ΚεντρικήΥγεία

Μεταμόσχευση δέρματος χωρίς ουλές με χρήση συγκολλητικής πρωτεΐνης μυδιών κατάφεραν οι επιστήμονες

2/9/2022

Ένας καθηγητής αναπτύσσει ένα βιοπροσθετικό με βάση την συγκολλητική πρωτεΐνη μυδιών για μεταμόσχευση δέρματος χωρίς ράμματα. Η αναγεννητική δράση του δέρματος μεγιστοποιείται με ελεγχόμενες απελευθερώσεις διπλών φαρμάκων.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση δέρματος είναι οι ουλές μετά την επέμβαση και η αναγέννηση του μεταμοσχευμένου δέρματος. Το βάθος των ουλών μετά τη συρραφή ποικίλλει ανάλογα με την ικανότητα του ιατρικού προσωπικού που εκτελεί το μόσχευμα του δέρματος και η επούλωση πληγών στο σημείο του ράμματος απαιτεί πάνω από ένα μήνα. Πρόσφατα, μια κορεατική ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα βιοπροσθετικό με βάση την συγκολλητική πρωτεΐνη μυδιών (MAP) που επιτρέπει τη γρήγορη επούλωση τραυμάτων με ελάχιστες ουλές.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Hyung Joon Cha, το Woo Hyung Park και τον υποψήφιο διδάκτορα Jae Yun Lee από το Τμήμα Χημικής Μηχανικής στο POSTECH ανέπτυξε ένα βιοπροσθετικό για μεταμόσχευση δέρματος που περιέχει δύο τύπους φαρμάκων σε συνεργασία με τον Δρ. Hyo Jeong Kim του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Τεχνολογίας της Κορέας.

Αυτά τα ευρήματα της έρευνας, που προτείνουν ένα νέο σύστημα για μεταμόσχευση δέρματος χωρίς ουλές, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Chemical Engineering Journal.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε το εν λόγω βιοσυγκολλητικό εισάγοντας την αλλαντοΐνη και τον επιδερμικό αυξητικό παράγοντα σε μια συγκολλητική πρωτεΐνη μυδιών. Με την εφαρμογή αυτού του βιοπροσθετικού, τα δύο φάρμακα απελευθερώνονται διαδοχικά, ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας επούλωσης πληγών, και αναγεννούν το δέρμα.

XEIROURGEIO.jpg

Η μελέτη

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η περιοχή του τραύματος ανέκαμψε πιο αποτελεσματικά από ό, τι όταν υπήρξαν ράμματα που χρησιμοποιούνται στο τρέχον δερματικό μόσχευμα. Συγκεκριμένα, η απώλεια τριχοθυλακίων στην μεταμοσχευμένη περιοχή ήταν ελάχιστη, ενώ τα επίπεδα κολλαγόνου και σημαντικών δερματικών παραγόντων αναζωογονήθηκαν αποτελεσματικά.

Χαρακτηριστικό αυτού του βιοπροσθετικού είναι ότι σε αντίθεση με τα ράμματα, αφήνει ελάχιστες ουλές στην περιοχή του τραύματος και είναι ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό επειδή χρησιμοποιεί μυδοκολλητική πρωτεΐνη που είναι ένα βιοϋλικό.

Ο καθηγητής Hyung Joon Cha εξήγησε: «Χρησιμοποιήσαμε την συγκολλητική πρωτεΐνη μυδιών – ένα βιοϋλικό που προέρχεται από την Κορέα – στο πρόσφατα αναπτυγμένο βιοπροσθετικό για μεταμόσχευση δέρματος που είχε ως αποτέλεσμα ελάχιστες ουλές και προώθησε την αναγέννηση του δέρματος». Και πρόσθεσε: «Αυτό το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά στη μεταμόσχευση διαφόρων προσβεβλημένων περιοχών που απαιτούν αναγέννηση ιστών».

Αυτή η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης Τεχνολογιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας της Κορέας. Η τεχνολογία της συγκολλητικής πρωτεΐνης μυδιών (MAP) έχει υποβληθεί σε μεταφορά τεχνολογίας στη Nature Gluetech Co. Ltd, και μεταξύ αυτών, το «FIxLight», μια ιατρική κόλλα για εξω-επιδερμικούς μαλακούς ιστούς, υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η εμπορευματοποίηση και η ανάπτυξη του πρωτοποριακού ιατρικού συγκολλητικού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή:sciencedaily.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική αιμοδοσία

xristiana

Μουσική βραδιά στην Πορταριά

xristiana

Shaggy χαλιά – Προσθέτουν ζεστασιά σε ένα δωμάτιο

xristiana