ΚεντρικήΥγεία

Σκανδιναβικό περπάτημα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άσκηση που προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο

1/7/2022

Μπορεί όμως να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα που επηρεάζουν την ικανότητά της να λειτουργεί. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η στεφανιαία νόσος.

Νέα μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο διαφορετικών μορφών άσκησης σε συμμετέχοντες με στεφανιαία νόσο. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όλα τα είδη άσκησης που μελέτησαν ήταν ωφέλιμα για την καρδιά, αλλά το μεγαλύτερο όφελος προήλθε από το σκανδιναβικό περπάτημα (Nordic walking).

Η σωματική δραστηριότητα είναι βασικό συστατικό της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας, συχνά όμως παραλείπεται.

Σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την ισορροπημένη ψυχική υγεία, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και να βελτιώσει τις πιθανότητες ανάκαμψης από πολλά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) «η στεφανιαία νόσος (CAD) είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η πάθηση εμφανίζεται λόγω της συσσώρευσης πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς προκαλώντας δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος.

Ένας από τους πρώτους δείκτες στεφανιαίας νόσου είναι συχνά το έμφραγμα. Η αποκατάσταση της υγείας τους ασθενούς μετά το έμφραγμα συχνά περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα που βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Άλλα στοιχεία που εμπλέκονται στη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου είναι η διαχείριση του βάρους και του στρες, η κατάλληλη διατροφή για την καρδιά και η διακοπή του καπνίσματος.

Οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν ποιοι τύποι άσκησης είναι πιο ωφέλιμοι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Στην νέα μελέτη συμμετείχαν 130 πάσχοντες από στεφανιαία νόσο που είχαν ήδη παραπεμφθεί σε πρόγραμμα καρδιαγγειακής αποκατάστασης (CR). Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 14 εβδομάδες.

Οι ασθενείς συμμετείχαν σε ένα από τα εξής τρία προγράμματα άσκησης:

Ο Δρ. Chip Lavie εξηγεί: «Το Σκανδιναβικό Περπάτημα είναι μια βελτιωμένη τεχνική βάδισης που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα μπατόν για περαιτέρω εξάσκηση τόσο των άνω όσο και των κάτω μυϊκών ομάδων του σώματος. Η μέτριας-έντονης έντασης συνεχής προπόνηση (MICT) είναι το τακτικό, παρατεταμένο περπάτημα με μέτριους έως υψηλούς καρδιακούς παλμούς χωρίς τη χρήση των μπατόν. Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι άσκηση όπως το πολύ γρήγορο περπάτημα χωρίς τη χρήση των μπατόν για λίγα λεπτά σε πολύ υψηλούς καρδιακούς παλμούς και στη συνέχεια επαναφορά με αργό καρδιακό ρυθμό που επαναλαμβάνεται πολλές φορές».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη λειτουργική ικανότητα των συμμετεχόντων, η οποία αφορά τη μέγιστη προσπάθεια που μπορεί να καταβάλει ένα άτομο στη σωματική δραστηριότητα. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, εξέτασαν πώς αυτοί οι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρέασαν την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι όλες οι μορφές άσκησης επηρέασαν θετικά και τους τρεις τομείς: λειτουργική ικανότητα, ποιότητα ζωής και συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν στην ομάδα του σκανδιναβικού περπατήματος αποκόμισαν τα περισσότερα οφέλη επειδή το σκανδιναβικό περπάτημα αύξησε περισσότερο τη λειτουργική τους ικανότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

13ο Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας

xristiana

Το Pink Gala Από Τη MeliSoula Έρχεται Ξανά Στη Θεσσαλονίκη Για Καλό Σκοπό!

xristiana

Μακιγιάζ στο ρεβεγιόν: Tips για να κρατήσει μέχρι το πρωί!

xristiana