ΚεντρικήΥγεία

Γιατί είναι σημαντικό το είδος συσκευασίας των τροφίμων: Τι υπογραμμίζει ο ΕΦΕΤ

10/9/2022

Η επιλογή της συσκευασίας μπορεί να επηρεάσει τα τρόφιμά μας, καθώς δεν είναι όλα τα είδη συσκευασίας κατάλληλα για χρήση με τρόφιμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χημικές ουσίες μπορούν δυνητικά να μεταφερθούν από τη συσκευασία στο τρόφιμο μέσω της επαφής, κάτι που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τους καταναλωτές. Στην Ευρώπη όλα τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα.

Ο τρόπος που συσκευάζουμε τα τρόφιμά μας είναι σημαντικός καθώς τα προστατεύει από μικροοργανισμούς, διευκολύνει την αποθήκευση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Βελτιώνει επίσης την υγιεινή και καθιστά πιο βολικό για τους ανθρώπους να αγοράζουν, να πωλούν και να χειρίζονται τρόφιμα.

Η συσκευασία τροφίμων χρησιμοποιεί μια ποικιλία διαφορετικών υλικών, όπως πλαστικό, χαρτόνι, μέταλλο ή γυαλί.

Ορισμένοι τύποι συσκευασιών μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς εάν απορροφούνταν από τα τρόφιμα.

Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχονται όλα τα υλικά συσκευασίας (π.χ. δοχεία, εξοπλισμός κουζίνας, μαχαιροπίρουνα, πιάτα) που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα, καθώς ίχνη χημικών ουσιών μπορούν να μεταφερθούν από τα υλικά στο τρόφιμο. Αυτό ισχύει για όλες τις συσκευασίες, ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες.

«Οι επιστήμονες αξιολογούν τους κινδύνους για τους καταναλωτές προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά στα τρόφιμα δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια τους. Ο κίνδυνος μπορεί να εξαρτάται από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία και τα υλικά, αλλά και από τις συνθήκες αποθήκευσης, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία», λέει η Cristina Croera, τοξικολόγος στην EFSA.

Οι κανονισμοί της ΕΕ που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα διασφαλίζουν ότι η σύνθεση του τροφίμου δεν αλλάζει και ότι η γεύση και η οσμή του δεν επηρεάζονται αρνητικά.

Ευρωπαίοι επιστήμονες αξιολογούν συνεχώς και παρέχουν συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την παρουσία χημικών ουσιών στα τρόφιμα μέσω υλικών που έρχονται σε επαφή με αυτά.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

10ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης της ELSA Greece

xristiana

Οι τύποι τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε άγχος

xristiana

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος

xristiana