ΚεντρικήΠεριβάλλον

Vrouva Farm: Το καταφύγιο-«φύλακας άγγελος» για τα ζώα βρίσκεται στην Αίγινα

11/9/2022

140 γέρικα, εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα ζώα βρίσκουν φροντίδα και αγάπη – «Κάθε ζώο που φτάνει σε εμάς ήταν ξεγραμμένο και του δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία», τονίζει στο Newsbeast η δημιουργός της φάρμας Αλεξία Παπαγιάννη.

Τα ζώα δεν έχουν καμία διαφορά από τους ανθρώπους, έχουν συναισθήματα και δικαιώματαθέλουν να ζήσουν, να παίξουν, αγαπούν τα παιδιά τους, έχουν νοημοσύνη. Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της Αλεξίας Παπαγιάννη που μας συστήνει τη Vrouva Farm (Βρούβα φάρμα), το καταφύγιο ζώων που βρίσκεται στην Αίγινα και μετρά ήδη 11 ολόκληρα χρόνια ζωής και προσφοράς.

Σε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα από τις εργασίες στο καταφύγιο κυρίως οικόσιτων ζώων που έχει στήσει με τα ίδια της τα χέρια της και με πολλή αγάπη, η Αλεξία Παπαγιάννη μας ξεναγεί στο μέρος όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 140 ψυχές που έχουν εγκαταλειφθεί ή υποστεί κακοποίηση.

Η Vrouva Farm βρίσκεται σε ένα ξέφωτο στο πευκοδάσος του νησιού και εκεί τα ζώα δέχονται τη φροντίδα που τους αξίζει, έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να κλείσουν τις πληγές της κακοποίησης που έχουν υποστεί και το σημαντικότερο γίνονται δέκτες της ουσιαστικής και αληθινής αγάπης που χρειάζονται.

Vrouva farm

Το ιδιαίτερο που έχει η Βρούβα είναι ότι εστιάζει περισσότερο στα οικόσιτα και όχι στα οικιακά ζώα δηλαδή στα ζώα της φάρμας, τα παραγωγικά, αυτά τα όποια εκμεταλλευόμαστε στην κοινωνία δηλαδή τις κότες, τα γουρούνια, τις αγελάδες, τα γαϊδούρια κ.ά. «Κάνουμε δυστυχώς αυτή τη διάκριση και ας είναι παράδοξη. Τις γάτες και τους σκύλους τα θεωρούμε ζώα συντροφιάς και καλύπτονται νομοθετικά για κακοποίηση που είναι κακούργημα ενώ η κακοποίηση ενός γουρουνιού είναι… κτηνοτροφία» αναφέρει στο Newsbeast η ιδρύτρια και εθελόντρια της Vrouva Farm, Αλεξία Παπαγιάννη.

«Τα ζώα έχουν νοημοσύνη όπως οι άνθρωποι, αντίστοιχα αγαπούν τα παιδιά τους, αντίστοιχα θέλουν να ζήσουν, αντίστοιχα παίζουν. Εμείς έχουμε τραβήξει μία αυθαίρετη γραμμή και λέμε “οι γάτες και οι σκύλοι είναι σαν εμάς, έχουν συναισθήματα, έχουν δικαιώματα” ή “πω, πω στην Κίνα τρώνε σκύλους… τι φρίκη”. Ενώ δεν θεωρούμε φρίκη το να πάρεις το μωρό της προβατίνας και να το φας» μας λέει.

Η «τυχαία» δημιουργία της Vrouva Farm

Η ιστορία της Vrouva Farm όπως επισημαίνει η δημιουργός της ξεκίνησε τυχαία. «Γενικά στην Αίγινα υπάρχει ένα έντονο φιλοζωικό αίσθημα, ζουν πολλοί ξένοι, πολυταξιδεμένοι και μορφωμένοι άνθρωποι. Επίσης, υπάρχει ένα καταφύγιο πολύ καλό το οποίο δουλεύει εδώ και 26 χρόνια και υπήρχε και μέχρι πρότινος το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων το οποίο δυστυχώς έκλεισε. Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα στο νησί πολύ ανοιχτόμυαλο και προοδευτικό σε σχέση με τα ζώα. Έτσι λοιπόν υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν από μόνοι τους σαν διασώστες στους δρόμους με τα αδέσποτα, ο καθένας στη γειτονιά του», αναφέρει.

Εθελοντές στη Vrouva farm
Εθελοντές στη Vrouva Farm

«Το 2011 λοιπόν με την οικονομική κρίση τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα. Υπήρχαν πάρα πολλά ζώα εγκαταλελειμμένα στους δρόμους κυρίως γάτες και σκύλοι. Όλοι εμείς οι φιλόζωοι που τα ταΐζαμε και τα στειρώναμε είχαμε κανονίσει να συναντιόμαστε μία φορά τον μήνα σε ένα καφενείο. Εκεί που καθόμασταν και παραπονιόμασταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα βλέποντας τα ταλαιπωρημένα ζώα στους δρόμους κάποιος είπε “παιδιά πρέπει να συναντιόμαστε στο βουνό να μην βλέπουμε αυτό το θέαμα”. Κάποιος άλλος πρότεινε: “Αλεξία εσύ δεν έχεις ένα κτήμα; Εκεί να πηγαίνουμε”. Και ένας τρίτος πρόσθεσε “δε φτιάχνουμε μία περίφραξη εκεί να βάλουμε πέντε αδέσποτα, να πίνουμε τον καφέ μας και να βλέπουμε πέντε διασωσμένα ζώα;”. Έτσι και έγινε. Φτιάξαμε μία περίφραξη, βάλαμε δύο σκύλους και 10 γάτες και ξεκίνησε αυτή η ιστορία», συμπληρώνει η κυρία Παπαγιάννη.

Η Vrouva Farm αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 130 με 140 ζώα οικόσιτα αλλά και οικιακά από οκτώ διαφορετικά είδη. Τα περισσότερα όμως είναι γάτες και σκύλοι.

«Κανονικά σε μία φάρμα – καταφύγιο ζώων δεν έχουν θέση γάτες και σκύλοι. Είναι άλλη ιστορία αυτή βέβαια, αλλά εμείς είμαστε φιλόζωοι. Δεν μπορείς όταν βλέπεις κάποιο ζώο που πεθαίνει στον δρόμο να πεις “α, δεν είσαι γουρούνι, θα σε αφήσω να πεθάνεις”. Ενώ μία φάρμα – καταφύγιο απευθύνεται αποκλειστικά στα ζώα φάρμας εμείς έχουμε κατά κάποιον τρόπο και ένα μικροκαταφύγιο μέσα σε αυτή για γάτες και σκύλους όπου κάνουμε στειρώσεις και υιοθεσίες αλλά δεν γίνεται αλλιώς» εξηγεί στο Newsbeast.

Vrouva φάρμα

«Για κάθε ζώο που καταφέρνει να φτάσει μέχρι εμάς έχει γίνει ένα θαύμα»

Ο πρωταρχικός στόχος της Vrouva Farm είναι να βοηθήσει τα ζώα και να τους παρέχει όσα χρειάζονται. «Για κάθε ζώο που καταφέρνει να φτάσει μέχρι εμάς έχει γίνει ένα θαύμα. Ήταν ξεγραμμένο και του δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία» τονίζει η δημιουργός της φάρμας – καταφύγιο.

«Εμείς πιστεύουμε ότι τα ζώα δεν είναι κατώτερα από τους ανθρώπους. Είναι ισάξια, εξίσου σημαντικά, ίσως και πιο σημαντικά για τη συνολική ισορροπία του πλανήτη μας. Χρειάζονται σεβασμό και σε κάποιες περιπτώσεις προστασία. Έχουμε πολλά να μάθουμε από τα ζώα γιατί έχουμε ξεφύγει τελείως σε όλα. Όπως άλλωστε λένε “το μυαλό που δημιούργησε το πρόβλημα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα”. Πρέπει να συνδεθούμε με άλλες νοημοσύνες, με τη νοημοσύνη της φύσης. Μία εύκολη “πόρτα” για να συνδεθούμε με τη φύση είναι τα ζώα που είναι κοντά μας και τα οποία είναι πολύ γενναιόδωρα στο να προσφέρουν τις γνώσεις τους εάν τα πλησιάσεις», προσθέτει.

«Να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη σημασία των ζώων»

Σε ένα δεύτερο επίπεδο είναι σημαντικό για εμάς να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη σημασία των ζώων, για το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα ζώα και ταυτόχρονα πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να σταματήσουμε να τα κακοποιούμε και να τα τρώμε, σημειώνει παράλληλα η Αλεξία Παπαγιάννη και συμπληρώνει: «Είναι ζωτικής σημασίας καταρχήν από ηθική άποψη αλλά και πολύ πρακτικά για λόγους οικολογικούς και για λόγους υγείας. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι καταστροφικά πέρα από την τεράστια κακοποίηση που εμπεριέχουν».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις φρίκες που βλέπουμε, όπως τα κοτοπουλάκια που τα κάνουν κιμά. Αυτές τις βίαιες σφαγές και τις κακοποιήσεις κάθε φορά που τρώμε ένα σουβλάκι τις χρηματοδοτούμε. Ακόμη κι αν δεν σταματήσουμε να τρώμε κρέας να φροντίσουμε να παίρνουμε κρέας από ζώα που έχουν ζήσει ανθρώπινα και έχουν πεθάνει με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Πέρα από αυτό όμως, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η κατανάλωση κρέατος είναι καταστροφική για το περιβάλλον και καταστροφική για την υγεία μας.

Vrouva farm

«Επίσης στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτές τις πληροφορίες γιατί κανείς δεν είναι χαζός. Όταν οι άνθρωποι είναι πληροφορημένοι μπορούν να κάνουν σωστές επιλογές και η επιλογή της χορτοφαγίας σημαίνει καλύτερη υγεία, καλύτερο πλανήτη και λιγότερη βία», αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast η Αλεξία Παπαγιάννη.

Η ομάδα των εθελοντών που στήριζε τη φάρμα διαλύθηκε λόγω οικονομικών αδυναμιών και έτσι στις αρχές του φετινού Αυγούστου αποκλειστικά τις εργασίες στο καταφύγιο είχαν αναλάβει η κυρία Αλεξία και η αδερφή της ενώ πλέον στο πλευρό τους βρίσκονται έξι ακόμη άτομα.

«Θέλουμε εθελοντές ειδικά τους χειμερινούς μήνες»

«Θέλουμε εθελοντές ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Χρειαζόμαστε όμως εθελοντές που να παραμείνουν στη φάρμα για μεγάλα διαστήματα. Οι δύο εβδομάδες είναι το ελάχιστο. Οπωσδήποτε έχουμε ανάγκη δωρεές σε χρήματα ή σε είδος δηλαδή σε ζωοτροφές. Θέλουμε να παρακαλέσουμε τον κόσμο να ανοίξει την καρδιά του γιατί αν ανοίξει την καρδιά του ανοίγει και το σπίτι του για να τα ζωάκια μας, τις γάτες και τους σκύλους που βρίσκονται στη Vrouva. Αυτά τα ζωάκια θα ήταν πολύ πιο ευτυχισμένα εάν ήταν σε μία οικογένεια. Ένας πολύ σημαντικός τρόπος να μας βοηθήσει κανείς είναι υιοθετώντας κάποιον σκύλο ή κάποια γάτα από εμάς» λέει η δημιουργός του καταφύγιου οικόσιτων ζώων που βρίσκεται στην Αίγινα.

Η Vrouva Farm παρέχει φιλοξενία στους εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν, σημειώνει η Αλεξία Παπαγιάννη ξεκαθαρίζοντας: «Βέβαια, οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ ασκητικές. Σημασία έχει να είσαι υγιής και να σου αρέσει η ζωή έξω, δεν έχουμε ξενοδοχείο. Οι εθελοντές μας μένουν σε καλυβάκια σε συνθήκες κατασκήνωσης και πρέπει σαφώς να αγαπούν τα ζώα, αυτή είναι η βασική προϋπόθεση».

«Το μέλλον είναι δύσκολο επειδή βασιζόμαστε σε δωρεές»

Vrouva φάρμα

«Το μέλλον είναι δύσκολο επειδή βασιζόμαστε σε δωρεές. Καθώς η οικονομική κατάσταση δυσκολεύει και προβλέπεται να συνεχίσει να δυσκολεύει δεν ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε τη φάρμα και επίσης εγώ που άρχισα όλη αυτή την ιστορία είμαι ήδη 60 ετών και είμαι η μόνη που έχει μείνει στη φάρμα από την αρχική ομάδα οπότε ουσιαστικά υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα είναι να δούμε ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να στηρίξει μία τέτοια πρωτοβουλία και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δρομολογήσουμε το να αφήσουμε τη φάρμα και να βρούμε άλλα σπίτια για τα ζώα μας κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο. Αυτό είναι το κακό σενάριο.

Το καλό σενάριο είναι ότι παρά τον δύσκολο καιρό ο κόσμος θα καταλάβει τη σημασία που έχει το καταφύγιο και θα συνεχίσει να μας στηρίζει από το υστέρημά του. Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στον κόσμο ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ζώα που μας έχουν ανάγκη και να προωθήσουμε το μήνυμα μίας ζωής πιο σε αρμονία με τη φύση και με μεγαλύτερο σεβασμό στα άλλα έμβια πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη» τονίζει.

«Στο πλευρό μας και την ευχαριστούμε για αυτό είναι η Εριέττα Κούρκουλου που εδώ και δύο χρονιές έχει καλύψει τα σανά μας και ειδικά φέτος για εμάς ήταν κάτι τεράστιο γιατί έφτασαν στη διπλή τιμή. Πραγματικά, χωρίς τη βοήθειά της δεν θα είχαμε φέτος να ταΐσουμε τα ζώα μας», σημειώνει η δημιουργός της Vrouva Farm.

«Το οικονομικό πρόβλημα υπάρχει από τα πρώτα μας βήματα. Αν όταν ξεκινήσαμε μας έλεγε κάποιος πως θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μία τέτοια φάρμα θα απαντούσαμε “αποκλείεται” αφού δεν έχουμε χρήματα. Πηγαίνοντας όμως τα πράγματα βήμα – βήμα και αφήνοντας τη ζωή και τα ζώα να μας οδηγούν έχουμε φτάσει εδώ που είμαστε. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι εάν κάτι χρειάζεται η ζωή το υποστηρίζει» λέει στο Newsbeast.

Vrouva Farm
Η δημιουργός της Vrouva Farm Αλεξία Παπαγιάννη

«Η Vrouva δεν είναι φτιαγμένη για επισκέπτες, είναι φτιαγμένη για τα ζώα»

«Η φάρμα μας έχει φτιαχτεί με υλικά που είναι ανακυκλωμένα, τα βρίσκουμε στις χωματερές ή μας τα δίνουν. Είναι λοιπόν προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ζώων και όχι των ανθρώπων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ότι η φάρμα μας δεν είναι ένας ευχάριστος χώρος αναψυχής και δεν είναι ιδιαίτερα επισκέψιμη. Δηλαδή τη μέση οικογένεια που θέλει να δει ζωάκια το Σαββατοκύριακο θα τη συμβουλεύαμε να πάει στη Γαϊδουροχώρα (για παράδειγμα) που είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία και είναι φτιαγμένη για επισκέπτες» τονίζει η Αλεξία Παπαγιάννη.

«Η Vrouva δεν είναι φτιαγμένη για επισκέπτες είναι φτιαγμένη για τα ζώα. Ο δρόμος είναι δυσπρόσιτος και ο χώρος είναι έντονος. Είναι ένα καλό μέρος βέβαια για ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στα ζώα και πιστεύουμε ότι παίρνει κανείς πιο πολλά όταν έρχεται να δουλέψει εθελοντικά για ένα διάστημα από δύο εβδομάδες και πάνω. Έτσι μπορείς να σχετιστείς με τα ζώα και να νιώσεις πόσο μεταμορφωτικό είναι το να τα προσεγγίζεις με τη διάθεση να προσφέρεις και όχι να πάρεις και να εκμεταλλευτείς. Η ημέρα που δεχόμαστε επισκέψεις είναι το Σάββατο μετά από ραντεβού όμως διότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με πολύ κόσμο» εξηγεί.

«Η κοινή γνώμη αρχίζει και ξυπνάει»

Επιτέλους αρχίζει και ξυπνάει η κοινή γνώμη και συνειδητοποιεί τι γίνεται μπροστά στα μάτια μας καθώς είμαστε σε μία μαζική ύπνωση, αναφέρει η Αλεξία Παπαγιάννη και εξηγεί εστιάζοντας στο γαϊδουράκι που έπεσε θύμα κακοποίησης στη Ζίτσα και τελικά θανατώθηκε: «Το καλό που βγήκε από αυτή την ιστορία είναι ότι ενημερώθηκε ο κόσμος. Έγινε φασαρία και νομίζω ότι ο επόμενος άνθρωπος που θα δει κάποιον να σέρνει με ένα αυτοκίνητο ή με ένα μηχανάκι ένα ζώο θα πάρει τηλέφωνο αμέσως την αστυνομία».

Vrouva farm

«Αυτός ο τρόπος μεταφοράς ιπποειδών που τα δένουν πίσω από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια δυστυχώς είναι στάνταρ στην Ελλάδα. Πρόκειται όμως για κάτι άθλιο. Δημιουργεί πολλά ατυχήματα και συχνά πληγιάζουν τα πόδια των ζώων. Είχαμε μία πρόσφατη περίπτωση στην Αίγινα που μετέφεραν έτσι ένα πουλάρι. Πλήγιασαν τα πόδια του, έπαθε τέτανο και πέθανε. Το να σέρνεις ένα άλογο ή ένα γαϊδούρι με αυτοκίνητο πάνω στην άσφαλτο είναι τρομακτικό» επισημαίνει κλείνοντας.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη Vrouva Farm

Με κατάθεση χρημάτων:

Alpha Bank IBAN: GR9701401610161002370000030

Δικαιούχος Λογαριασμού: Αλεξία Παπαγιάννη

PayPal: skulospito@yahoo.gr

Επίσης στη διεύθυνση Φάρμα Βρούβα, ΤΘ 7223, Άγιοι 18010, Αίγινα μπορείτε να στείλετε: γατοκροκέτες, σκυλοκροκέτες, κουνελίνη, παλιά σεντόνια και πετσέτες, παλιές εφημερίδες, μπογιές και παλιά εργαλεία χειρός.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Vrouva Farm στο el.vrouvafarm.org και στη σελίδα της στο Facebook.

Φωτογραφίες από τη Vrouva Farm

Η Ελπίδα
Vrouva farm
Vrouva farm
Vrouva farm
Vrouva farm
Vrouva farm
Vrouva Farm
Vrouva Farm
Vrouva Farm
  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast η Αλεξία Παπαγιάννη

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 6/7

xristiana

6ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ

xristiana

Κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα κατά των πόνων της μέσης μπορεί τελικά να παρατείνουν το πρόβλημα

xristiana