ΚεντρικήΥγεία

Χαμός με βίντεο στο TikTok όπου λένε ότι κάποια ταμπόν προκαλούν καρκίνο

14/8/2022

Ένα βίντεο στο TikTok -που έγινε viral τις τελευταίες μέρες- διαδίδει παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι ένα συστατικό το οποίο βρίσκεται σε κάποια ταμπόν —το διοξείδιο του τιτανίου— μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ας είμαστε ξεκάθαροι εξαρχής: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το διοξείδιο του τιτανίου, ένα φυσικό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να είναι καρκινογόνο όταν εισπνέεται, ωστόσο, αυτό έχει παρατηρηθεί μόνο σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους!

“Αυτή η λανθασμένη αντίληψη είναι ένα καλό παράδειγμα ψευδοεπιστήμης: όταν κάτι ακούγεται εύλογο λόγω κάποιου ψήγματος αλήθειας, αλλά παρερμηνεύει τα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία εξελίσσοντάς το σε κάτι που δεν είναι αληθινό”, δήλωσε ο δρ. Ryan Marino, τοξικολόγος και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Τι είναι το διοξείδιο του τιτανίου

Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα φυσικό μέταλλο που βρίσκεται στον φλοιό της Γης. Χρησιμοποιείται συνήθως σε φάρμακα, τρόφιμα και καλλυντικά προϊόντα, όπως αντηλιακά.

Η δρ. Kecia Gaither, γυναικολόγος και Διευθύντρια του τμήματος Περιγεννητικών Υπηρεσιών/Μητρικής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο NYC Health + Hospitals, λέει ότι το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως λευκαντικός παράγοντας για να κάνει τα υλικά πιο λευκά.

“Επειδή βρίσκεται σε τόσα πολλά καθημερινά προϊόντα, είναι πιθανό όλοι να εκτεθούμε σε διοξείδιο του τιτανίου σε τακτική βάση”, λέει με την σειρά της η δρ. Kelly Johnson-Arbor, τοξικολόγος και συν-διευθύντρια του National Capital Poison Center.

Το διοξείδιο του τιτανίου ήρθε πρόσφατα στο επίκεντρο μετά από μήνυση στην Καλιφόρνια με τον ισχυρισμό ότι τα Skittles (εμπορική ονομασία προϊόντος με καραμέλες με γεύση φρούτων), τα οποία περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, είναι επιβλαβή για την υγεία.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέπει τη χρήση διοξειδίου του τιτανίου, με ορισμένους περιορισμούς, για τον τεχνητό χρωματισμό των τροφίμων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει απαγορευτεί το διοξείδιο του τιτανίου, λόγω πιθανών ανησυχιών για την υγεία. Αλλά τα διάφορα βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ, όπως το TikTok) δεν γνωρίζουν σύνορα και μπορεί να επηρεάσουν με στοιχεία παραπληροφόρησης τον καθέναν έχει πρόσβαση σε αυτά, ακόμα και στην Ελλάδα.

Τι λένε οι έρευνες για το διοξείδιο του τιτανίου

Σύμφωνα με την δρ. Johnson-Arbor, δεν υπάρχουν ιατρικές μελέτες που να εξετάζουν εάν το διοξείδιο του τιτανίου στα ταμπόν προκαλεί καρκίνο.

Η δρ. Gaither από την πλευρά της συμφωνεί, ότι λίγα είναι γνωστά για τους πιθανούς κινδύνους, που σχετίζονται με το διοξείδιο του τιτανίου, λόγω της έλλειψης δεδομένων για τη χημική ουσία.

Εντούτοις, ο οργανισμός Internal Agency for Research on Cancer (ερευνά πιθανές αιτίες για τον καρκίνο) δηλώνει ότι το διοξείδιο του τιτανίου είναι “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”, πρόσθεσε η δρ. Johnson-Arbor. Αυτό συμβαίνει, επειδή μελέτες σε τρωκτικά έχουν συνδέσει την εισπνοή διοξειδίου του τιτανίου με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να επεκταθούν αυτά τα ευρήματα στην ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, επισημαίνει η δρ. Johnson-Arbor.

“Η κατάποση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του τιτανίου έχει δείξει φλεγμονή σε ποντίκια, αν και μόνο σε επίπεδα που υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό κάθε τρέχουσα ανθρώπινη χρήση και, πάλι, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους”, είπε ο δρ. Marino.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Η δρ. Johnson-Arbor λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον καρκίνο από τρόφιμα, καλλυντικά προϊόντα, ή προϊόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου.

Επιπλέον, το TikTok και άλλες πλατφόρμες ΜΚΔ δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές ιατρικών πληροφοριών.

Εάν ανησυχείτε για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή χημικής ουσίας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

“Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και σχεδόν περιβαλλοντικά πανταχού παρόν μέταλλο, που έχει μελετηθεί καλά και τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι οι ανθρώπινες χρήσεις του είναι επικίνδυνες”, είπε ο δρ. Marino.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θέλετε το μαύρισμά σας να παραμείνει στη θέση του; Ακολουθήστε τρία πολύ απλά βήματα!

xristiana

Η εκδήλωση «Άρωμα Μαστίχας Χίου»

xristiana

Oil Majors: Μήπως τα σχέδιά τους για τη δέσμευση άνθρακα είναι μια «επικίνδυνη αυταπάτη»;

xristiana