ΚεντρικήΥγεία

Το σημάδι στη γλώσσα που μπορεί να υποδηλώνει όγκο του εγκεφάλου σε ασθενείς με άνοια

28/8/2022

Τα κρούσματα άνοιας θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν σε 153 εκατομμύρια έως το 2050. Η ανίχνευση της πάθησης στα αρχικά στάδια, ωστόσο, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ταλαιπωρία των ασθενών. Αν και πολλές από τις εκδηλώσεις της πάθησης είναι νευρολογικές, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου μπορεί να αντικατοπτρίζονται στη μυϊκή μάζα της γλώσσας.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή μάζα της γλώσσας μπορεί να σχετίζεται με τη φαιά ουσία και τον όγκο του ιππόκαμπου σε ασθενείς με άνοια σώματος Lewy.

Γράφοντας στο Science Direct, οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν: «Ο όγκος των μυών της γλώσσας συσχετίστηκε θετικά με τον όγκο του ιππόκαμπου και του ολικού γκρίζου όγκου στο DLB».

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω διαμήκεις σχεδιασμοί για να διερευνηθεί η έκταση και η σημασία αυτής της συσχέτισης.

«Η σαρκοπενία, ο όγκος των μυών και η σωματική απόδοση έχουν πρόσφατα συσχετιστεί με γνωστική έκπτωση, έναρξη άνοιας και άλλες δυσμενείς εκβάσεις», εξήγησαν.

Τι είναι η σαρκοπενία

Η σαρκοπενία ορίζεται ως απώλεια της σκελετικής μυϊκής μάζας και της δύναμης ως ξεκούραστη γήρανση.

«Αυτές οι καταστάσεις μοιράζονται κοινούς μηχανισμούς με τον νευροεκφυλισμό, κυρίως μέσω χρόνιας φλεγμονής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τον υποσιτισμό και τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της μυϊκής μάζας», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Μελέτες που διερευνούν τη μυϊκή λειτουργία έχουν δείξει στο παρελθόν συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης μυϊκής δύναμης με την ατροφία της φαιάς ουσίας και της μειωμένης γνωστικής απόδοσης.

Τα τελευταία ευρήματα, ωστόσο, ανέδειξαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ του μυϊκού όγκου της γλώσσας με τον αριστερό και τον δεξιό όγκο του ιππόκαμπου και των συνολικών όγκων φαιάς ουσίας στην ομάδα DLB.

Αυτό υποδηλώνει ότι η μέτρηση του μυός της γλώσσας μπορεί να προσφέρει μια απλή, μη επεμβατική και οικονομικά αποδοτική μέτρηση του μυϊκού όγκου.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με υποψία ή επιβεβαιωμένη άνοια θα υποβληθούν σε μαγνητικές τομογραφίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση είναι σημαντική μόνο για την άνοια με Lewy Bodies.

«Απαιτούνται περαιτέρω διαχρονικές έρευνες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του μυός της γλώσσας και της πρόγνωσης», πρόσθεσαν.

Πώς να αποτρέψετε την άνοια

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει οδηγήσει σε αύξηση του επιπολασμού της άνοιας και ο αριθμός των περιπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.

Ευτυχώς, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εγκεφαλικής έκπτωσης.

Η υγιεινή διατροφή, η εξάσκηση του μυαλού και η καλή φυσική κατάσταση συνδέονται με τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να προσέξετε είναι η απώλεια της όρασης και της ακοής, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά τρεις φορές.

Η Mayo Clinic συνιστά την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και άπαχη πρωτεΐνη που περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Το σώμα υγείας προσθέτει: «Να είστε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε αερόβια άσκηση».

Αυτό είναι σημαντικό για να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και να αποτρέψει την παχυσαρκία, η οποία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για άνοια.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλη γιορτή τσίπουρου – Με δωρεάν τσίπουρο και μεζέδες

xristiana

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΓΟ 4 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΚΩΔ. ΟΠΣ 5011444 (Ε.Π. «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020»)

xristiana

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών (εικόνες)

xristiana