ΚεντρικήΥγεία

Άνοια: Οι SOS κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο

21/9/2022

Τις αλλαγές στον τρόπο ζωής των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που μπορούν να κρατήσουν τον κίνδυνο της άνοιας μακριά παραθέτουν οι ερευνητές

Επτά υγιεινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας για τους ασθενείς με διαβήτη σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθκε στο Neurology.

Ο Δρ Bin Wang,  από το 9ο Λαικό Νοσοκομείο της Σανγκάης και την Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Jiao Tong και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν ένας ευρύς συνδυασμός παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αντισταθμίσει τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας μεταξύ των ατόμων με διαβήτη σε μια προοπτική μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα για 167.946 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δημιουργήθηκε μια συνολική βαθμολογία του τρόπου ζωής, η οποία κυμαινόταν από 0 έως 7, με ένα βαθμό να δίνεται για καθένα από τα ακόλουθα: αποφυγή καπνίσματος, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τακτική σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή, επαρκή διάρκεια ύπνου, λιγότερο καθιστική ζωή και συχνές κοινωνικές επαφές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4.351 συμμετέχοντες παρουσιάσαν άνοια κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12,3 ετών. 

Ο κίνδυνος για άνοια ήταν αυξημένος για τους συμμετέχοντες με διαβήτη, αλλά όχι για εκείνους με προδιαβήτη, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Η συχνότητα εμφάνισης άνοιας – ο λόγος κινδύνου στη στατιστική ανάλυση –  ήταν 4,01 και 1,74 για τα άτομα με διαβήτη με βαθμολογία τρόπου ζωής έως 2 και 7, αντίστοιχα, σε σύγκριση με συμμετέχοντες χωρίς διαβήτη με βαθμολογία τρόπου ζωής 7. Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη, ο λόγος κινδύνου για άνοια ήταν 0,46 συγκρίνοντας μια «καλή» βαθμολογία τρόπου ζωής 7 έναντι μιας «κακής» από μηδέν έως δύο, που αντιστοιχεί σε μείωση από 5,22 σε 1,72% του απόλυτου κινδύνου άνοιας εντός δεκαετίας.

Με απλά λόγια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων για την πρόληψη ή την αποφυγή της άνοιας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τα άτομα με διαβήτη. Εννοείται φυσικά ότι παραμένει σημαντικός για την πρόληψη της άνοιας και στους ενήλικες χωρίς διαβήτη.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θέλετε πιο υγιές δέρμα; Δοκιμάστε αυτές τις 7 συμβουλές περιποίησης!

xristiana

Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές Εξετάσεις Για Παιδιά

xristiana

Πασχαλινό Bazaar Από Τον Σύλλογο Γονέων Ατόμων Με Αυτισμό Ν. Λάρισας

xristiana