ΚεντρικήΥγεία

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες: Μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός;

8/9/2022

Εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, δυσκολία να φτάσουν σε οργασμό ή πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο βελονισμός μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η αρχαία κινεζική θεραπευτική μέθοδος βοήθησε στη βελτίωση της λίμπιντο των γυναικών στις οποίες εφαρμόστηκε.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια σχετικά οικονομική, ασφαλή και άμεσα διαθέσιμη επιλογή σε γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τη λίμπιντό τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24 εθελόντριες. Όλες είχαν σεξουαλική δυσλειτουργία, δηλαδή εμμένοντα προβλήματα με τη σεξουαλική επαφή.

Μία στις έξι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ζει με σεξουαλική δυσλειτουργία, ενώ έως και το 40% των γυναικών στις ΗΠΑ πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να διαλύσουν τις σχέσεις.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων, του άγχους και της κατάθλιψης.

Ο καρκίνος και άλλες σοβαρές παθήσεις, αποτελούν επίσης αιτίες σεξουαλικών διαταραχών.

Οι τρέχουσες θεραπείες τείνουν να αντιμετωπίζουν τα αίτια. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση οιστρογόνων, την ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά.

velonismos.jpg

Οι ειδικοί από το Νοσοκομείο Ιατρικής Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού στην πόλη Ζαοζουάνγκ της κινεζικής επαρχίας Σανντόνγκ, παραδέχθηκαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο βελονισμός μπορεί να λειτουργήσει στην τόνωση της λίμπιντο.

Υποθέτουν ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας έγκειται στο ότι ενισχύει τα οιστρογόνα.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ροής του αίματος στις ωοθήκες, όπου παράγονται τα οιστρογόνα.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι «σχετικά λίγες συμμετέχουσες» πέτυχαν «φυσιολογική» σεξουαλική λειτουργία, κάτι που υποδεικνύει ότι ο βελονισμός βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων, αλλά δεν τα θεραπεύει.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι βελόνες τοποθετήθηκαν στην κορυφή του κεφαλιού, στο στομάχι, πάνω από τις ωοθήκες, κάτω από το γόνατο, στον αστράγαλο, το πόδι και τη μέση. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε δύο έως τρεις συνεδρίες την εβδομάδα, διάρκειας περίπου 30 λεπτών η κάθε μία.

Όλες οι γυναίκες είχαν σεξουαλικούς συντρόφους και πρόσφατη επαφή τη στιγμή που ξεκίνησε η μελέτη.

Ρωτήθηκαν τι τις ενοχλεί στο σεξ και ανέφεραν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα τον πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και την έλλειψη επιθυμίας.

Στη συνέχεια, ρωτήθηκαν για έξι βασικές πτυχές της ερωτικής τους ζωής: σεξουαλική επιθυμία, διέγερση, λίπανση, οργασμό, ικανοποίηση και πόνο.

Ο Δρ. Jun tan Zhang και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη μέθοδο FSFI (Female Sexual Function Index) που αποτελεί έναν αναγνωρισμένο τρόπο μέτρησης του πόσο ευχάριστο και ικανοποιητικό είναι το σεξ για τις γυναίκες.

Το ίδιο ερωτηματολόγιο τέθηκε και μετά το τέλος της θεραπείας για να εκτιμηθεί εάν ο βελονισμός βοήθησε.

Μετά τη θεραπεία, όλες οι γυναίκες είδαν βελτίωση στις βαθμολογίες τους στην κλίμακα FSFI.

Έντεκα στις 24 είδαν τη βαθμολογία τους να φτάνει σε ένα «κανονικό επίπεδο», με τον μέσο όρο να αυξάνεται από 18,5 σε 26,3 — αύξηση 42%.

Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στην επιθυμία (54,6%), στη διέγερση (45,8%) και στον πόνο (43,1%).

Η σεξουαλική ικανοποίηση σημείωσε τη μικρότερη αλλαγή (αύξηση κατά 35,7%).

Ο βελονισμός συστήνεται για τη διαχείριση και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως οι χρόνιοι πόνοι, οι πονοκέφαλοι τάσης και οι ημικρανίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Sexual Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αναλυτικές προβλέψεις για κάθε ζώδιο 7/8

xristiana

Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη

xristiana

Δωρεάν Προληπτικοί Έλεγχοι “Παπ-Τεστ” Σε Κέντρα Υγείας Της Θεσσαλονίκης

xristiana