ΚεντρικήΥγεία

Μακροζωία: Ο χρόνος άθλησης που μειώνει 30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

3/8/2022

Ακόμη μια έρευνα έρχεται να αναδείξει τα οφέλη της σωματικής άθλησης, καθώς και της αύξησης του χρόνου άθλησης εβδομαδίαιως, στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο

Ανάλυση περισσότερων από 100.000 ατόμων για περισσότερο από 30 χρόνια διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που γυμνάζονται δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα κάνοντας άσκησης μέτριας ή ζωηρής έντασης έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας. Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο Circulation την επιθεώρηση της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας. Η μείωση ήταν 21-23% για όσους γυμνάζονταν 2-4 φορές την εβδομάδα με ζωηρό τέμπο και 26-31% για όσους γυμνάζονται 2-4 φορές σε μέτρια ένταση.

Τα οφέλη της άσκησης στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και την πρόληψη των πρόωρων θανάτων είναι επαρκώς τεκμηριωμένα με τις επίσημες οδηγίες των αμερικανικών φορέων να συνιστούν 150-300 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα ή 75-150 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας.

Το ερώτημα που θέλησαν να απαντήσουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ήταν το κατά πόσο η άσκηση πέραν την συνιστώμενης έντασης και διάρκειας οδηγούσε σε περεταίρω μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου ή σε πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις.

Η ανάλυση έδειξε ότι:

-Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας ήταν 31% χαμηλότερος και ο κίνδυνος θνησιμότητας μη καρδιαγγειακής αιτιολογίας ήταν 15% χαμηλότερος για όσους πληρούσαν τις προυποθέσεις έντονης άθλησης σε εβδομαδιαία βάση.

-Τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους έκαναν μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα ήταν 22-25% και 19-20%.

-Για τους συμμετέχοντες που γυμνάζονταν περισσότερο χρόνο εβδομαδιαίως από τον συνιστώμενο (150-300 λεπτά/εβδομάδα) τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27-33% και 19%.

-Εξίσου μειωμένα (28-38% και 25-27%) ήταν και τα ποσοστά θνησιμότητας για όσους υπερέβαλλαν εβδομαδιαίως με 300-600 λεπτά άσκησης.

-Τα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε αίτιο για τις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες ήταν μειωμένα κατά  19%, 20-21%, 21-23% και  26-31% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα οφέλη της άθλησης και μάλιστα της αύξησης του χρόνου σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως ήταν αδιαμφισβήτητα, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει μελέτες στο παρελθόν που έχουν συνδέσει τον υπέρμετρο χρόνο άθλησης με πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Το  μεγαλύτερο όφελος

Για τον ερευνητή Δρ Dong Hoon Lee, επιστημονικό συνεργάτη στο τμήμα διατροφής της Ιατρικής Σχολής Chan στο Πανεπιστήμιο Harvard τα άτομα που εκτελούν λιγότερο από 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας ή λιγότερο από 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα μπορεί να έχουν μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά τη μείωση της θνησιμότητας αυξάνοντας τον χρόνο άθλησής τους σε 75-150 λεπτά έντονης δραστηριότητας ή 150-300 λεπτά μέτριας άσκησης την βδομάδα ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό των δύο, μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

3 συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό του προσώπου σας

xristiana

Τα 5 σωτήρια tips της Gucci Westman για να κάνεις μόνη σου το μακιγιάζ του γάμου σου

xristiana

Δωρεάν Προληπτικός Μαστολογικός Έλεγχος Σε Όλο Το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

xristiana