ΚεντρικήΥγεία

Έχετε διαβήτη; Δείτε ποιες επιπλοκές ευθύνονται για τις περισσότερες νοσηλείες

3/9/2022

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες για εισαγωγή στο νοσοκομείο, εκτός από τα πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Ποιες επιπλοκές αναδύονται ως νέοι εχθροί ανδρών και γυναικών. Γιατί υποχωρούν οι παραδοσιακές επιπλοκές, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Τι λένε οι ειδικοί.  

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές, ιδίως όταν δεν ρυθμίζεται καλά. Ωστόσο αυτές φαίνεται πως αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη. Όπως αποκαλύπτει, πολλές «παραδοσιακές» επιπλοκές έχουν υποχωρήσει και άλλες έχουν αναδειχθεί μεταξύ των συχνότερων αιτιών για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η μελέτη διεξήχθη στην Αυστραλία, σε εκατοντάδες χιλιάδες πάσχοντες από διαβήτη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί επτά χρόνια, καταγράφοντας αν και για ποιους λόγους χρειάζονταν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Όπως διαπίστωσαν, πολλοί ασθενείς χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο για απρόσμενες επιπλοκές, όπως:

  • Λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία, σήψη)
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας
  • Γαστρεντερικά προβλήματα

Οι πιο γνωστές παραδοσιακές επιπλοκές που προκαλεί ο τύπου 2 διαβήτης είναι το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και το διαβητικό πόδι. Ωστόσο την τελευταία 20ετία έχει βελτιωθεί σημαντικά η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους, και έτσι έχουν αναδυθεί πολλές άλλες, λένε οι ερευνητές.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες. Στην Αγγλία, λ.χ., οι κλασικές επιπλοκές ευθύνονταν το 2003 για τις μισές νοσηλείες των διαβητικών ασθενών στα νοσοκομεία. Το 2018, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό είχε μειωθεί στο σχεδόν 30%.

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (ESD). Το συνέδριο θα διεξαχθεί 19-23 Σεπτεμβρίου 2022 στην Στοκχόλμη.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 456.265 ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη, ηλικίας 15 ετών και άνω. Οι ερευνητές συνέκριναν τις νοσηλείες τους στη διάρκεια μιας επταετίας, με εκείνες 19 εκατομμυρίων Αυστραλών χωρίς διαβήτη. Από την ανάλυση αποκλείσθηκαν οι εισαγωγές που προκαλούσε ο διαβήτης καθαυτός (υπεργλυκαιμίες ή υπογλυκαιμίες).

Οι ερευνητές χώρισαν τις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης τύπου 2 σε παραδοσιακές και αναδυόμενες. Στις παραδοσιακές επιπλοκές συμπεριλήφθησαν:

  • Οι αγγειακές νόσοι (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό, αγγειοπάθειες)
  • Η νεφρική ανεπάρκεια
  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και ο καταρράκτης
  • Η νευροπάθεια
  • Η παχυσαρκία
  • Διάφορες λοιμώξεις που παραδοσιακά σχετίζονται με τον διαβήτη (π.χ. ουρολοιμώξεις, κυτταρίτιδα από βακτήρια κ.λπ.)
  • Το διαβητικό πόδι που συχνά οδηγεί σε ακρωτηριασμό

Στις αναδυόμενες επιπλοκές που προκαλεί ο τύπου 2 διαβήτης, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν:

  • Την ηπατοπάθεια
  • Τα προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κ.λπ.)
  • Διάφορους καρκίνους (π.χ. γαστρεντερικούς, γυναικολογικούς)
  • Λοιμώξεις που σχετίζονται σπανιότερα με τον διαβήτη (π.χ. αναπνευστικές, σήψη)

Οι πιο συχνές παραδοσιακές επιπλοκές

Οι ασθενείς με διαβήτη διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό αφορούσε σχεδόν όλες τις ιατρικές καταστάσεις που εξέτασαν οι επιστήμονες, με εξαίρεση τον καρκίνο του προστάτη, το ανεύρυσμα αορτής και τα κατάγματα καρπού που ήταν πιο συχνά στον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο στις 10 συχνότερες αιτίες νοσηλείας στο νοσοκομείο σε άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβάνονταν μόνο τέσσερις παραδοσιακές επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης:

  • Η κυτταρίτιδα (είναι μια δυνητικά λοίμωξη των δερματικών κυττάρων που προκαλείται από βακτήρια)
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Οι ουρολοιμώξεις
  • Τα αποστήματα στο δέρμα

Οι κύριες επιπλοκές στους άνδρες

Η κύρια αιτία νοσηλείας στους άνδρες με διαβήτη τύπου 2 ήταν η κυτταρίτιδα. Προκαλούσε ετησίως 364 νοσηλείες περισσότερες ανά 100.000 πληθυσμού. Δεύτερη συχνότερη αιτία νοσηλείας ήταν οι διαταραχές που προκαλεί το στρες (241 περισσότερες νοσηλείες ανά 100.000 πληθυσμού). Τρίτη ήταν η σιδηροπενική αναιμία με 228 πρόσθετες νοσηλείες ανά 100.000. Συνολικά, ο διαβήτης διπλασίαζε τις πιθανότητες νοσηλείας των πασχόντων από αυτές, έναντι του γενικού πληθυσμού.

Συνοπτικά, οι 10 κυριότερες αιτίες νοσηλείας των ανδρών με διαβήτη ήταν:

  1. Κυτταρίτιδα
  2. Διαταραχές του στρες
  3. Σιδηροπενική αναιμία
  4. Πνευμονία
  5. Λίθοι (πέτρες) στο νεφρό και τον ουρητήρα
  6. Δερματικά αποστήματα
  7. Καρδιακή ανεπάρκεια
  8. Οστεομυελίτιδα
  9. Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  10. Γαστρεντερίτιδα και κολίτιδα

Οι πιο συχνές επιπλοκές στις γυναίκες

Αντίστοιχα στις γυναίκες, ο διαβήτης προκαλούσε πολλές νοσηλείες λόγω σιδηροπενικής αναιμίας (558 πρόσθετες νοσηλείες ανά 100.000 πληθυσμού σε ετήσια βάση). Ακολουθούσαν δύο παραδοσιακές επιπλοκές: οι ουρολοιμώξεις (332 πρόσθετες νοσηλείες ανά 100.000) και η κυτταρίτιδα (267 ανά 100.000). Έπονταν λιγότερο γνωστές επιπλοκές, όπως η κατάθλιψη (256 πρόσθετες νοσηλείες ανά 100.000).

Συνοπτικά, οι 10 κυριότερες αιτίες νοσηλείας των γυναικών με διαβήτη ήταν:

  1. Σιδηροπενική αναιμία
  2. Ουρολοιμώξεις
  3. Κυτταρίτιδα
  4. Καταθλιπτικό επεισόδιο
  5. Γαστρεντερίτιδα και κολίτιδα
  6. Καρδιακή ανεπάρκεια
  7. Άσθμα
  8. Δερματικό απόστημα
  9. Πνευμονία
  10. Χολολιθίαση (πέτρα στη χολή)

«Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση του διαβήτη και το γεγονός ότι οι ασθενείς ζουν πλέον περισσότερο με τη νόσο τους, επομένως καθίστανται ευάλωτοι σε ποικίλες επιπλοκές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Dee Tomic, από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Διαβήτη Baker, στη Μελβούρνη. «Οι αυξημένες νοσηλείες για προβλήματα ψυχικής υγείας και λοιμώξεις όπως η σήψη και η πνευμονία θα ασκήσουν πρόσθετες πιέσεις στα συστήματα υγείας, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ασθενών με τύπου 2 διαβήτη. Επομένως πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές στην αντιμετώπιση της νόσου, για να βελτιωθεί η πρόληψή τους».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το 12o ”Στηρίζουμε…Παίζοντας”

xristiana

Απώλεια βάρους: Συμβουλές από τους ειδικούς για να χάσετε εύκολα κιλά

xristiana

Πώς θ΄ αντιμετωπίσετε την λιπαρότητα των μαλλιών;

xristiana