ΚεντρικήΥγεία

Αφρώδη ούρα: Οι παθολογικές αιτίες, τα συμπτώματα & οι λόγοι που θα σας οδηγήσουν στον γιατρό

28/9/2022

Εάν τα ούρα σας είναι αφρώδη, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη και τα ούρα πέφτουν με πίεση στην τουαλέτα. Μπορεί επίσης να συμβεί εξαιτίας χημικών καθαριστικών που βρίσκονται στη λεκάνη της τουαλέτας ή εξαιτίας προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά.

Οι παθολογικές αιτίες που αφρίζουν τα ούρα

Εκτός από τους λόγους που προαναφέραμε μπορεί ο αφρός στα ούρα να κρύβει ένα πρόβλημα υγείας, ειδικά αν συμβαίνει συχνά ή χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Εάν τα ούρα σας είναι αφρώδη, αναζητήστε και άλλα πιθανά συμπτώματα που θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη κάποιου ιατρικού προβλήματος.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Πρήξιμο: Στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο και την κοιλιά. Θα μπορούσε να είναι σημάδι κατακράτησης υγρών από κατεστραμμένα νεφρά
  • Κούραση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αλλαγές στην ποσότητα ούρων
  • Θολά ούρα / σκούρα ούρα
  • Στεγνή εκσπερμάτιση / Απουσία εκσπερμάτισης
  • Υπογονιμότητα
  • Αφυδάτωση
  • Αυξημένες τιμές πρωτεΐνης

Η λευκωματίνη

Τα αφρώδη ούρα μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε υπερβολική ποσότητα λευκωματίνης ή αλβουμίνης στα ούρα σας. Η πρωτεΐνη στα ούρα αντιδρά με τον αέρα και δημιουργεί αφρό.

Κανονικά, τα νεφρά απομακρύνουν τα προϊόντα των αποβλήτων και την περίσσεια υγρών από το σώμα. Στην περίπτωση που δεν λειτουργούν καλά τα επίπεδα της πρωτεΐνης είναι αυξημένα (πρωτεϊνουρία). Η πρωτεϊνουρία είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αύξηση των φυσιολογικών επιπέδων της πρωτεΐνης στα ούρα. Είναι ένα σημάδι χρόνιας νεφρικής νόσου ή το τελευταίο στάδιο της νεφρικής βλάβης, που ονομάζεται νεφρική νόσος τελικού σταδίου.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Μια λιγότερο κοινή αιτία αφρωδών ούρων είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση, η οποία είναι μια κατάσταση που συμβαίνει στους άνδρες όταν το σπέρμα επιστρέφει στην ουροδόχο κύστη αντί να απελευθερώνεται από το πέος.

Αμυλοείδωση

Η αμυλοείδωση μπορεί να προκαλέσει αφρώδη ούρα, κατακράτηση υγρών και προβλήματα στα νεφρά. Προκαλείται από τη συσσώρευση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης και μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα.

Φάρμακα

Η λήψη φαιναζοπυριδίνης αποτελεί μια άλλη λιγότερο συχνή αιτία εμφάνισης αφρωδών ούρων. Για όσους δεν το γνωρίζουν το συγκεκριμένο φάρμακο λαμβάνεται για τη θεραπεία του πόνου από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Το πιθανότερο είναι να έχετε αφρώδη ούρα εάν η κύστη σας είναι πολύ γεμάτη και πέφτουν στη λεκάνη της τουαλέτας με πίεση. Η αφυδάτωση είναι μια δεύτερη αιτία και η τρίτη είναι σημάδι εγκυμοσύνης.

Η πρωτεΐνη στα ούρα μπορεί επίσης να προκαλέσει αφρώδη ούρα που οφείλεται τις περισσότερες φορές σε νεφρική νόσο.

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε νεφρική νόσο εάν έχετε:

  • Διαβήτη
  • Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι αιτίες της παλίνδρομης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτη
  • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διευρυμένου προστάτη ή της διάθεσης
  • Νευρική βλάβη από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, διαβήτη ή σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Χειρουργική επέμβαση στον προστάτη ή την ουρήθρα

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα στα νεφρά ή παλίνδρομη εκσπερμάτιση ή εάν τα ούρα σας συνεχίζουν να είναι αφρώδη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιτίας των αφρωδών ούρων;

Ο ουρολόγος θα ζητήσει μια εξέταση ούρων για να ελέγξει τα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα. Η εξέταση ούρων (τα πρώτα πρωινά ούρα) συγκρίνει τα επίπεδα λευκωματίνης με τα επίπεδα κρεατινίνης, η οποία είναι μια ουσία που παράγεται όταν οι μύες διασπώνται.

Η εξέταση δείχνει πόσο καλά τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα. Εάν η κρεατινίνη αίματος είναι υψηλότερη από 30 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο (mg/g), μπορεί να πάσχετε από νεφρική νόσο. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός σας θα προβεί σε συμπληρωματικές εξετάσεις για να ελέγξει πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί σας.

Εάν η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι μια ύποπτη αιτία για τα αφρώδη ούρα, είναι απαραίτητο να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των σπερματοζωαρίων που βρίσκονται στην ουρήθρα φυσιολογικά μετά την εκσπερμάτιση και αυτών που έχουν κινηθεί αντίστροφα προς την ουροδόχο κύστη.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιτίες των αφρωδών ούρων;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της. Εάν για παράδειγμα δεν επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα, λόγω αφυδάτωσης, πίνοντας περισσότερο νερό και άλλα υγρά θα ενυδατωθείτε και θα σταματήσει το άφρισμα των ούρων.

Θεραπεία για διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση

Όταν τα αφρώδη ούρα προκαλούνται από νεφρική βλάβη, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την αιτία. Συχνά, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλούν νεφρική νόσο.

Ο γιατρός σας θα σάς συστήσει να υιοθετήστε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να ασκηθείτε. Θα πρέπει, επίσης, να ελέγχετε συχνά το σάκχαρο στο αίμα σας για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει υπό έλεγχο.

Η υψηλή παρουσία σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας και ίσως χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για να μειωθεί το σάκχαρο.

Για τη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ο περιορισμός του αλατιού και της πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει τη λειτουργία των νεφρών σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αναστολείς διαύλων ασβεστίου, διουρητικά ή άλλα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Θεραπεία για παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η παρουσία σπέρματος στα ούρα προκαλεί επίσης αφρισμό. Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί εκτός αν θέλετε να τεκνοποιήσετε ή οι ξηροί οργασμοί σας ενοχλούν. Ο ουρολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση χορηγώντας σας φάρμακα.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό

  • Τα αφρώδη ούρα δεν εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες
  • Συνοδεύονται από συμπτώματα όπως πρήξιμο, ναυτία, εμετός, απώλεια όρεξης και κόπωση
  • Τα ούρα σας είναι θολά ή με αίμα
  • Εάν έχετε παλίνδρομη εκσπερμάτιση
  • Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Συναυλία “για την υπεράσπιση των πέντε μεγάλων κρατικών Μουσείων”

xristiana

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Ποιες ώρες είναι ανοιχτά τα καταστήματα Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο – Ποιες μέρες κλείνουν

xristiana

Έκθεση χαρακτικής «ΠΟΛΕΜΟΣ-ΚΑΤΟΧΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

xristiana