23/9/2022
Οι άνθρωποι που τρώνε μια χούφτα καρύδια καθημερινά, μειώνουν την αρτηριακή τους πίεση και προλαμβάνουν την αύξηση του βάρους τους, παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα επιβεβαίωσαν τα «θαυματουργά» οφέλη των ξηρών καρπών, αφού παρακολούθησαν τη διατροφή 3.300 ανθρώπων για περισσότερα από 25 χρόνια και τους υπέβαλαν σε σειρά ιατρικών εξετάσεων.
Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), πρόδρομο μόριο για τα μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το οποίο εξηγεί σύμφωνα με τους επιστήμονες τα οφέλη. Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ έχει συνδεθεί και κατά το παρελθόν με οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 3.341 Αμερικανούς που ήταν περίπου 45 ετών.
Οι συμμετέχοντες είχαν λάβει μέρος στη μελέτη για τον κίνδυνο Ανάπτυξης Στεφανιαίας Νόσου στους νέους που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα μεταξύ 1985 και 2015.
Απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους στην έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια στο 7ο, 20ό και 25ό έτος της μελέτης.
Από τους συμμετέχοντες, οι 340 που έτρωγαν καρύδια, κατανάλωναν περίπου 20 γραμμάρια την ημέρα (7 καρύδια).
Στην πλειοψηφία τους ήταν λευκές γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Στο 20ό έτος της μελέτης, κλήθηκαν για ιατρικό έλεγχο, στο πλαίσιο του οποίου μετρήθηκαν ο ΔΜΣ, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και η αρτηριακή τους πίεση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν καρύδια είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που δεν έτρωγαν.
Όσοι δεν έτρωγαν καρύδια είχαν μέση αρτηριακή πίεση 117,2 / 73,6 χιλιοστά υδραργύρου (mmHg), ενώ όσοι έτρωγαν 116 / 71 mmHg.
Οι επιστήμονες είπαν ότι η διαστολική (μικρή) πίεση, ήταν σημαντικά χαμηλότερη στα άτομα που έτρωγαν καρύδια.
Περίπου το 20% των συμμετεχόντων στη μελέτη που έτρωγαν καρύδια, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με το 22% όσων δεν έτρωγαν.
Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι τα καρύδια είχαν ως αποτέλεσμα μικρότερη αύξηση του βάρους και υψηλότερη ποιότητα διατροφής.
Διαπίστωσαν ότι όσοι δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς, είχαν ΔΜΣ 29,7, που τους έθετε στο ανώτερο όριο της κλίμακας των υπέρβαρων και το 39% ήταν παχύσαρκοι.
Μεταξύ όσων έτρωγαν καρύδια ο ΔΜΣ ήταν χαμηλότερος (29), ενώ παχύσαρκοι ήταν το 35%.
Όσοι έτρωγαν καρύδια ήταν επίσης περισσότερο δραστήριοι από εκείνους που δεν έτρωγαν.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι όσοι έτρωγαν καρύδια είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, καλύτερο προφίλ κινδύνου καρδιακής νόσου και καλύτερης ποιότητας διατροφή.
H So-Yun Yi, διδάκτωρ δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο που συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα καρύδια αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
«Είναι ενδιαφέρον ότι οι καταναλωτές καρυδιών είχαν καλύτερο προφίλ ως προς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, συγκριτικά με όσους έτρωγαν άλλους ξηρούς καρπούς», είπαν.
Οι επιστήμονες είπαν ότι τα καρύδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν την καρδιά, επειδή είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που έχουν ωμέγα-3, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρδιοπροστατευτικά οφέλη.
Περιέχουν επίσης μια σειρά θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, που επίσης ωφελούν την υγεία της καρδιάς.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com