ΚεντρικήΥγεία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ινομυαλγία – Διάγνωση και αντιμετώπιση

6/8/2022

Η ινομυαλγία είναι μια μακροχρόνια, ή χρόνια, κατάσταση στην οποία ο ασθενής πονάει χωρίς να υπάρχει εμφανές αίτιο, όπως επί παραδείγματι μια κάκωση ή κάποια άλλη εμφανής πάθηση ή βλάβη. Ο δε πόνος της ινομυαλγίας υπάρχει περίπτωση να έχει διακυμάνσεις και άλλοτε να είναι ηπιότερος και άλλοτε εντονότερος.

Επίσης, κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να νοσήσουν κατά συνέπεια η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο. Παρατηρείται σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά, ιδιαίτερα εφηβικής ηλικίας.

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας

  • Kούραση
  • Προβλήματα ύπνου
  • Άγχος ή κατάθλιψη
  • Δυσκαμψία
  • Διακοπτόμενος ύπνος
  • Γνωσιακές διαταραχές (διαταραχές μνήμης ή προσοχής, άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες, ευερέθιστο έντερο, κοιλιακά άλγη κ.λ.π)
  • Ξηροφθαλμία
  • Εξάνθημα ή και φαγούρα
  • Πόνος ή θαμπός πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Προβλήματα της ουροδόχου κύστεως, όπως διάμεση κυστίτιδα

Η ινομυαλγία μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί, ακόμη και για τους επαγγελματίες υγείας. Τα δε συμπτώματά της μιμούνται εκείνα άλλων προβλημάτων υγείας και δεν υπάρχουν εξετάσεις για την οριστική επιβεβαίωση μιας διάγνωσης. Ως αποτέλεσμα, η ινομυαλγία συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα.

Στο παρελθόν, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας αμφισβήτησαν ακόμη και αν η ινομυαλγία ήταν πραγματική πάθηση. Σήμερα, ωστόσο, είναι πολύ καλύτερα κατανοητή από την ιατρική κοινότητα τους φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγους.

Τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σάς βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε περιόδους ύφεσης κατά τις οποίες ο πόνος και η κόπωσή σας βελτιώνονται.

Θεραπεία ινομυαλγίας

Προς ώρας δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία. Η αντιμετώπιση είναι πολύπλευρη και εξαρτάται από το είδος των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η υδροθεραπεία, ο βελονισμός και η αερόβια άσκηση φαίνεται πως δρουν θετικά.
Αν χρειαστεί η αρωγή φαρμακευτικής θεραπείας ο γιατρός θα συνταγογραφήσει
αντικαταθλιπτικά, απιοειδή αναλγητικά και παρακεταμόλη.

Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση η οποία μπορεί να τονώσει την πιθανή αρνητική ψυχολογία και να συμβάλει στη καλύτερη διαχείριση της πάθησης.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι τύποι άσκησης που μειώνουν έως και 47% τον κίνδυνο θανάτου

xristiana

Το πολύτιμο αβοκάντο στην υπηρεσία της ομορφιάς!

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 2/9

xristiana