ΚεντρικήΥγεία

Έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με ΔΕΠΥ

15/9/2022

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν είχαν πολλά περιττά κιλά.

Όπως αναφέρει μια ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ένας σημαντικός παράγοντας πιθανής εμφάνισης ΔΕΠΥ στα παιδιά είναι η παχυσαρκία της μητέρας.

Ο εκτιμώμενος αριθμός παιδιών ηλικίας 3-17 ετών που διαγνώστηκαν ποτέ με ΔΕΠΥ ανέρχεται παγκοσμίως σε 6 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του 2016-2019. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ΔΕΠΥ στα παιδιά είναι η παχυσαρκία της μητέρας. Περίπου το 30% των γυναικών είναι παχύσαρκες κατά την πρώτη επίσκεψη του γιατρού τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 47% στις γυναίκες με διαβήτη κύησης. Η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα παιδιά που αναπτύσσουν ΔΕΠΥ.

trixoptosi-sta-paidia-alopekia-3.jpg

Η μελέτη σε 1.036 παιδιά

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες με παχυσαρκία και διαβήτη κύησης είχαν παιδιά με μακροχρόνιες διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η ΔΕΠΥ», δήλωσε η Δρ. Verónica Perea που εργάζεται στο Νοσοκομείο Universitari MutuaTerrassa στη Βαρκελώνη. Στη συνέχεια, σχολίασε: «Δεν βρήκαμε αυτή τη συσχέτιση σε γυναίκες που έπαιρναν φυσιολογικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.036 παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης και το 13% αυτών των παιδιών διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη κύησης και παχυσαρκία διέτρεχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ΔΕΠΥ σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες με φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές βρήκαν αυτή τη συσχέτιση μόνο σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, παχυσαρκία και υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Είναι σημαντικό για τους κλινικούς γιατρούς να συμβουλεύουν τις ασθενείς τους να παίρνουν το αναμενόμενο υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Perea.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Με Περιστέρη, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζο και μεγάλες πολυεθνικές η short list για την αποθήκευση

xristiana

Το 10ο Kallithea Run επιστρέφει φέτος με επετειακή διάθεση!

xristiana

Η Παράσταση “‘Ονειρο Καλοκαιρινής Τρέλας” Από Τη Μεικτή Θεατρική Ομάδα ΑμεΑ Ρεθύμνου ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ

xristiana