ΚεντρικήΥγεία

Υστερεκτομή: Τα είδη, οι λόγοι που επιβάλλεται, οι κίνδυνοι και ο χρόνος ανάρρωσης

15/9/2022

Η υστερεκτομή είναι μια γυναικολογική χειρουργική επέμβαση στην οποία ο γιατρός αφαιρεί τη μήτρα. Η συγκεκριμένη επέμβαση χρησιμοποιείται ως λύση για τη θεραπεία μιας σειράς σοβαρών γυναικολογικών παθήσεων καθώς επίσης και για την πρόληψη και θεραπεία γυναικολογικών καρκίνων. Στην πλειονότητα των επεμβάσεων η διαδικασία πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και η μέση ηλικία των γυναικών που μπαίνουν στη διαδικασία αυτής της επέμβασης είναι μεταξύ 40 και 50 ετών. 

Ανάλογα με την πάθηση της γυναίκας, ο γυναικολόγος – χειρουργός μπορεί προβεί σε ολική υστερεκτομή ή μερική (υφολική).

Τα είδη υστερεκτομής είναι τα εξής:

Ολική υστερεκτομή

Η συγκεκριμένη επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου. Αν χρειαστεί ο γυναικολόγος- χειρουργός θα προβεί και σε σαλπιγγοεκτομή, ενώ θα αφαιρεθούν ωοθήκες, λεμφαδένες, ο κόλπος και αν καταστεί αναγκαίο και ο λιπώδης ιστός.

Οι λόγοι που επιβάλλεται η ολική υστερεκτομή

  • Όταν υποφέρετε από χρόνιο πυελικό πόνο
  • Όταν έχετε βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
  • Όταν υπάρχουν ενδείξεις καρκίνου των ωοθηκών, της μήτρας ή του τραχήλου
  • Σε περίπτωση φλεγμονώδους νόσου της πυέλου ή σοβαρών συμφύσεων
  • Όταν ανευρεθούν καλοήθεις όγκοι στη μήτρα (ινομυώματα)
  • Μετά από πρόπτωση της μήτρας, η οποία συμβαίνει όταν η μήτρα πέφτει μέσα ή έξω από τον κόλπο
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης. Αυτή είναι μια πάθηση στην οποία η εσωτερική επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη φυσιολογική της θέση και προκαλεί πόνο και κράμπες
  • Εάν διαγνωστήκατε με αδενομύωση, η οποία είναι μια διαταραχή στην οποία η εσωτερική επένδυση της μήτρας σας αναπτύσσεται στον μυ της μήτρας

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επιλογές και ο χειρουργός – γυναικολόγος είναι ο μόνος που μπορεί να επιλέξει την καλύτερη λύση με βάση την κλινική κατάσταση της γυναίκας. Ο γιατρός μπορεί να κάνει μια τομή στην κοιλιακή περιοχή ή ακόμα και απευθείας στον κόλπο. Η δεύτερη επιλογή ονομάζεται κολπική υστερεκτομή. Σήμερα, οι περισσότεροι χειρουργοί και ασθενείς προτιμούν τη χρήση της λαπαροσκοπικής μεθόδου έναντι της επώδυνης, κοιλιακής τομής που γινόταν στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, στην πλειονότητά τους οι υστερεκτομές μπορούν να γίνουν ρομποτικά, λαπαροσκοπικά ή κολπικά.

Πότε επιβάλλεται η κοιλιακή υστερεκτομή

Μια πολύ μεγάλη μήτρα που είναι κοντά στον ομφαλό και εμποδίζει την προβολή της κάμερας εμποδίζει τον χειρουργό να επιλέξει άλλη χειρουργική μέθοδο. Η επέμβαση πραγματοποιείται κάθετα είτε εγκάρσια στο κάτω μέρος της κοιλιάς προκειμένου να αφαιρεθεί η μήτρα μαζί με τον τράχηλο.

Σε περίπτωση που οι ωοθήκες ή οι σάλπιγγες παρουσιάζουν ένα παθολογικό εύρημα θα αφαιρεθούν μαζί με τη μήτρα. Αν η γυναίκα επιθυμεί – και εφόσον έχει μπει στην εμμηνόπαυση – μπορούν να αφαιρεθούν τόσο οι ωοθήκες όσο και οι σάλπιγγες.

Οι κίνδυνοι μετά την ολική υστερεκτομή

Αν και αυτή η επέμβαση θεωρείται ασφαλής υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές.

Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

  • Βαριά αιμορραγία
  • Θρόμβος αίματος στους πνεύμονες ή τα πόδια
  • Λοιμώξεις
  • Τραυματισμοί του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης

Άλλες πιθανές επιπλοκές:

  • Αδυναμία των πυελικών μυών. Εάν θέλετε να ενισχύσετε τους πυελικούς μύες σας μετά από αυτή την ιατρική παρέμβαση, θα πρέπει να εκτελείτε τακτικά ασκήσεις Kegel
  • Προσωρινή δυσκολία στην ούρηση λόγω οιδήματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
  • Μόλυνση στην κορυφή του κόλπου όπου αφαιρέθηκε ο τράχηλος
  • Κολπική κηλίδωση ή αιμορραγία στην περιοχή που διαλύονται τα ράμματα
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα σχηματιστεί ουλώδης ιστός στην περιοχή της πυέλου
  • Ένας πολύ μικρός αριθμός γυναικών μπορεί να αντιμετωπίσει πρόωρη εμμηνόπαυση
mitra.jpg

Ανάρρωση

Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες. Θα πρέπει να αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Στον αντίποδα, θα πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα. Εκτός από την περίπτωση της κοιλιακής υστερεκτομής, μπορείτε να οδηγήσετε 24 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να περπατήσετε, να ανεβείτε σκάλες και να κάνετε ντους. Έχετε τη δυνατότητα να επιστρέψετε στην εργασία σας (αν πρόκειται για δουλειά γραφείου) σε ένα διάστημα 3 εβδομάδων το οποίο μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί ανάλογα με το τι θα αποφανθεί ο γιατρός.

Μερική υστερεκτομή

Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται μόνο η μήτρα και δεν πειράζονται ο τράχηλος και τα υπόλοιπα αναπαραγωγικά όργανα.

Μετά την υστερεκτομή, όσες γυναίκες είχαν έμμηνο ρύση και μετά την επέμβαση διατήρησαν τις ωοθήκες τους δεν θα αισθανθούν διαφορές στο σώμα τους. Όμως, σε περίπτωση αφαίρεσης των ωοθηκών οι γυναίκες θα μπουν αναγκαστικά στην εμμηνόπαυση.

Ο χειρουργός γυναικολόγος ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και τον τρόπο που βιώνει την εμμηνόπαυση (αν για παράδειγμα εμφανίσει κατάθλιψη, εξάψεις, άγχος) μπορεί να προτείνει ορμονική αποκατάσταση.

Τέλος, μπορείτε να έχετε ενεργή σεξουαλική ζωή μετά από 4 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Πώς μπορείτε να διδάξετε ένα παιδί να φυσάει τη μύτη του;

xristiana

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση

xristiana

Διαβήτης: Τα σημάδια «καμπανάκι» που δεν πρέπει να αγνοήσετε

xristiana