ΚεντρικήΜαγειρική

Μπεσαμελόπιτα με φέτα

20/8/2022

Υλικά Συνταγής

  • φύλλα για πίτα: 8
  • αυγά: 3
  • φέτα: 250 γρ.
  • κεφαλογραβιέρα: 200 γρ. τριμμένη
  • βούτυρο λιωμένο: 100 γρ.
  • γάλα: εβαπορέ λίγο
  • μαϊντανός: 2 κουταλιές, ψιλοκομμένος
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ

  • βούτυρο: 5 κουταλιές
  • αλεύρι: 6 κουταλιές
  • γάλα: 1 λίτρο
  • αλάτι: όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνετε το γάλα και το αφήνετε στην άκρη. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και, ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνετε το αλεύρι. Συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Προσθέτετε το ζεστό ή χλιαρό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει. Όταν η σάλτσα δέσει, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κάνει κρούστα, και προσθέτετε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Στρώνετε σε μεγάλο ταψί τα 4 φύλλα κρούστας, αλείφοντας ανάμεσα με βούτυρο και αφήνοντάς τα να προεξέχουν από το ταψί. Ρίχνετε το μείγμα με την μπεσαμέλ και την απλώνετε σε μια ομοιόμορφη στρώση.
  • Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης βουτυρωμένα, και κόβετε αρκετά από τα περισσεύματά τους. Διπλώνετε προς τα μέσα τα φύλλα έτσι ώστε να σχηματίσετε έναν κόθρο. Ραντίζετε με λίγο νερό ή γάλα, χαράζετε την πίτα και ψήνετε στους 180 °C για 45-50΄, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνειά της.

Πηγή: https://www.icookgreek.com

Related posts

Πυρκαγιά στο Δερβένι Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

xristiana

Ηλίας Τσαλαφατίνος

xristiana

Περιποίηση στα άκρα… τέλος στα ξηρά πόδια

xristiana