάζα υπό πίεση 30-45 λεπτά χωρίς να την αλλάξετε ακόμα κι αν ποτίσει με αίμα. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο.

Σπάσιμο δοντιού

Πάρτε ένα αναλγητικό και τοποθετήστε στο εναπομένον δόντι οδοντικό κηρό ή τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το σπάσιμο δοντιού είναι αποτέλεσμα κτυπήματος, χρήσης των δοντιών ως εργαλείων κοπής ή χρόνιου σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών στη διάρκεια της νύχτας. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται άμεσα η κατασκευή από τον οδοντίατρο ενός νάρθηκα (μασελάκι), τον οποίο θα φοράτε κάθε βράδυ για να προστατεύσετε εφεξής τα δόντια σας.

Απώλεια δοντιού λόγω χτυπήματος

Αν εξαιτίας ενός χτυπήματος βγει από τη θέση του ένα δόντι και πέσει το έδαφος, πρέπει να το ξεπλύνετε πολύ απαλά για να απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες, χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό, γάλα ή κρύο νερό. Στη συνέχεια, επανατοποθετήστε το στη θέση του και συγκρατήστε το με ελαφρά πίεση έως ότου επισκεφθείτε τον οδοντίατρο και γίνει προσπάθεια σταθεροποίησης.
Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το δόντι στη θέση του, τοποθετήστε το σε φυσιολογικό ορό ή, στην καλύτερη περίπτωση, κρατήστε το στο στόμα σας σε επαφή με σάλιο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κούλουμα στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

xristiana

Στις 15 Μαΐου Θα Διεξαχθεί Φέτος Η «Ειρηνοδρομία 2022»

xristiana

Έβρος: Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται αύριο η κυκλοφορία λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

xristiana