ΚεντρικήΠεριβάλλον

Νέο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου – Άνοδος 13%

28/9/2022

Αυξάνονται εκ νέου οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μειώσει τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, που αποτελεί την τελευταία διαδρομή παράδοσης αερίου στη Δυτική Ευρώπη.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του δείκτη αναφοράς ενισχύθηκαν έως και 14%, κάνοντας άλμα για δεύτερη ημέρα. Η προειδοποίηση της Μόσχας κλιμακώνει την ενεργειακή σύγκρουση με την Ευρώπη, μετά τις διαρροές στον Nord Stream που οι ευρωπαϊκές αρχές αποκαλούν «σαμποτάζ».

Η κατάσταση αυξάνει τις ανησυχίες για ελλείψεις, ενόψει της έλευσης του χειμώνα που οι ανάγκες για θέρμανση θα αυξηθούν.

Το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 13,1% στα 209,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το βρετανικό αντίστοιχο αυξήθηκε κατά 23%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αγωγός μετά τις ζημιές που υπέστη δεν θα είναι σε θέση να μεταφέρει φυσικό αερίο στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαλείφοντας και τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν απομείνει να τον επαναφέρει κάποια στιγμή σε λειτουργία η Μόσχα.

Έτσι, η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την αφήνει ακόμα περαιτέρω εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες διακοπές εφοδιασμού από τις ΗΠΑ.

Η ρωσική Gazprom προειδοποίησε χθες Τρίτη ότι οι ροές μέσω Ουκρανίας είναι σε κίνδυνο, λόγω μιας νομικής διαμάχης με την ουκρανική NJSC Naftogaz Ukrainy. Αν σταματήσουν οι ροές εντελώς τότε η Δυτική Ευρώπη θα είναι εντελώς αποκομμένη αφήνοντας μόνο τον TurkStream να στέλνει αέριο στην Τουρκία και σε κάποιες νότιες και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας ήταν σταθερές την Τετάρτη, ωστόσο στα μειωμένα επίπεδα που βλέπουμε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο πώς αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είπε ότι η ζημιά στους αγωγούς ήταν σκόπιμη και ότι το μπλοκ θα λάβει περισσότερα μέτρα για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του.

«Αυτό το περιστατικό μοιάζει με απόπειρα να μην επιστρέψει ποτέ το ρωσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε η Κάτια Γιαφιμάβα, ανώτερη ερευνήτρια του Oxford Institute for Energy Studies. «Είναι μια ενέργεια που γκρεμίζει τις γέφυρες, αλλά ποιος την ξεκίνησε παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα».

Ένα «πραγματικά εφιαλτικό σενάριο» θα ήταν εάν οι απόπειρες δολιοφθοράς επεκταθούν και σε άλλους αγωγούς, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Deustche Bank Research.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Ζάκυνθο

xristiana

Σφυρίδα στο φούρνο με πουρέ πατάτας

xristiana

1ο Διεθνές Φεστιβάλ «Video Art Projects»

xristiana