ΚεντρικήΥγεία

Στρες: Ποιες τροφές το προκαλούν και ποιες το προλαμβάνουν

24/8/2022

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει σε κάποιο βαθμό το άγχος.

Όταν βιώνουμε μεγάλες περιόδους άγχους, είναι πιθανό να προκληθούν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα το πρώτο σύστημα που θα πληγεί να είναι το ανοσοποιητικό.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος, ενώ τα λιπαρά οξέα που περιέχει το ελαιόλαδο και κάποια λιπαρά ψάρια ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης, «καθαρίζουν» το μυαλό και μειώνουν το στρες.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα στρείδια συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Β12.

Οι τροφές με ζάχαρη και καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες. Η κορτιζόλη απελευθερώνεται επίσης όταν το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ.

Το μαγνήσιο είναι εξαιρετικός αναστολέας του στρες. Μπορεί να εμποδίσει τη διέγερση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, βοηθώντας ένα άτομο να χαλαρώσει.

Προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σε οποιοδήποτε φαγητό τρώτε, βοηθάτε τον οργανισμό σας να διαχειριστεί καλύτερα το στρες. Η βάση της μεσογειακής δίαιτας είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Η σεροτονίνη μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων σε όλο το σώμα και τα υψηλά της επίπεδα έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα στρες, λιγότερο άγχος και γενικά καλύτερη διάθεση σε πολλούς ανθρώπους.

stres.jpg

Το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να προστεθεί σε πολλά φαγητά, που σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων. Εξαιρετικές πηγές λιπαρών οξέων είναι επίσης ο σολομός και τα καρύδια.

Κάποιοι γιατροί προτείνουν τα στρείδια ως πιθανό υποκατάστατο φαρμάκων κατά του άγχους.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα οστρακοειδή είναι γεμάτα βιταμίνη Β12, η ​​οποία μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και να καταπολεμήσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή ζάχαρης για να αποφύγετε το άγχος. Και τα δύο ανεβάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που προκαλεί στρες.

Έχουν επίσης εθιστικές ιδιότητες, προκαλώντας εξάρτηση και λιγούρες.

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης και στον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εθισμό.

Πηγή: Mail Online

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ντένζελ Γουάσινγκτον

xristiana

Έκθεση Φωτογραφίας του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή Λευτέρη Μαϊρόπουλου στην Κηφισιά

xristiana

Ημέρες Υγείας 9 – 21 Μαΐου 2022

xristiana