ΚεντρικήΥγεία

Τα 3+1 κόλπα για να κοιμάστε βαθιά το βράδυ και να μην αισθάνεστε «πτώμα»

20/9/2022

Η ανάγκη για βαθύ ύπνο μειώνεται όσο γερνάει ο άνθρωπος, όμως παραμένει απαραίτητη για την λειτουργία του οργανισμού.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα το βράδυ όταν ξαπλώνουν και δε μπορούν να κοιμηθούν, όμως μια άσχημη περίπτωση, είναι όταν κάποιος κοιμάται, αλλά δεν απολαμβάνει τον βαθύ ύπνο.

Όπως αναφέρει η thesun.co.uk, ο Dr Maja Schaedel, κλινικός ψυχολόγος και συνιδρυτής της κλινικής «Good Sleep» αναφέρει ότι το στάδιο του βαθύ ύπνου είναι απαραίτητο, γιατί τότε ξεκουράζεται πραγματικά ο ανθρώπινος οργανισμός.

Παρόλα αυτά, όταν ο άνθρωπος είναι νέος -κυρίως παιδί κι έφηβος- χρειάζεται πολλές ώρες, κάτι που μειώνεται όσο γερνάει, ειδικά μετά την ηλικία των 30 ετών. Έτσι, ένας 30αρης ή μεσήλικας χρειάζεται περίπου περίπου μιάμιση ή δύο ώρες βαθύ ύπνου, που είναι το 25-27% από την συνολική διάρκεια του ύπνου.

Έτσι, προτείνει 3+1 κόλπα για να κοιμάται κάποιος βαθιά το βράδυ και να αναπληρώνει εύκολα την ενέργεια που χρειάζεται.

Γυναίκα που κοιμάται

Ακολουθούν οι συμβουλές από τον ειδικό στον ύπνο Dr Maja Schaedel:

1.Προσοχή στις πρώτες τρεις ώρες

Όπως αναφέρει ο Dr Maja, οι πρώτες τρεις ώρες από την στιγμή που ξαπλώνει κάποιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς τότε ο οργανισμός εισέρχεται στο στάδιο του βαθύ ύπνου.

Έτσι, προτείνει να προετοιμάζεται κατάλληλα κάποιος πριν ξαπλώσει, όπως να σβήσει όλα τα φώτα ή να πάει στην τουαλέτα, για να μην χρειαστεί να ξυπνήσει στο ενδιάμεσο.

2.Προσαρμογή στο πρόγραμμα του συντρόφου

Επίσης ακόμα μια συμβουλή είναι κάποιος να πηγαίνει για ύπνο, μαζί με τον σύντροφο του. Όπως αναφέρει ο ειδικός, το γεγονός ότι δύο άτομα είτε ξαπλώνουν, είτε κοιμούνται σε διαφορετικές ώρες, αλλά στο ίδιο δωμάτιο, μειώνει δραστικά την ποιότητα του βαθύ ύπνου.

Αυτό οφείλεται είτε στο κλασσικό γεγονός, πως θα ξυπνήσει ο ένας σύντροφος, είτε στο ότι θα μπει σε υποσυνείδητη εγρήγορση, λόγω της τριβής στο κρεβάτι, ή από τους ήχους που θα κάνει το άλλο άτομο την ώρα που ξαπλώνει.

Ζευγάρι που κοιμάται

3.Μείωση στην καφεΐνη

Ακόμα ένας καθοριστικός παράγοντας είναι η καφεΐνη, η οποία έχει περίπου έξι ώρες ζωής στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Dr Maja Schaedel δεν προτείνει σε κάποιον να σταματήσει να πίνει καφέδες, αλλά να πίνει αρκετές ώρες πριν κοιμηθεί, ώστε να μην μείνουν υπολείμματα στον οργανισμό και διαταραχθεί ο ύπνος του.

4.Ώρα αφύπνισης

Σύμφωνα με τον ειδικό που μίλησε στην Sun, ένας τρόπος για να εισέρχεται κάποιος πιο εύκολα στο στάδιο του βαθύ ύπνου, είναι να προγραμματίσει το πότε θα ξυπνάει.

Με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός προγραμματίζει το εσωτερικό ξυπνητήρι του και η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται, αφού η όλη διαδικασία γίνεται πιο εύκολα αυτόματα.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Body lotion, κρέμα σώματος και body butter. Εσύ ποιο θα επιλέξεις;

xristiana

Μεταβολή-εξπρές του καιρού – Πού αναμένονται κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις

xristiana

Δήμος Αθηναίων: Έως 20/4 Οι Αιτήσεις Για Δωρεάν Χορήγηση Αναπηρικών Αμαξιδίων Σε Ανασφάλιστους

xristiana