ΚεντρικήΥγεία

Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για κάθε αύξηση στην περίμετρο της μέσης

30/8/2022

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν δεδομένα για 430.000 Βρετανούς ηλικίας 40 έως 70 ετών και διαπίστωσαν ότι η περίμετρος της μέσης αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα σε σχέση με άλλους δείκτες παχυσαρκίας, όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος.

Η βρετανική μελέτη έδειξε ότι κάθε αύξηση κατά 2,5 εκατοστά στην περίμετρο της μέσης, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 11%.

Κατά τη διάρκεια της 13χρονης μελέτης, ο κίνδυνος εμφραγμάτων, καρδιακών ανακοπών και άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, αυξήθηκε κατά 4% για κάθε εκατοστό αύξησης της περιμέτρου της μέσης.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ayodipupo Oguntade δήλωσε: «Η ποσότητα λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τον κορμό, είναι πιο σημαντική για την παρακολούθηση του σωματικού λίπους και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Γνωρίζουμε ότι ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός -το λίπος γύρω από τα όργανα στην κοιλιά- είναι πολύ ενεργός και περιέχει πολλούς φλεγμονώδεις παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακή νόσο».

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, έδειξε ότι όσοι είχαν τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης είχαν 3,21 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια.

Συγκριτικά, εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα του υψηλότερου πεμπτημορίου για ΔΜΣ, είχαν 2,65 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας από εκείνους που βρίσκονται στο χαμηλότερο.

Ο Tam Fry, πρόεδρος του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, είπε: «Ιδανικά θα πρέπει να έχετε στο μπάνιο μια μεζούρα που να έχει μήκος όσο το μισό ύψος σας. Αν εφαρμόζει άνετα γύρω από τη γυμνή μέση σας, είστε σε ένα «υγιές» εύρος βάρους. Αν όχι, σκεφτείτε σοβαρά να μειώσετε τα αναψυκτικά και τη ζάχαρη που πιθανότατα προκάλεσαν το σπλαχνικό λίπος για να μειώσετε και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας».

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε επίσης ότι για κάθε επιπλέον μονάδα αύξησης του ΔΜΣ αυξάνονται και οι πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας κατά 9%.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα προκειμένου να τροφοδοτήσει επαρκώς όλα τα όργανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια μετά από σωματική προσπάθεια ή και κατά την ανάπαυση, αίσθημα κόπωσης τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ζάλη, λιποθυμικές τάσεις και πρησμένους αστραγάλους.

Το σωστό σημείο για να μετρήσετε τη «μέση» είναι γύρω από τον κορμό, περίπου 2,5 εκατοστά πάνω από τον αφαλό.

Ο James Leiper, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Μια μεγαλύτερη περίμετρος μέσης είναι συχνά σημάδι ότι έχετε πολύ σπλαχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και βλάπτει τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων μας. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια και ανίατη κατάσταση που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της άμεσης διαχείρισης του βάρους σας. Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση, έχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλότερη χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συνδέονται στενά με παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας».

Οι δύο τύποι επεισοδίων καρδιακής ανεπάρκειας που συνδέονται περισσότερο με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, ήταν οι διαγνώσεις υπέρτασης ή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας 56 ετών και κατά την περίοδο των 13 ετών σημειώθηκαν 8.669 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας. Πολλά από αυτά οδήγησαν σε θάνατο.

Ο απόλυτος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας στον πληθυσμό της μελέτης ήταν 2%.

Ο Δρ. Oguntade είπε ότι η ανάλυση της ομάδας του καταρρίπτει τη λεγόμενη θεωρία του «παραδόξου της παχυσαρκίας» προηγούμενων μελετών που υποστήριζαν ότι για ορισμένους ανθρώπους, όπως οι ηλικιωμένοι, ο φυσιολογικός έως χαμηλός ΔΜΣ, μπορεί να είναι επιζήμιος.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τζίντζερ: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;

xristiana

«Εγώ & Εσύ, Μαζί!…Για Καλό Σκοπό!»: Εκδήλωση Στη Λάρισα

xristiana

Φιλικός αγώνας για καλό σκοπό

xristiana