26/9/2022
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα νεύρα του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών, για να εκτιμήσουν την κατάσταση των νεύρων σε όλο το σώμα
Είναι καλά γνωστά ότι ο τύπου 2 διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα, εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι προκαλεί νευροπάθεια στα μάτια πριν καν αναπτυχθεί πλήρως!
Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από την Ολλανδία χρησιμοποίησαν τα νεύρα του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών χιλιάδων εθελοντών, για να εκτιμήσουν την κατάσταση των νεύρων σε όλο το σώμα. Ο κερατοειδής είναι ο επιφανειακός χιτώνας των ματιών και ο έλεγχός του γίνεται εύκολα με εξειδικευμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους σχεδόν 3.500 ενήλικες, εκ των οποίων:
- Το 21% είχαν διαγνωστεί με τύπου 2 διαβήτη
- Το 15% είχαν προδιαβήτη
- Το 64% είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους
Οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά τα νεύρα του κερατοειδούς σε όλους τους συμμετέχοντες. Όπως διαπίστωσαν, όσο μεγαλύτερα προβλήματα με τον μεταβολισμό της γλυκόζης αντιμετώπιζαν, τόσο αυξανόταν η κερατοειδική νευροπάθεια. Ωστόσο οι βλάβες στα νεύρα τους άρχιζαν πριν καν αναπτυχθεί πλήρως ο τύπου 2 διαβήτης.
Τα ευρήματα
Ειδικότερα, οι ασθενείς με προδιαβήτη είχαν 8% περισσότερες βλάβες στα νεύρα του κερατοειδούς απ’ όσες οι εθελοντές με φυσιολογικό σάκχαρο. Αντίστοιχα, όσοι έπασχαν από διαβήτη είχαν:
- 8% περισσότερες νευρολογικές βλάβες στον κερατοειδή τους απ’ ό,τι οι εθελοντές με προδιαβήτη
- 14% περισσότερες νευρολογικές βλάβες στον κερατοειδή, απ’ ό,τι οι συμμετέχοντες με υγιή επίπεδα σακχάρου
Η διαβητική νευροπάθεια στα μάτια των εθελοντών αυξανόταν και κατ’ αναλογίαν με τα παθολογικά επίπεδα σακχάρου. Αυξανόταν επίσης κατ’ αναλογίαν με τα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από τότε που είχε διαγνωστεί ο διαβήτης τύπου 2.
Επιπλέον, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) των συμμετεχόντων, τόσο περισσότερες ήταν οι νευρολογικές βλάβες. Η HbA1c είναι μία ουσία στο αίμα που δείχνει την ρύθμιση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες.
Αντίστοιχα, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα σακχάρου δύο ώρες μετά το φαγητό (μεταγευματική γλυκόζη), τόσο περισσότερες ήταν οι νευρολογικές βλάβες στους κερατοειδείς των εθελοντών.
Η ερμηνεία
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD 2022). Όπως εξήγησαν, ο τύπου 2 διαβήτης συνήθως αναπτύσσεται 3-5 χρόνια μετά την έναρξη του προδιαβήτη, εφ’ όσον ο πάσχων δεν λάβει τα μέτρα του. Η νέα μελέτη, που είναι η πρώτη του είδους της, υποδηλώνει ότι τα νεύρα του κερατοειδούς αρχίζουν να υφίστανται βλάβες από το σάκχαρο πολύ πριν αναπτυχθεί ο τύπου 2 διαβήτης.
«Οι νευρολογικές βλάβες στον κερατοειδή μπορούν να αξιολογηθούν σχετικά εύκολα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sara Mokhtar, από το Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. «Αποτελούν επίσης «παράθυρο» για τις νευρολογικές βλάβες σε άλλα σημεία του σώματος. Η έγκαιρη διάγνωσή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρωιμότερη διάγνωση και ρύθμιση του διαβήτη».
Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να επαληθεύσουν ότι ο τύπου 2 διαβήτης είναι η αιτία των νευρολογικών βλαβών που παρατήρησαν. Θέλουν επίσης να εξακριβώσουν εάν οι βλάβες αυτές μπορούν να αποτραπούν ή να αντιστραφούν με την καλή ρύθμιση του σακχάρου.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com