23/8/2022
Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα και η γονιμότητα.
- Αυτοάνοσο νόσημα και υπογονιμότητα
- Χρειάζεται να κάνετε τεστ;
- Μειωμένο απόθεμα ωοθηκών
- Νόσος του θυρεοειδούς
- Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
- Αντισώματα και σπέρμα
- Μπορούν να αντιμετωπιστούν τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται με την υπογονιμότητα και μπορεί να επηρεάσουν τις προσπάθειες ενός ζευγαριού να συλλάβει με φυσικό τρόπο.
Η ύπαρξη οποιασδήποτε αυτοάνοσης νόσου (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή διαβήτης τύπου Ι) γενικά αυξάνει τον κίνδυνο για στειρότητα.
Αυτοάνοσο νόσημα και υπογονιμότητα
Το αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιλαμβάνεται τους ιστούς ή τα κύτταρά σας ως ξένα ή μη φυσιολογικά. Στη συνέχεια, τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται σε αυτούς τους ιστούς, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη με αποτέλεσμα την ανώμαλη λειτουργία των ιστών και την πρόκληση συμπτωμάτων.Το αυτοάνοσο μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα, τις αρθρώσεις, ακόμη και τις ωοθήκες μειώνοντας τον αριθμό των ωαρίων. Το μειωμένο απόθεμα των ωοθηκών οδηγεί σε υπογονιμότητα και πρώιμη εμμηνόπαυση.
Χρειάζεται να κάνετε τεστ;
Εάν παλεύετε με υπογονιμότητα ή επαναλαμβανόμενες αποβολές, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ορισμένες εξετάσεις για αυτοάνοσες ασθένειες:
Μειωμένο απόθεμα ωοθηκών
Όλες οι γυναίκες που έχουν υπογονιμότητα θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του αποθέματος των ωοθηκών τους. Αρχικά, θα αξιολογηθούν δύο επίπεδα ορμονών – η FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και η AMH (αντιουλερική ορμόνη). Εάν αυτά τα επίπεδα είναι μη φυσιολογικά για την ηλικία σας, τότε έχετε μειωμένο απόθεμα των ωοθηκών που μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσο.
Νόσος του θυρεοειδούς
Η νόσος του θυρεοειδούς είναι συχνή στις γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και η ήπια νόσος μορφή της νόσου μπορεί να μειώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Η νόσος του θυρεοειδούς θα πρέπει να αποκλειστεί σε όλες τις γυναίκες με υπογονιμότητα.
Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
Γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών ή αποκόλλησης πλακούντα μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Η παρουσία των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος εντός του πλακούντα ή ενδέχεται να προκαλέσει κίνδυνο αποβολής και άλλων επιπλοκών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αντισώματα και σπέρμα
Οι άνδρες μπορούν να δημιουργήσουν αντισώματα στο δικό τους σπέρμα μειώνοντας την κινητικότητα του και/ή την ικανότητα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Αυτά τα αντισώματα απαντώνται συνήθως σε άνδρες με ιστορικό σημαντικού τραύματος των όρχεων ή χειρουργικής επέμβασης στους όρχεις όπως βαζεκτομή, αναστροφή βαζεκτομής ή αποκατάσταση κιρσοκήλης.
Μπορούν να αντιμετωπιστούν τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Εάν διαγνωστείτε με αυτοάνοσο νόσημα, θα πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία. Μερικές φορές ο έλεγχος της αυτοάνοσης νόσου μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και σε άλλες να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία για τη βελτίωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης ή/και τη μείωση του κινδύνου αποβολής.
Πηγή: fertilitysanantonio.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr