ΚεντρικήΥγεία

Τσίμπημα ψύλλου και παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση

19/9/2022

Τσιμπήματα από ψύλλους και παιδιά – Συμβουλές για γονείς.

Οι ψύλλοι είναι έντομα χωρίς φτερά, ιδιαίτερα μικροσκοπικά αρθρόποδα με καφέ ή μαύρους χρωματισμούς που μπορούν να προσβάλλουν τα παιδιά, δίνοντας χαρακτηριστικά τσιμπήματα. Πρόκειται για ένα έντομο που πραγματοποιεί εξαιρετικά μεγάλα άλματα, αναλογικά με το μέγεθός του, ωστόσο για να διανύσει μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιεί κάποιον ξενιστή, όπως ένα ζώο.

Τσιμπήματα ψύλλου – Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν μικρά, ερυθρά επάρματα σε συσσωματώματα των τριών ή τεσσάρων ή σε μία ευθεία γραμμή. Η διαφορά με το τσίμπημα κουνουπιών είναι το γεγονός πως στο τσίμπημα των ψύλλων τα επάρματα παραμένουν μικρά, ενώ μπορεί ακόμη και να παρατηρηθεί ένας ερυθρός δακτύλιος γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος. Στην πλειοψηφία των περιστατικών τα τσιμπήματα εκδηλώνονται στα κάτω άκρα και ιδιαίτερα στους αστραγάλους. Παρόλο αυτά μπορεί να εντοπιστούν επίσης γύρω από την περιοχή της μέσης, στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες ή στο στήθος. Τα τσιμπήματα είναι εξαιρετικά κνησμώδη, με αποτέλεσμα να είναι δυνητικά επώδυνα για τα παιδιά. Στο σημείο αυτό όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς, καθότι δεν θα πρέπει να ξύνουν τα παιδιά την περιοχή των τσιμπημάτων, για αποφυγή περαιτέρω δερματικών βλαβών και μολύνσεων.

Τσίμπημα ψύλλου και παιδιά – Πρόληψη και αντιμετώπιση

Σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος να μεταδοθεί μία νόσος από τσιμπήματα ψύλλων είναι μικρός, θα πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίζονται αλλά και να προλαμβάνονται, ώστε να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης σε παιδιά με ευαισθησία. Στα πλαίσια πρόληψης, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες κτηνιάτρου εάν υπάρχει κατοικίδιο μέσα στο σπίτι, ενώ εάν δεν υπάρχει κατοικίδιο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με εξωτερικά μέρη όπως περιοχή με γρασίδι ή σκιερές περιοχές με ξύλα. Συνίσταται επίσης, ο σχολαστικός καθαρισμός των σημείων που μπορεί να αναπαύεται ένα κατοικίδιο, όπως για παράδειγμα σκεπάσματα ύπνου που πρέπει να πλένονται σε εβδομαδιαία βάση και σε υψηλή θερμοκρασία, ο καθαρισμός επιφανειών στις οποίες μπορεί να εντοπιστούν προνύμφες ή αυγά ψύλλων, καθώς και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα σε όσα σημεία έρχονται σε επαφή με το κατοικίδιο.

Τσίμπημα ψύλλου – Θεραπεία

Κλείνοντας, ως προς τη θεραπεία τα τσιμπήματα των ψύλλων υποχωρούν σχετικά εύκολα ακόμη και χωρίς θεραπεία, κρίνεται ωστόσο αναγκαίος ο εντοπισμός της προέλευσής τους ώστε να παρέμβουν οι γονείς και να απαλλαγούν από τους ψύλλους. Ο βασικός κανόνας αντιμετώπισης των ψύλλων είναι ότι πρέπει να καταπολεμηθούν τόσο στους ξενιστές όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, εντός και εκτός σπιτιού. Οι γονείς καλό είναι να γνωρίζουν πως υπάρχουν και εξειδικευμένες εταιρείες απεντόμωσης, στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Καλό είναι οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο ώστε να τους χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία για περιορισμό του κνησμού και αποφυγή μολύνσεων. Σε περίπτωση ωστόσο, που ένα παιδί εμφανίζει πυρετό, κνίδωση, ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης όπως η γρήγορη αναπνοή ή μάζες με οίδημα, οι γονείς θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στον παιδίατρο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Ενέργεια: Έκρηξη τιμών σε Ελλάδα και Ευρώπη για ρεύμα και φυσικό αέριο

xristiana

The mascara files: Πώς θα διαλέξεις τη σωστή και πώς θα κάνεις τις βλεφαρίδες σου σαν ψεύτικες

xristiana

«Δράσεις στη φύση»: Πεζοπορία στην Πάρνηθα

xristiana