ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γερμανία: Αλλαγή πολιτικής για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες εν όψει του χειμώνα

1/8/2022 

Οι τελευταίοι εναπομείναντες πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γερμανίας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρόλο που πρόκειται να κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο Kerntechnik Deutschland.

Είναι πιθανό ότι τα τρία εργοστάσια θα μπορούσαν να παράγουν ενέργεια μέχρι την άνοιξη σε αυτό που είναι γνωστό ως «stretch-out mode» που τους επιτρέπει να λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα, σύμφωνα με την ομάδα λόμπι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστούν νέες προμήθειες καυσίμων και θα παρείχαν μια εναλλακτική λύση στο όλο και πιο σπάνιο φυσικό αέριο.

«Δεν είναι πολύ αργά για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσια για το χειμώνα ή να τα διατηρήσουμε σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Νίκολας Βέντλερ, εκπρόσωπος της Kerntechnik Deutschland.

Η επιλογή θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τους Γερμανούς πολιτικούς ώστε να παρατείνουν τη ζωή των μονάδων, καθώς η ενεργειακή κρίση μπορεί μόνο να επιδεινωθεί με τη ζήτηση να κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας και μέλος του Κόμματος των Πρασίνων, Στέφι Λέμκε, έδειξε ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας ενός εργοστασίου της EON στη Βαυαρία μέχρι το επόμενο έτος για να ενισχύσει τις απαραίτητες προμήθειες.

Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για το 2021, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Ember. Η EON είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση να μην παρατείνει τους πυρηνικούς σταθμούς. Οι άλλοι φορείς εκμετάλλευσης, η RWE και η EnBW Energie Baden-Wuerttemberg δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Ενώ μια βραχυπρόθεσμη παράταση θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον τροφοδοτικά αυτό το χειμώνα, θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την πόρτα σε πιο μακροπρόθεσμες λειτουργίες, αλλά πρέπει να ληφθεί μια απόφαση γρήγορα με τις νέες προμήθειες καυσίμων να χρειάζονται περίπου 12 μήνες για να εξασφαλιστούν, σύμφωνα με τον Wendler.

Από την άλλη πλευρά, εάν η Γερμανία καθυστέρησε την έξοδο για μερικά χρόνια αντί για λίγους μήνες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν προμήθειες τώρα για να διατηρήσουν τις μονάδες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2023-2024.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

xristiana

Λεμονάτο ριζότο

xristiana

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Ανοιχτές συναντήσεις στο Παρανέστι

xristiana