ΚεντρικήΥγεία

Η καρδιακή ανωμαλία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια – μελέτη

12/8/2022

Μια ανωμαλία στον αριστερό κόλπο της καρδιάς, γνωστή ως κολπική καρδιοπάθεια, συνδέεται ήδη με εγκεφαλικό επεισόδιο και κολπική μαρμαρυγή, αλλά μπορεί να συνδέεται ανεξάρτητα και με την άνοια.

Μπορεί αυτό το καρδιακό πρόβλημα να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η κολπική καρδιοπάθεια ενέχει 35% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή του πάσχοντος.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η μελέτη ρίχνει φως σε έναν προηγουμένως παραμελημένο παράγοντα για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

anoia.jpg

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια είναι μια νευρολογική κατάσταση που ορίζεται καλύτερα ως απώλεια της γνωστικής λειτουργίας, που σημαίνει εξασθένηση στην ικανότητα κάποιου να θυμάται και να σκέφτεται.

Η άνοια μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως δυσκολίες στον έλεγχο των συναισθημάτων, δυσκολία στην έκφραση, παράνοια ή αυταπάτες, αίσθηση απάθειας, δυσκολία στην κίνηση ή τη διατήρηση της ισορροπίας.

Αυτή η βλάβη είναι τόσο σημαντικής σοβαρότητας που επηρεάζει την ικανότητα κάποιου να πραγματοποιήσει την καθημερινή του ζωή.

Αυτή η πάθηση είναι πολύ διαφορετική για κάθε άνθρωπο και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας και προβλημάτων υγείας, με διαφορετικές μορφές άνοιας.

Η πιο κοινή από αυτές τις μορφές είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, αν και υπάρχουν και άλλες μορφές, ενώ είναι δυνατόν να έχουμε πολλαπλούς τύπους άνοιας ταυτόχρονα.

Ενώ υπάρχουν μέθοδοι που βοηθούν στη διαχείριση της άνοιας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τυχόν πιθανούς παράγοντες κινδύνου, επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπείες ή αποδεδειγμένες μέθοδοι πρόληψης για οποιαδήποτε μορφή άνοιας.

Συνολικά, η άνοια γίνεται όλο και πιο συχνή καθώς κάποιος μεγαλώνει. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH), περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων ηλικίας 85 ετών και άνω έχουν κάποια μορφή άνοιας.

Ωστόσο, παρά το πόσο συχνή είναι, η άνοια δεν είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Πράγματι, ενώ η απώλεια νευρώνων στον εγκέφαλο καθώς κάποιος γερνάει είναι καθολική, η άνοια είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ωστόσο, οι επιστήμονες μπορεί τώρα να έχουν εντοπίσει ένα νέο παράγοντα που συνηγορεί στο να πάθει κάποιος άνοια.

Ακούστε την καρδιά σας: Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για άνοια

Για να κατανοήσουμε τα πορίσματα της μελέτης είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η καρδιά.

Η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, υπεύθυνο για την άντληση αίματος.

Η ίδια η καρδιά έχει επίσης τέσσερις θαλάμους, δύο ανώτερους και δύο χαμηλότερους. Οι κάτω θάλαμοι είναι η αριστερή και η δεξιά κοιλία, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την άντληση αίματος από την καρδιά. Οι άνω θάλαμοι είναι οι αριστεροί και δεξιοί κόλποι, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λήψη εισερχόμενου αίματος.

Ουσιαστικά, οι κόλποι αντλούν αίμα που έρχεται από τους πνεύμονες και το διοχετεύουν στις κοιλίες. Οι κοιλίες στη συνέχεια επιστρέφουν το αίμα πίσω στο σώμα.

Αλλά μερικές φορές, υπάρχουν ανωμαλίες στον αριστερό κόλπο, είτε στη δομή είτε στη λειτουργία του. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως κολπική καρδιοπάθεια.

Η κολπική καρδιοπάθεια συμβάλλει στον κίνδυνο άλλων καταστάσεων όπως θρομβοεμβολές, κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Συγκεκριμένα, η τελευταία από αυτές τις δύο καταστάσεις είναι και οι δύο παράγοντες που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα: Η κολπική καρδιοπάθεια συνδέεται μόνο με την άνοια μέσω εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπικής μαρμαρυγής; Ή είναι πιθανό η σχέση μεταξύ άνοιας και κολπικής καρδιοπάθειας να είναι κάτι ανεξάρτητο;

Αυτό επεδίωξε να εξετάσει η παρούσα μελέτη.

1643647517436-247957903-kardia.jpg

Άνοια και καρδιά: Ποιος είναι ο σύνδεσμος;

Για να απαντήσουν σε αυτό, οι επιστήμονες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας michelle C. Johansen της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου John Hopkins, εξέτασαν συμμετέχοντες που ήταν μέρος μιας ομάδας άνω των 15.000 συμμετεχόντων που στρατολογήθηκαν για τη μελέτη που αφορά στον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης στις κοινότητες που βρισκόταν σε εξέλιξη από το 1987 για να μελετήσει την υγεία της καρδιάς σε κοινότητες σε όλες τις ΗΠΑ.

Κάθε συμμετέχων ήταν ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών και καταγόταν από αγροτικές και αστικές περιοχές των ΗΠΑ.

Ήδη, αυτό έχει οδηγήσει σε πολλές άλλες ανακαλύψεις σε μελέτες για μια σειρά από παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης.

Η τρέχουσα ομάδα συμμετεχόντων αριθμούσε 5.078 άτομα, 59% γυναίκες και 41% άνδρες και σε αυτό το στάδιο ήταν στη μέση ηλικία των 75 ετών.

Για να πραγματοποιήσουν οι επιστήμονες τη μελέτη τους, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με μια σειρά νευροψυχολογικών εξετάσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τους δόθηκαν επίσης ερωτηματολόγια και άλλες εξετάσεις που χρειάζονταν, προκειμένου να διαπιστωθεί καλύτερα εάν θα μπορούσαν να διαγνωστούν με άνοια.

Επιπλέον, έγιναν εξετάσεις και στην καρδιά, ειδικά για να ελεγχθεί το μέγεθος και η λειτουργικότητα του αριστερού κόλπου της καρδιάς και να εντοπιστούν τυχόν σημάδια κολπικής καρδιοπάθειας.

Έτσι, αυτό σίγουρα φαίνεται να σχετίζεται με κάποιο είδος αυξημένου κινδύνου ( σ.σ. 35% για να είμαστε συγκεκριμένοι). Τι γίνεται όμως με το εγκεφαλικό επεισόδιο και την κολπική μαρμαρυγή; Πώς επηρέασε αυτό τα στατιστικά στοιχεία; Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας δεν είχαν όλοι με κολπική καρδιοπάθεια εγκεφαλικό επεισόδιο ή κολπική μαρμαρυγή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, αυτές οι δύο παθήσεις εξακολουθούσαν να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καθώς συσχετίστηκαν με 28% και 31% αυξημένο κίνδυνο αντίστοιχα.

Και με την κολπική καρδιοπάθεια από μόνη της να έχει υψηλότερο κίνδυνο, φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ αυτής και της άνοιας μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου από μόνη της.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Κλείνει ο δρόμος για τα φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία

xristiana