30/8/2022
Αν νιώθετε υπνηλία μετά το φαγητό να ξέρετε ότι όχι απλά δεν είστε μόνοι, αλλά ότι πρόκειται και για κάτι πολύ κοινό.
Αλλά γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά το φαγητό; Σε τελική ανάλυση, το φαγητό είναι πηγή ενέργειας, σωστά;
Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τόσο απλό. Μια σειρά παραγόντων παίζουν ρόλο, για να καθορίσουν πόσο κουρασμένο αισθάνεται ένα άτομο.
Γιατί νιώθουμε απότομη υπνηλία, ατονία μετά το φαγητό
“Όταν τρώμε ένα γεύμα, διεγείρεται μια σειρά ενεργειών στο έντερο και σε όλο το σώμα”, λέει η δρ. Claire Shortt, διατροφολόγος με εμπειρία στη μικροβιολογία.
Σύμφωνα με την δρ. Shortt, τα ακανόνιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο αίσθημα υπνηλίας που βιώνουμε μετά το γεύμα. “Όταν τρώμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια απότομη πτώση”, εξήγησε η ίδια. Αυτή η κάθετη πτώση μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ξαφνικής κούρασης.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό πράγμα, που συμβαίνει. Μετά το φαγητό, μερικές φορές βλέπουμε μια απότομη αύξηση στην παραγωγή και απελευθέρωση σεροτονίνης, κάτι που θα μπορούσε να έχει και άλλες παρενέργειες.
“Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε λίγο υπνηλία”, είπε η δρ. Shortt. “Μερικοί ερευνητές προτείνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης είναι που το προκαλούν αυτό. Η σεροτονίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στη διάθεσή μας και στους κύκλους του ύπνου μας. Έτσι, όταν τα επίπεδα αυξάνονται μετά από ένα γεύμα μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε”.
Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Medicine αναφέρει: “Η σεροτονίνη έχει συνδεθεί με την κόπωση λόγω των γνωστών επιδράσεών της στον ύπνο, τον λήθαργο και την υπνηλία”. Εντούτοις η ίδια μελέτη σημειώνει, ότι χρειάζονται πιο ισχυρά στοιχεία για να αποδειχθεί, ότι η σεροτονίνη παίζει σημαντικό ρόλο εδώ.
Ποιες τροφές προκαλούν την μεγαλύτερη υπνηλία μετά το φαγητό
Η δρ. Shortt υποστηρίζει, ότι ορισμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κούραση και υπνηλία σε σχέση με άλλα.
“Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες στην τρυπτοφάνη (αμινοξύ) μπορεί να προκαλέσει κάποια υπνηλία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τρυπτοφάνη εμπλέκεται στην παραγωγή σεροτονίνης. Βρίσκεται σε πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το τυρί, τα αυγά, η γαλοπούλα και το τόφου.
Ορισμένες άλλες τροφές, όπως τα κεράσια, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα μελατονίνης σας, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας. Μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε γάλα με υψηλά επίπεδα μελατονίνης για να βελτιώσετε τον ύπνο σας».
Μια μελέτη του 2015 σχετικά με τις φυσιολογικές επιδράσεις της μελατονίνης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurochirurgie, ενισχύει τη σχέση μεταξύ των επιπέδων μελατονίνης και του ύπνου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ότι η μελατονίνη σταθεροποιεί και ενισχύει τον κιρκάδιο ρυθμό”.
Αλλά είναι δύσκολο να καταρτιστεί ένας κατάλογος συστατικών, που θεωρητικά μπορούν να καταναλωθούν για να μην νυστάζετε έντονα μετά τα γεύματα. Σύμφωνα με την δρ. Shortt, αυτό συμβαίνει επειδή η αντίδραση ενός ατόμου σε ορισμένα είδη τροφίμων μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλεργίες, ή δυσανεξίες.
“Το αίσθημα κόπωσης, ή θολούρας μετά από ένα γεύμα παρατηρείται συνήθως σε άτομα με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, ή σε άτομα με μια κατάσταση που ονομάζεται βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO). Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε SIBO».
Πώς να μην σας πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό
Αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη δώσει μια τελική απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι συχνά νιώθουν υπνηλία μετά το φαγητό, η δρ. Shortt λέει ότι υπάρχουν κάποιες λύσεις.
“Το να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και στην αποφυγή αυτής της απότομης πτώσης. Έτσι θα είναι λιγότερο πιθανό να νυστάζετε μετά το γεύμα”, είπε η δρ. Shortt. «Προσπαθήστε να τρώτε τακτικά γεύματα και αποφεύγετε να τρώτε πολύ μεγάλες μερίδες. Αυτό μπορεί να υπερφορτώσει το πεπτικό σας σύστημα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε κουρασμένοι και υποτονικοί», πρόσθεσε.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com