ΚεντρικήΥγεία

Γιατί δεν πρέπει να σβήνουμε τη δίψα μας με αλκοόλ. Τι κίνδυνοι υπάρχουν

24/7/2022

Πως επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό όταν κάνει ζέστη. Οι επιδράσεις του στην ισορροπία υγρών και στην ενυδάτωση του σώματος. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μας απειλούν και ποια η λύση.

Όταν η ζέστη λιώνει την άσφαλτο, ένα δροσιστικό κοκτέιλ ή μια ωραία, παγωμένη μπύρα μοιάζουν με την ιδανική λύση για να σβήσει κάποιος τη δίψα του. Πριν σπεύσετε να πιάσετε το ποτήρι, όμως, ξανασκεφθείτε το, διότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτό.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες εντείνονται όταν πίνει κάποιος οινοπνευματώδη ποτά», προειδοποιεί η διαιτολόγος Dr. Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αφυδάτωση, από την οποία κινδυνεύουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε με τις ώρες στη ζέστη».

Πώς μπορεί όμως το αλκοόλ να εντείνει την αφυδάτωση; Κατ’ αρχάς, μειώνει την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης (είναι γνωστή και ως βαζοπρεσίνη). Η ορμόνη αυτή συμμετέχει στη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών στον οργανισμό. Όταν η έκκρισή της μειώνεται, αυξάνεται η αποβολή υγρών από το σώμα.

Επιπλέον, το ίδιο το αλκοόλ είναι διουρητικό. Επομένως διεγείρει περαιτέρω την αποβολή υγρών από τον οργανισμό μέσω της ούρησης. Μάλιστα η διουρητική δράση του είναι τόσο ισχυρή, ώστε μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση ακόμα κι αν δεν κάνει ζέστη, διευκρινίζει η Dr. Zumpano.

Αν σε αυτά προστεθεί η αυξημένη εφίδρωση που προκαλεί η ζέστη, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί κινδυνεύουμε να αφυδατωθούμε.

Ψευδές αίσθημα ενυδάτωσης

Μα, θα πει κάποιος, και τα οινοπνευματώδη ποτά, υγρά είναι. Δεν προσφέρουν κάτι στην ενυδάτωση του οργανισμού; «Όχι», απαντά η Dr. Zumpano. «Μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι καταναλώνει πολλά υγρά, αλλά στην πραγματικότητα προάγουν την αφυδάτωση αντί να ενυδατώνουν. Και αυτό, εξαιτίας των επιδράσεων του αλκοόλ».

Αυτό ισχύει για κάθε είδους αλκοολούχο ρόφημα ή κοκτέιλ που καταναλώνουμε στη ζέστη, προσθέτει. Ακόμα και γι’ αυτά που αναμιγνύονται με χυμούς, σόδες, αναψυκτικά ή άλλα υγρά. «Το αίσθημα της ενυδάτωσης που παρέχουν είναι ψευδές», τονίζει.

Αποπροσανατολισμός

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η ανάπτυξη ορισμένων χαρακτηριστικών της μέθης. «Αν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να παρουσιάσετε σύγχυση και δυσκολίες στη συγκέντρωση», εξηγεί η ειδικός. «Τα συμπτώματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα της μέθης, αλλά εκδηλώνονται παρότι δεν είστε μεθυσμένοι».

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα αυτά είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ κακή ιδέα να πίνετε αλκοόλ στην παραλία ή στην πισίνα. Η ικανότητά σας να είστε ασφαλείς μέσα ή γύρω από το νερό διαταράσσεται σοβαρά.

Και χωρίς φαγητό

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το αλκοόλ παρέχει πολλές θερμίδες, ενώ πολλά ποτά περιέχουν και υδατάνθρακες, που προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Όταν, όμως, κάποιος δεν πεινάει και βρίσκεται στη ζέστη, είναι απίθανο να καταναλώσει φαγητό. Το φαγητό, όμως, συμβάλλει στην απορρόφηση του αλκοόλ και μετριάζει κάπως τις επιδράσεις του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να μην πίνουμε ποτέ αλκοόλ με άδειο στομάχι.

Ποιο είναι το χειρότερο

Δεδομένου ότι κάθε ποτό έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί κάποιοι να νομίσουν ότι οι επιδράσεις τους στη ζέστη θα παρουσιάζουν διαφορές. Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο πιο πολύπλοκη από αυτό.

«Αν ένας άνθρωπος πίνει κρασί ή «δυνατά» ποτά, όπως το τζιν και το ρούμι, σε ποσότητες… μπύρας, τότε ναι, θα υπάρχει διαφορά. Παραδείγματος χάριν, θα μεθάει πιο γρήγορα», εξηγεί η Dr. Zumpano.

Αν, όμως, πίνει ένα καθιερωμένο ποτό, τότε θα προσλαμβάνει την ίδια ποσότητα αλκοόλ, ό,τι είδους κι αν είναι αυτό το ποτό. Και αυτό, διότι σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις ένα ποτό ισοδυναμεί με ΕΝΑ από τα εξής:

  • 140 ml κόκκινο κρασί (περιεκτικότητα 12% σε αλκοόλ) ή
  • 350 ml μπύρας (περιεκτικότητα 4-5% σε αλκοόλ) ή
  • 30 ml από ένα «δυνατό» ποτό, όπως το ουΐσκι, το τζιν, η τεκίλα (περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ)

Ωστόσο είναι σημαντική η περιεκτικότητα κάθε ποτού σε αλκοόλ. Υπάρχουν λ.χ. μπύρες με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 9%, λέει η Dr. Zumpano. Επομένως, με ένα ποτήρι είναι σαν να έχει καταναλώσει κάποιος διπλάσια ποσότητα αλκοόλ. «Είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν στη ζέστη», τονίζει.

Η καλύτερη επιλογή

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε για να αποφύγετε τους προαναφερθέντες κινδύνους όταν θέλετε να πιείτε ένα ποτό στη ζέστη; «Να εναλλάσσετε τα ποτά με άφθονο νερό», συνιστά η ειδικός.

Το κλειδί, λέει, είναι να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό μετά από κάθε οινοπνευματώδες ποτό. Με αυτό τον τρόπο θα επιβραδύνετε την λήψη αλκοόλ, θα παραμείνετε ενυδατωμένοι και θα αμβλύνετε τις επιπτώσεις της μέθης.

Σε κάθε περίπτωση, μην το παρακάνετε με το αλκοόλ. Και οπωσδήποτε μην πηγαίνετε για κολύμπι όταν έχετε καταναλώσει έστω και ένα ποτό.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

14ο Φεστιβάλ “Γη Πολιτισμός Τουρισμός” από το Δήμο Πλατανιά

xristiana

Συναισθηματική υπερφαγία: Οι επιπτώσεις στην καρδιά

xristiana

Θηλασμός και εγκυμοσύνη: Απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα

xristiana