ΚεντρικήΥγεία

Φυτά εσωτερικού χώρου: Ελιξήριο ευημερίας – Πότε όμως, μας «χαλούν» τη διάθεση

31/8/2022

Μαράθηκε η δράκαινα στη γωνία του σαλονιού; Κιτρίνισαν τα μπαμπού στη γυάλα με το νερό; Διαβάστε γιατί θα πρέπει να απαλλαγείτε από την παρουσία τους.

Τα φυτά που άλλοτε «φώτιζαν» τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας και μαζί τον εσωτερικό σας κόσμο, ίσα που επιβιώνουν πλέον κιτρινισμένα, ξερά και καχεκτικά. Μήπως θα πρέπει να τα αποχωριστείτε;

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και τη Βασιλική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών, εάν τα φυτά του σαλονιού, του γραφείου ή άλλου δωματίου έχουν περιέλθει στην παρακμιακή κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω, τότε όχι μόνο χάνουν τις αγχολυτικές τους ιδιότητες όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες αλλά, αντιθέτως, επιβαρύνουν την ψυχική υγεία όσων συνυπάρχουν στο χώρο μαζί τους. Όπως έδειξε ακόμα η επίμαχη μελέτη που δημοσιεύεται στο Building and Environment, η διατήρηση άρρωστων φυτών συγκριτικά με την παντελή απουσία τους από το σπίτι σχετίζεται με σοβαρότερες συνέπειες.

Τα ευρήματα για τη σύνδεση δώδεκα φυτών εσωτερικού χώρου με την ψυχική ευημερία πάνω από 502 χιλιάδων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέδειξαν ότι:

  • η κατάστασή τους επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τον περιβάλλοντα χώρο
  • τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα καλλωπιστικά φυτά σχετίστηκαν με καλύτερη διάθεση και ηρεμία
  • τα πράσινα φυτά με μεγάλο θόλο βλάστησης όπως ο φίκος μπέντζαμιν (μπενζαμίνη ή «κλαίουσα»), η καλαθέα και η μονστέρα (Monstera deliciosa) είχαν το ισχυρότερο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική ευημερία
  • φυτά με πιο «αμβλύ», στρογγυλεμένο θόλο βλάστησης θεωρήθηκαν τα πιο όμορφα
  • ορισμένοι συμμετέχοντες ένιωσαν περισσότερο άγχος σε περιβάλλον με φυτά που έφεραν σημάδια στα φύλλα τους, καθώς τα συσχέτισαν με φίδια και επικίνδυνα έντομα ή ζώα.
  • οι φοίνικες διεγείρουν μνήμες διακοπών και ευτυχισμένων στιγμών, ένας παραμελημένος φοίνικας όμως θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με άλλα φυτά.

Πώς να επιλέξετε τα ιδανικά φυτά

Μολονότι διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου φιλτράρουν την ατμόσφαιρα έως και 20% από βλαπτικούς παράγοντες όπως τo διοξείδιο του αζώτου, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό αφού η εικόνα τους θα διαδραματίσει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από το άγχος.

«Τα φυτά που θεωρούνται ελκυστικά και ιδιαίτερα πιθανώς να ενισχύσουν εντονότερα το αίσθημα ευημερίας και τα πράσινα, με πλούσια βλάστηση φυτά θα αναδείξουν περισσότερο την αίσθηση υγείας στο εσωτερικό περιβάλλον», σχολίασαν οι ερευνητές και επεσήμαναν τη σημασία απόκτησης φυτών που δεν είναι απαιτητικά ως προς τη φροντίδα όπως η ζάμια, η σανσεβιέρια και το χλωρόφυτο.

Related posts

Κίνα: Αύξηση 7% στην παραγωγή φυσικού αερίου τον Απρίλιο

xristiana

«Προσοχή, μην αγγίζετε»: Σπάνιος μπλε δράκος τρομοκρατεί λουόμενους

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana