ΚεντρικήΥγεία

Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ ανάλογα με την ηλικία τους;

29/9/2022

Η συζήτηση για το σεξ με τα παιδιά μας είναι μια αμήχανη στιγμή. Ωστόσο, εμείς καλούμαστε να αναλάβουμε αυτό το καθήκον καθώς ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τα παιδιά μας, τα όριά τους και τον τρόπο να τους μιλήσουμε.

Τα παιδιά και οι έφηβοι λαμβάνουν πολλές πληροφορίες για το σεξ από συνομηλίκους τους καθώς και από το διαδίκτυο που πολλές φορές τα μπερδεύει ή ακόμη και τους γεννά ερωτηματικά.

Όταν πρόκειται να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεξ, δεν υπάρχει ένα τυπικό εγχειρίδιο που το ακολουθούμε βήμα προς βήμα καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό. Ο τρόπος που θα τα προσεγγίσετε και ο βαθμός της πληροφόρησης βασίζεται στην ωριμότητα του παιδιού, καθώς και στους προσωπικούς σας στόχους και αξίες.

Ψάξτε για καθημερινές ευκαιρίες και αφήστε το παιδί σας να δώσει το ρυθμό με τις ερωτήσεις του. Καθώς το παιδί σας ωριμάζει, μπορείτε να παρέχετε πιο λεπτομερείς απαντήσεις.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άβολα όταν μιλάτε στα παιδιά για το σεξ. Λέγοντας όμως την αλήθεια, απαντώντας ακόμη και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να σας θέσουν αυξάνετε τις πιθανότητες να έχουν στο μέλλον μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή.

lathh-poy-kanoun-oi-goneis-1.jpg

Πώς πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με το παιδί μας

Όπως ήδη εξηγήσαμε δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης καθώς ο κάθε γονιός θα μιλήσει με τον δικό του τρόπο στο παιδί του με βάση τα βιώματά του, τις γνώσεις και την άνεση που νιώθει. Ωστόσο, εμείς θα επιχειρήσουμε να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές τις οποίες εσείς θα τις αξιοποιήσετε με τον τρόπο που νιώθετε πως είναι ο καταλληλότερος.

 Sex Education

H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού ξεκινά από τα πολύ βασικά που περιλαμβάνουν:

• Ανατομία του γεννητικού συστήματος του άνδρα και της γυναίκας
• Διαδικασία σύλληψης και γέννησης ενός παιδιού
• Τη σημασία της οικογένειας, της αγάπης και του σεβασμού μεταξύ δύο ανθρώπων
• Πληροφορίες για τους τρόπους αντισύλληψης και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα ηλικιακά όρια δεν είναι αυστηρά αλλά όπως είναι λογικό διαφορετικά μιλάμε σε ένα παιδί 4 ετών και διαφορετικά σε έναν έφηβο. Να θυμάστε πως ο στόχος είναι το παιδί σας να σάς εμπιστευτεί, να ξέρει ότι μπορεί να σας ρωτήσει τα πάντα και κυρίως να σας εκμυστηρευτεί τις σκέψεις και τις εμπειρίες του χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.

oikogeneia

4- έως την προεφηβεία

  • Αναφερόμαστε στην ερωτική πράξη χωρίς λεπτομέρειες. Με ορθή πληροφόρηση χωρίς να το μπερδέψουμε του μιλάμε για τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • Εξηγούμε τις ανατομικές διαφορές.
  • Διδάσκουμε το σεβασμό στην οικογένεια, τη φιλία και τις ερωτικές σχέσεις.
  • Μιλάμε για τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν στην προεφηβεία και την εφηβεία.
  • Εξηγούμε χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες και το τρομάξουμε τι σημαίνει μια κίνηση στοργής από τον ενήλικα κάνοντας έναν σαφή διαχωρισμό από τις ασελγείς χειρονομίες.
efivia

Εφηβεία

  • Τους εξηγούμε ότι είμαστε δίπλα τους με αμέριστη αγάπη και έτοιμοι να τους ακούσουμε και να τους συμβουλέψουμε. Θα πρέπει να είμαστε ένα μεγάλο «αυτί» και μια τεράστια αγκαλιά ακόμη και αν αυτά που θα μας εκμυστηρευτεί το παιδί μας δεν μας αρέσουν ή μας σοκάρουν.
  • Εξηγούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους σεβόμενοι ότι μεγαλώνουν και έχουν τη δική τους προσωπικότητα.
  • Μιλάμε με λεπτομέρειες για την ερωτική πράξη. Ένας ενδιαφέρον τρόπος αν αισθάνεστε δυσκολία είναι να του αγοράσετε ένα βιβλίο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε κάποιο εκπαιδευτικό βίντεο που αφορά στο σεξ, τη στύση, το φλερτ, την έλξη, την πρώτη σεξουαλική εμπειρία, τις στάσεις κ.λπ.
  • Αναφερθείτε στην πρώτη ερωτική εμπειρία με το άλλο φύλο και αφήστε το παιδί σας να σας θέσει ερωτήσεις.
  • Μιλήστε τους για τα είδη της αντισύλληψης και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Αναφερθείτε στην μητρότητα και την πατρότητα και την αξία της οικογένειας.
Sex

Να θυμάστε πως δεν πρέπει να τρομάξετε το παιδί σας, ούτε να του περάσετε το μήνυμα ότι το σεξ είναι απαγορευμένο ή μόνο για τεκνοποίηση. Όσο πιο ειλικρινά μιλάτε τόσο πιο πολύ θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του που είναι και το ζητούμενό σας.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Πώς να αφαιρέσετε το glitter βερνίκι από τα νύχια σας εύκολα και με ασφάλεια

xristiana

Olympia Forum III: Δημοπρατούνται τρεις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

xristiana

Τι πρέπει να μη λείπει από το ντουλάπι-φαρμακείο του σπιτιού

xristiana