19/7/2022
Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία είναι πολλά, με τις έρευνες να υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του με μέτρο μπορεί μεταξύ άλλων να μειώσει τη χοληστερόλη και να συμβάλει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Τι από αυτά ισχύει;
Οι μελέτες εστιάζουν στα αντιοξειδωτικά και τις φυτοχημικές ουσίες του κόκκινου κρασιού και τα πιθανά οφέλη τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε όμως, ότι μια υγιεινή διατροφή προβλέπει μικρή ή καθόλου κατανάλωση αλκοόλ.
Η διατροφολόγος Victoria Taylor, από το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καρδιαγγειακή έρευνα British Heart Foundation αναφέρει: «Πολλά τρόφιμα, όπως τα σταφύλια, τα μύρτιλα και οι φράουλες, παρέχουν αντιοξειδωτικά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ».
Αν όμως θέλετε να πιείτε ένα ποτό μετά από μια κουραστική μέρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού είναι πιο υγιεινή επιλογή από τα «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά ή την μπύρα.
Οι ωφέλιμες ενώσεις του κόκκινου κρασιού είναι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη, οι οποίες προέρχονται από τη ζύμωση των σταφυλιών και ιδιαίτερα της φλούδας τους.
Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν το «οξειδωτικό στρες» που εκδηλώνεται φυσικά στα κύτταρα του σώματός μας και έχει συνδεθεί με την άνοια, τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις παθήσεις του εντέρου.
Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς. Τα υψηλότερα επίπεδα της χημικής ουσίας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στη θεραπεία του καρκίνου και άλλων παθήσεων.
Δείτε τα 5 βασικά οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού:
Υγεία εντέρου
Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού και των σταφυλιών αυξάνουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.
Άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές που προκαλούν οι χημικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού θα μπορούσαν ακόμη και έμμεσα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Καλύτερη έκβαση του καρκίνου
Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα για κάποιους καρκινοπαθείς. Μελέτη του 2019 βρήκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της πορείας της υγείας των ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Η ρεσβερατρόλη αποτρέπει τον επικίνδυνο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ενώ μειώνει και την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα κύτταρα.
Άνοια
Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που δεν έπιναν κόκκινο κρασί είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις όπως η ρεσβερατρόλη του κρασιού μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να παρέμβουν στις διαδικασίες που οδηγούν σε άνοια.
Ανάλυση 143 μελετών διαπίστωσε ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κρασιού, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους.
Διαχείριση του σακχάρου
Έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού θα μπορούσε να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να βλέπουν μια «μέτρια» μείωση του γενικού κινδύνου για τη σωματική τους υγεία.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αιθανόλη που υπάρχει στο κρασί βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται καλύτερα τα σάκχαρα.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η ρεσβερατρόλη πιστεύεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση ενώ αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Να προσθέσω το κόκκινο κρασί στη διατροφή μου;
Σε πρόσφατη έρευνα για τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά που δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή του King’s College, Tim Spector, το κόκκινο κρασί ήταν στην κορυφή της λίστας ως η πιο υγιεινή επιλογή.
Ο καθηγητής Spector αναφέρει: «Δεν θα συμβούλευα τους ανθρώπους που δεν πίνουν αλκοόλ να ξεκινήσουν να το κάνουν, αλλά αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές και να πίνουν με μέτρο».
Πηγή: mirror.co.uk
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr