ΚεντρικήΥγεία

Μαμά και διατροφή: Πέντε διαιτητικές τροφές που μπορείτε να έχετε πάντα στην κουζίνα σας

6/9/2022

Για την υγιή απώλεια βάρους οι ειδικοί συνιστούν ισορροπημένη διατροφή και συστηματική άσκηση. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή ωστόσο, το πλάνο που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό. Υπάρχουν, όμως, τροφές που κατά γενικό κανόνα καλό είναι να αποφεύγονται και άλλες που θεωρούνται «σύμμαχοι» στο αδυνάτισμα.

Οι τροφές «σύμμαχοι» στο αδυνάτισμα είναι συνήθως αντιοξειδωτικές, με λίγες θερμίδες και πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ένας έξυπνος τρόπος για να πετύχετε τον στόχο σας για απώλεια βάρους, είναι να φροντίσετε να έχετε πάντα απόθεμα στο σπίτι από τέτοιου είδους τροφές, ώστε να τις αξιοποιείτε στα γεύματα της ημέρας, αποφεύγοντας να καταφεύγετε σε λύσεις όπως είναι το delivery ή η κατανάλωση σνακ.

Ας δούμε ποιες είναι οι τροφές αυτές αναλυτικά.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα ανήκουν στην κατηγορία των berries. Είναι πεντανόστιμα και πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

«Τα μύρτιλα είναι σούπερ υγιεινά, χορταστικά και έχουν πολλαπλά οφέλη. Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επομένως χορταίνουν και αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμου» αναφέρει η Lisa Young, διαιτολόγος και συγγραφέας.

«Μπορείτε να απολαύσετε τα μύρτιλα με διάφορους τρόπους, όπως βάζοντάς τα στο γιαούρτι ή κατεψυγμένα ως σκέτο σνακ. Επίσης, μπορείτε να τα ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων έτσι ώστε η υφή τους και η γεύση τους να θυμίζει περισσότερο μαρμελάδα»

Βρόμη

Ένα πρωινό με βρόμη είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με την απώλεια βάρους.

«Η βρόμη είναι μία πολύ υγιεινή και χορταστική επιλογή και χρειάζεστε μόνο λίγα λεπτά για να την απολαύσετε. Περιέχει φυτικές ίνες οι οποίες θα σας κρατήσουν χορτάτους» αναφέρει η ειδικός και συμπληρώνει: «Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με φρούτα, γάλα, νερό ή ακόμα και με ξηρούς καρπούς ή σπόρους».

Καρύδια

«Τα καρύδια είναι ένα χορταστικό σνακ εξαιτίας του συνδυασμού πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλώς λιπαρών. Εντάσσοντας τέτοιες τροφές στη διατροφή σας είναι πιο πιθανό να φάτε λιγότερο και να χάσετε βάρος πιο γρήγορα» αναφέρει η διαιτολόγος Lauren Manaker.

Τα καρύδια είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία όχι μόνο θεωρούνται ωφέλιμα για την απώλεια βάρους αλλά και για την υγεία της καρδιάς.

Κατεψυγμένα λαχανικά

Τα φρέσκα λαχανικά είναι πολύ πιο υγιεινά και νόστιμα. Βέβαια και τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινά από άλλα τρόφιμα και έχοντας πάντα απόθεμα στην κατάψυξη, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε ανά πάσα στιγμή σε γρήγορες και υγιεινές συνταγές.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα είδος λαχανικού ή και συσκευασία με ποικιλία λαχανικών.

Σολομός

Ο σολομός είναι από τα ψάρια που μπορείτε να κρατήσετε για καιρό αποθηκευμένα στην κατάψυξη. Είναι επίσης πλούσιος σε καλά λιπαρά τα οποία βοηθούν στην απώλεια βάρους.

«Ο σολομός είναι πλούσιος σε καλά λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την αίσθηση κορεσμού και την απώλεια βάρους. Το συγκεκριμένο ψάρι περιέχει επίσης πρωτεΐνες, οι οποίες επίσης μειώνουν την πείνα και παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού» αναφέρει η Manaker. «Εντάσσοντας τον σολομό ή κάποιο άλλο είδος λιπαρού ψαριού στη διατροφή σας δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και γενικά μπορεί να συμβάλλει σε μία ισορροπημένη διατροφή»

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: 20η Εθελοντική Αιμοδοσία Εργαζομένων

xristiana

«Έξυπνοι» αισθητήρες σε διαβάσεις-ράμπες ΑμΕΑ στην Αθήνα – Πώς θα εντοπίζονται οι παραβάτες

xristiana

Μια ξανθιά τηλεφωνεί στην πυροσβεστική…!

xristiana