ΚεντρικήΥγεία

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος πριν από τα γεύματα για τον έλεγχο του διαβήτη – Πόσο αποτελεσματική είναι;

30/8/2022

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται σταθερά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle πιστεύουν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας πρωτεΐνης ορού γάλακτος πριν από τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα παράγωγο που προκύπτει από την επεξεργασία του τυριού. Αποτελεί περίπου το 20% της πρωτεΐνης που περιέχεται στο γάλα της αγελάδας, ενώ το άλλο 80% είναι η καζεΐνη. H πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελεί το υδατοδιαλυτό μέρος του γάλακτος. Κατά την βιομηχανική παραγωγή του τυριού και του τυροπήγματος, το γάλα περνά από διεργασίες που περιλαμβάνουν την παστερίωση και ύστερα την ψύξη του, προτού βέβαια προστεθεί σε αυτό η πυτιά. Η πυτιά είναι ένα σύμπλεγμα πηκτικών ενζύμων που προέρχονται από το στομάχι των μωρών μοσχαριών (αγελάδων). Η προσθήκη της πυτιάς βοηθάει στην πήξη του γάλακτος και στον διαχωρισμό του σε τυρόπηγμα (που αργότερα θα γίνει τυρί) και σε ορό γάλακτος.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 έπιναν ένα σφηνάκι που περιείχε χαμηλή δόση πρωτεΐνης ορού γάλακτος πριν από τα γεύματα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα γλυκόζης τους για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ίδιοι συμμετέχοντες ήπιαν την ίδια ποσότητα ενός υγρού που δεν περιείχε πρωτεΐνη, επίσης για μια εβδομάδα, προκειμένου να γίνει η σύγκριση.

Οι 18 συμμετέχοντες στη μελέτη έπιναν τα 100 ml υγρού με 15 γραμμάρια πρωτεΐνης 10 λεπτά πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο επί επτά ημέρες, ενώ παράλληλα, ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση του διαβήτη.

Η παρακολούθηση αποκάλυψε ότι τα επίπεδα σακχάρου ελέγχονταν πολύ καλύτερα όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν ορό γάλακτος πριν από τα γεύματα.

Οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο δύο επιπλέον ώρες την ημέρα φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την εβδομάδα ελέγχου.

Ο Δρ. Daniel West, κύριος ερευνητής και συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας της Ανθρώπινης Διατροφής και του Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε: «Ενώ προηγούμενες μελέτες στο εργαστήριο έδειξαν τη δυνατότητα αυτής της διατροφικής παρέμβασης, σε αυτή την έρευνα οι άνθρωποι παρακολουθούνται στην καθημερινότητά τους. Πιστεύουμε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος λειτουργεί με δύο τρόπους, πρώτον, επιβραδύνοντας την ταχύτητα απορρόφησης της τροφής μέσω του πεπτικού και, δεύτερον, διεγείροντας μια σειρά από σημαντικές ορμόνες που εμποδίζουν τα σάκχαρα στο αίμα να ανέβουν τόσο ψηλά».

Οι ερευνητές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νέα μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνη μπιζελιού, μύκητες και πατάτες, προκειμένου να διευρύνουν τις επιλογές για τους vegan και ανθρώπους με συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θαλάσσια μπάνια τον Αύγουστο

xristiana

5 looks για να αντιγράψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο και να αναβαθμίσεις το στιλ σου

xristiana

Στυτική Δυσλειτουργία: Οι ασκήσεις που βάζουν τέλος στο πρόβλημα

xristiana