ΚεντρικήΥγεία

Πώς επηρεάζουν οι κολπικές πλύσεις τη γονιμότητα

9/9/2022

Γιατί οι κολπικές πλύσεις απειλούν τη γονιμότητα.

Πολλές γυναίκες κάνουν κολπικές πλύσεις για τον καθαρισμό του εσωτερικού του κόλπου.

Αυτές οι πλύσεις υποτίθεται ότι είναι πιο αποτελεσματικές από το κλασικό μπάνιο ή το καθημερινό ντους. Επομένως, μπορεί να μπείτε κι εσείς στον πειρασμό να κάνετε συχνά κολπικές πλύσεις για την καταπολέμηση των κολπικών εκκρίσεων.

Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς οι εκκρίσεις βοηθούν τον κόλπο να παραμένει καθαρός, σωστά λιπασμένος και προστατευμένος από λοιμώξεις.

Πρέπει να κάνετε κολπικές πλύσεις;

Ο υπερβολικός καθαρισμός είναι περιττός και δυνητικά επιβλαβής καθώς ο κόλπος διαθέτει τη δυνατότητα …αυτοκαθαρισμού.

kolpitida.jpg

Οι κολπικές πλύσεις μειώνουν τη γονιμότητα

Η μειωμένη γονιμότητα είναι μόνο μία από τις πολλές παρενέργειες που σχετίζονται με τις κολπικές πλύσεις. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που συχνά κάνουν πλύσεις του κόλπου δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες σε σχέση με εκείνες που αποφεύγουν τις κολπικές πλύσεις.

Ειδικότερα, οι πλύσεις εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προστατεύουν τον κόλπο διαταράσσοντας την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και αυξάνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας που μειώνει τη γονιμότητα.

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχουσες που ανέφεραν ότι έκαναν κολπικές πλύσεις είχαν σχεδόν 3,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν βακτηριακή κολπίτιδα και σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν ουρολοίμωξη.

Ο λόγος που οι πλύσεις επηρεάζουν τη γονιμότητα είναι ότι οι γυναίκες συνήθως αγνοούν ότι έχουν λοίμωξη ή βακτηριακή κολπίτιδα, επειδή το συνεχές πλύσιμο καλύπτει τα συμπτώματα. Η οσμή, η έκκριση και ο κνησμός είναι όλα σημάδια μόλυνσης που καλύπτονται λόγω των κολπικών πλύσεων.

aima-stin-emmonopavsi-apo-ton-kolpo.jpg

Κολπικές πλύσεις και πρόωρος τοκετός

Οι τακτικές πλύσεις έχουν συνδεθεί επίσης με πρόωρο τοκετό και γενετικές ανωμαλίες. Βασικά, το πλύσιμο της περιοχής του κόλπου αποβάλλει τη φυσική ισορροπία των αναπαραγωγικών οργάνων. Το σώμα σας ρυθμίζει τον αριθμό των βακτηρίων σε κάθε δεδομένη στιγμή και το πλύσιμο αντισταθμίζει αυτή την ισορροπία πλήρως.

Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε, οι κολπικές πλύσεις είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε τακτικά. Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να καθαρίσετε τον κόλπο σχολαστικά μετά την επαφή, κάντε απλώς ένα ντους όπως θα κάνατε συνήθως.

Από τη στιγμή που παρατηρήσετε δυσάρεστη οσμή ή έκκριση, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας το συντομότερο δυνατό. Το πλύσιμο δεν θα θεραπεύσει μια λοίμωξη , απεναντίας θα κρύψει τα συμπτώματα καθώς το πρόβλημα θα επιδεινώνεται.

Αντιμετωπίζοντας άμεσα την οποιαδήποτε λοίμωξη ή μόλυνση, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη και να αποτρέψετε την πιθανότητα μόνιμης υπογονιμότητας. Επίσης, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για τρόπους καθαρισμού του κόλπου σας χωρίς πλύσιμο.

Πηγές: babymed.com,thelowdown.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

ΕΣΑμεΑ: Παράταση Αιτήσεων Στα Επιδοτούμενα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων

xristiana

Aπολέπιση εδώ και τώρα: Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις;

xristiana

Μήνυμα από το «112» για επτά περιοχές: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο»

xristiana