Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 31/8

55

31/8/2022

Την καταβολή των αναδρομικών σε όσους άσκησαν δικαστικές προσφυγές εξετάζει η κυβέρνηση • Τον Σεπτέμβριο οι οριστικές αποφάσεις

Την καταβολή των αναδρομικών σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια στις 31 Ιουλίου 2020 (υπολογίζονται σε περίπου 350 χιλ.), χωρίς να αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεών τους εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», το σενάριο αυτό πολύ πιθανό να πάρει σάρκα και οστά αφού είναι συμβατό με τα δημοσιονομικά δεδομένα καθώς υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στον ΕΦΚΑ περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αφορούν περικοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων για την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 σε όλους ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ!

Τα πρωτοδικεία

Τα πρωτοδικεία όσο και τα εφετεία καθημερινά δικαιώνουν συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και μάλιστα λαμβάνουν και τα σχετικά αναδρομικά. Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται (εντόκως) με ποσά από 800 έως 2.500 ευρώ περίπου για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων. Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, η κυβέρνηση έχει άμεση ηθική, πολιτική, νομική και κοινωνική ευθύνη να ικανοποιήσει άμεσα όσους άσκησαν αγωγές. Και αυτό διότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων, θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια, θα σταματήσει την ταλαιπωρία των συνταξιούχων στα δικαστήρια. «Οι 350.000 δικαιούχοι που έχουν κάνει αγωγές δεν παρακαλούν την κυβέρνηση αλλά απαιτούν να πληρωθούν» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει: «Τόλμησαν να κάνουν αγωγές, να ξοδευτούν, να προστατέψουν τις αρχές του κράτους δικαίου ενάντια στις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις των μνημονίων. Τόλμησαν να πουν όχι στη χιονοστιβάδα των περικοπών. Χωρίς τις αγωγές των δικαιούχων, χωρίς τις δικαστικές αποφάσεις που αγωνίζονται σχεδόν δέκα χρόνια να εκδοθούν, η κυβέρνηση δεν θα επέστρεφε από τις περικοπές ούτε ένα ευρώ».

«Δικαιολογημένα, όσοι έχουν ασκήσει αγωγές διαμαρτύρονται και παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την κυβέρνηση, το e-ΕΦΚΑ να τους καταβάλει εντόκως επικούρηση και δώρα» καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Οι τρεις επιλογές

Υπάρχουν τρεις επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι με αγωγές στις πληρωμές των αναδρομικών τους, όπως:

  • Να πληρώνονται οι συνταξιούχοι για το 11μηνο καταθέτοντας τις αγωγές τους στον ΕΦΚΑ, για να πιστοποιηθεί ότι αυτές έχουν ασκηθεί εντός προθεσμίας (έως 31/7/2020).
  • Να ζητηθεί από τους συνταξιούχους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι αν η αγωγή τους απορριφθεί για τυπικούς λόγους, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό. Η δήλωση αυτή δεν θα ισχύει για όσους έχουν ήδη πρωτόδικη απόφαση για αναδρομικά 11μήνου.
  • Να αξιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ ως «δεδικασμένο» και να ενεργοποιηθούν τα δικαστικά συμβούλια των Πρωτοδικείων ώστε να εκδοθούν με γρήγορες διαδικασίες – μέσα σε 12 μήνες – όλες οι αποφάσεις όσον αφορά τις αγωγές αναδρομικών 11μήνου για επικουρικές συντάξεις και δώρα που κατατέθηκαν έως 31/7/2020.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Πηγή: https://www.in.gr

Κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε την είδηση που σας ενδιαφέρει.

  1. Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διαρκείας στον Α/Κ Καλυφτάκη
  2. Ημαθία: Μετέτρεψε την ταράτσα του σε φυτεία κάνναβης – Συνελήφθη από την αστυνομία
  3. ΕΟΔΥ: Πού θα πραγματοποιηθούν αύριο 1/9 δωρεάν rapid test
  4. Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση μετά από καταγγελία περί κακοποίησης ηλικιωμένου σε νοσοκομείο
  5. Περιφέρεια Αττικής: Σχεδόν 30.000 μαθητές θα μεταφέρουμε με σχολικά λεωφορεία φέτος
  6. Διαθέσιμη μέσω του gov.gr η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr


TAG