ΚεντρικήΥγεία

Φόβοι εγκυμοσύνης (και γιατί να μην τους έχετε)

1/8/2022 

Φόβοι εγκυμοσύνης: Γιατροί απαντούν και βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τους φόβους που έχουν.

Φόβοι εγκυμοσύνης: Είναι φυσικό να ανησυχείτε λίγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας – σε τελική ανάλυση, όλο αυτό το πράγμα είναι κάτι νέο και απρόβλεπτο για εσάς. Το μόνο που θέλετε είναι η εννιάμηνη κύησή σας να είναι καλή. Και μαντέψτε; Θα είναι καλή. Άδικα οι περισσότερες έγκυες ανησυχούν και φοβούνται και αυτό το αποκαλύπτουν γιατροί.

Διαβάστε παρακάτω για μερικούς από τους φόβους που μπορεί να έχει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη– και θα αναστενάξετε από ανακούφιση.

egkimosini.jpg

Φόβος εγκυμοσύνης #1: «Θα αποβάλλω»

Οι περισσότερες εγκυμοσύνες οδηγούν σε υγιή μωρά και λιγότερο από το 20% καταλήγουν σε αποβολή, λέει η Karyn Morse, MD, Γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. «Θυμηθείτε επίσης ότι οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν πολλές γυναίκες συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι περιμένουν μωρό και δεν καταλαβαίνουν αν απέβαλαν».

Αφού ο γιατρός σας μπορεί να ακούσει έναν καρδιακό παλμό (συνήθως περίπου 6 έως 8 εβδομάδες), ο κίνδυνος αποβολής πέφτει σε περίπου στο 5%. Και οι πιθανότητες για δεύτερη αποβολή είναι πολύ μικρές – λιγότερο από 3%, λέει η Diane Ashton, MD, MPH, αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια για το March of Dimes.

Τι προκαλεί λοιπόν μια αποβολή; Συχνά, οφείλεται σε μια χρωμοσωμική ανωμαλία που εμποδίζει το έμβρυο να αναπτυχθεί φυσιολογικά και η αποβολή είναι εντελώς αναπόφευκτη. Μπορείτε ωστόσο να μειώσετε τον κίνδυνο ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Φόβος εγκυμοσύνης #2: «Οι πρωινές ναυτίες είναι απαίσιες! Το παιδί μου δεν τρέφεται σωστά»

Συγγνώμη για τη σύγκριση, αλλά τα μωρά είναι πολύ καλά “παράσιτα”, λέει η Karyn Morse. «Θα απορροφήσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνετε – οπότε ακόμα κι αν ζείτε μόνο με κράκερ και χυμούς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εκτός και αν είστε άρρωστες σε σημείο που θα αφυδατωθείτε σοβαρά. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα καλούσατε τον γιατρό σας ούτως ή άλλως. Η πρωινή ναυτία δεν πρόκειται να προκαλέσει διατροφική ανισορροπία ή επηρεάσει με κάποιο τρόπο το έμβρυό σας».

Φροντίστε απλώς να πάρετε τις προγεννητικές βιταμίνες σας και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε.

Εάν βρίσκεστε συνεχώς πάνω από τη λεκάνη της τουαλέτας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο κατά της ναυτίας που είναι ασφαλές για το μωρό.

egkymosini-1.jpg

Φόβος εγκυμοσύνης #3: «Αν φάω ή πιω κάτι που απαγορεύεται θα κάνω κακό στο μωρό»

Οι γυναίκες σήμερα αισθάνονται μεγάλη πίεση να κάνουν όλα τα «σωστά πράγματα» όταν είναι έγκυες, λέει η Morse. Πέρα από τα βασικά, όπως η υγιεινή διατροφή και η λήψη προγεννητικών βιταμινών, οι έγκυες γυναίκες ανησυχούν για το παραμικρό. Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας δώσει τις συμβουλές που χρειάζεστε ώστε να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Επομένως, μην στεναχωριέστε αν παραγγείλετε κατά λάθος ένα σάντουιτς γαλοπούλας (ωπ… ξεχάσατε ότι τα αλλαντικά είναι εκτός ορίων!) ή πιείτε ένα ποτήρι χυμό σε ένα brunch. Τέλος να θυμάστε ότι οι δικές σας μαμάδες δεν έκαναν ούτε τα μισά από αυτά που κάνετε εσείς σήμερα και όμως, δείτε πόσο υπέροχες βγήκατε εσείς.

Φόβος εγκυμοσύνης #4: «Το άγχος μου κάνει κακό στο μωρό»

Ανάμεσα σε αυτές τις τρελές ορμόνες, την απόλυτη εξάντληση και τον προγραμματισμό για ένα μωρό, οι περισσότερες έγκυες γυναίκες αισθάνονται κάπως κουρασμένες. Αλλά το άγχος για το στρες που νιώθετε δεν πρόκειται να βλάψει το μωρό σας.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το διακοπτόμενο στρες (το στρες στο οποίο το σώμα σας συνηθίζει με την πάροδο του χρόνου) έχει ελάχιστη επίδραση σε ένα αγέννητο μωρό. Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το οξύ, έντονο στρες (όπως η απώλεια της δουλειάς ή ο θάνατος στην οικογένεια) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να γεννηθεί ένα μωρό παραδείγματος χάρη, πρόωρα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι όλα έχουν να κάνουν με το πώς χειρίζεστε εσείς την κατάσταση.

Συμπέρασμα: Αν γνωρίζετε ότι αγχώνεστε υπερβολικά, κάνετε ασκήσεις ηρεμίας.

Φόβος εγκυμοσύνης #5: «Θα γεννήσω πρόωρα»

Αυτή μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία σας επειδή το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων αυξάνεται σταθερά. Αξίζει όμως να γνωρίζετε ότι περισσότερο από το 70% αυτών των μωρών γεννιούνται μεταξύ 34ης και 36ης εβδομάδας (εβδομάδων που ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών ή αναπτυξιακών προβλημάτων είναι πολύ χαμηλότερος).

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού: Υγιεινή ζωή, υγιεινή διατροφή, τακτικές προγεννητικές εξετάσεις και λήψη προγεννητικών συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος κάθε μέρα. Μια πρόσφατη μελέτη σε σχεδόν 40.000 γυναίκες έδειξε ότι όσες έβαλαν στη διατροφή τους βιταμίνες για ένα χρόνο πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν 50 έως 70% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα από εκείνες που δεν τις πήραν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φολικό οξύ μπορεί να αποτρέψει ορισμένα γονίδια από τη δυσλειτουργία και την πρόκληση πρόωρου τοκετού.

Πηγή: parents.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Πάρκινσον: Ποιοι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο – Οι ουσίες με προστατευτική δράση

xristiana

Ποια είδη καφέ μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα

xristiana

3 tips για τέλεια εφαρμογή του ρουζ που δεν ήξερες

xristiana