ΚεντρικήΥγεία

Αρθρίτιδα: 3 tips που ανακουφίζουν τις αρθρώσεις

2/9/2022

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα συμπληρώματα διατροφής ή συγκεκριμένα διατροφικά μοτίβα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας; Ερευνητές απαντούν

Ανακούφιση από τα επώδυνα και ενοχλητικά συμπτώματα αναζητούν τα πάνω από 350 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, είτε αρθρίτιδες από αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και το σκληρόδερμα. Διάφορες θεραπείες, δίαιτες και συμπληρώματα διατροφής έχουν δοκιμαστεί προταθεί και δοκιμαστεί από τους ασθενείς, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ρευματολογικών Εταιρειών (European Alliance of Associations for Rheumatology/EULAR) δημοσίευσε προσφάτως μια λεπτομερή κριτική σχετικά με τη διατροφή και τη χορήγηση συμπληρωμάτων στις περιπτώσεις αρθρίτιδας σε ένα σύνολο ευρημάτων από 24 συστηματικές ανασκοπήσεις υφιστάμενων ερευνών και 150 μελέτες για περισσότερα από 80 διαφορετικά διατροφικά συστατικά και συμπληρώματα.

Αν και οι έρευνες έφεραν πολλές ελλείψεις σύμφωνα με τους ερευνητές, αναδείχθηκαν κάποια συμπληρώματα με θετικό αντίκτυπο:

  • Βιταμίνη D, χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη: Για την οστεοαρθρίτιδα, υπήρξαν ενδείξεις για περιορισμένη ευεργετική δράση έναντι του πόνου και τη λειτουργικότητα από τα συμπληρώματα, ωστόσο η ποιότητα των ενδείξεων ήταν μέτρια, θα πρέπει δηλαδή λόγω των ερευνητικών περιορισμών να ερμηνεύονται με προσοχή και η εφαρμογή τους να γίνεται με καθοδήγηση. Τα άτομα δηλαδή θα μπορούσαν να δοκιμάσουν αυτά τα κοινά συμπληρώματα για μερικούς μήνες και να δουν αν έχουν κάποιο όφελος, αλλά να σταματήσουν τη λήψη αν δεν υπάρχει βελτίωση στα συμπτώματά τους.
  • Ιχθυέλαιο: για τα ω-3 λιπαρά οξέα ιχθυελαίου υπήρξαν ενδείξεις μέτριας ποιότητας για ένα μικρό θετικό αντίκτυπο στον πόνο ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν αυτά τα συμπληρώματα για μερικούς μήνες και να δουν αν έχουν κάποιο όφελος, αλλά να σταματήσουν να τα παίρνουν αν δεν υπάρχει βελτίωση.

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία, είναι μάλλον απίθανο τα συμπληρώματα ή διατροφικά στοιχεία να πετύχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τα άτομα με αρθρίτιδα. Ωστόσο, η βραβευμένη καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, Δρ Clare Collins, προτείνει παρεμβάσεις προς έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής καθώς η αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες:

1. Ακολουθήστε ένα υγιεινό και περιεκτικό πλάνο διατροφής

Προτιμήστε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού. Επί παραδείγματι, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες από τις φλεγμονώδεις διεργασίες που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά (λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σαρδέλες και σπόροι chia, λιναρόσπορος, καρύδια, το κραμβέλαιο) και σε βιταμίνη D (αυγά, ψάρια και γάλα). Μην αμελείτε δε την έκθεση στο ηλιακό φως, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D.

2. Αποφύγετε το αλκοόλ

Οι ειδικοί συνιστούν τη συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ και πιθανές αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικές θεραπείες. Αν και το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες δύσκολα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αρθρίτιδα, ίσως χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση που συνυπάρχει ηπατική νόσος ή λαμβάνονται φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη ή η λεφλουνομίδη. Επιπλέον, σε άτομα με ρευματοειδή ή ουρική αρθρίτιδα η μέτρια ακόμα κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας.

3. Διατηρήστε υγιές βάρος

Με το φυσιολογικό βάρος προφυλάσσετε τις καταπονημένες αρθρώσεις όπως τα ισχία και τα γόνατα από επιπλέον πίεση. Αναζητήστε βοήθεια διατροφολόγου αν κρίνεται αναγκαίο και προσπαθήστε να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας με τη βοήθεια ενός επαγγελματία.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Αποφασίζω Γιατί Γνωρίζω»: Δωρεάν Εκπαιδευτικά Webinars Για Γυναίκες Με Εμπειρία Καρκίνου Μαστού

xristiana

Τα καλύτερα μαγειρικά λίπη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης

xristiana

Πώς να απαλλαγείτε από τις κοκκινίλες που αφήνει η αποτρίχωση με κερί γρήγορα

xristiana